Våren på Atlas

Äntligen kommer våren! Och med den en massa fantastiska böcker. Vi är så stolta och glada över vår utgivning våren 2020. En utgivning som speglar vårt samhälle, bidrar till debatten och skänker glädje och nöje. Vi hoppas att Du ska uppskatta våra nya böcker.

Flykt av Sahar Almashta

I boken Flykt ger Sahar Almashta röst åt människor som alla på något sätt flytt eller kommit i kontakt med någon som flytt. Flykt exkluderar ingen folkgrupp, härkomst, religion eller etnicitet. Några har flytt det kommunistiska Sovjet och Polen, andra har tvingats lämna Östtyskland eller Finland i samband med andra världskriget. Någon har överlevt förintelsen i Warszawa, andra har flytt diktaturer och krig i olika delar av världen som Irak, Iran, Syrien, Chile.  Boken vill ge en röst år folk som sällan hörs, men också visa på hur flykt och migration är en del av att vara människa och att vi alla på olika sätt har en flykthistoria i oss. 

Recensionsdag: 23 januari 2020

Fattigsafari av Darren McGarvey

Darren McGarvey har personligen upplevt fattigdom och dess förödande effekter. Han vet varför folk från utsatta områden känner sig arga och förbisedda. Och han vill förklara! Därför bjuder han in dig till en slags safari, men inte den sorten där man betraktar exotiska djur från ett tryggt avstånd. Den här boken tar med dig in i fattigdomen, för att visa hur hårt det livet är och tufft det är att bryta med det. McGarvey menar att både högern och vänstern har missförstått vad fattigdom är i dag och pekar på vad vi alla ,även han själv, kan göra för att förändra saker. Fattigsafari ger en knivskarp, orädd och brutalt ärlig bild av vad fattigdom innebär i dagens moderna samhälle. I översättning av Jens Ahlberg.

Vinnare av Orwell-priset 2018.

Recensionsdag: 13 februari 2020

Good Pop, bad Pop av Jarvis Cocker

Den här pamfletten består av två tal som Jarvis Cocker höll under 2017. Båda berör Brexit. 

I översättning av Jens Ahlberg och med ett förord av Andres Lokko.

Recensionsdag 31 januari 2020

Vår av Ali Smith

Vad förenar Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, Brexit, nutid, dåtid, norr, söder, öst, väst, en man som sörjer svunna tider, en kvinna fången i samtiden?  Våren. Den stora förenaren.   Genom att ett filter av å ena sidan historiemigrationen och å andra Pericles, en av Shakespeares mest motståndskraftiga och uppslupna pjäser, berättar Ali Smith den omöjliga historien i vår omöjliga tid. I en tid av murar och lockdown, öppnar Smith dörren. Tiden vi lever i förändrar naturen. Frågan är om det förändrar historiens natur?  

“Hennes bästa bok hittills, i en lysande lovsång till hoppet, förenar hon dåtid och nutid genom en kör av röster.” Observer    

Vår är en häpnadsväckande prestation och en bok för alla årstider.” Independent  

Recensionsdag: 26 mars 2020

Tvillingboken av Susanne Nylén

– Nu ska vi se om jag kan visa detta så tydligt som möjligt för er, säger sköterskan och det grumliga på skärmen hoppar runt för att hon ska hitta rätt. Rätt? 

– Den här lilla pricken här, det är ett hjärta som pickar. Och här är ett hjärta till. 

VA?! 

– Grattis, ni väntar tvillingar!   

När Susanne Nylén fick beskedet att hon väntade tvillingar insåg hon att det lilla som fanns att läsa handlade om riskerna med graviditeten. Väldigt lite handlade om tiden efter garviditeten. Här har hon skrivit den bok som hon själv skulle velat ha, med fantastiska bilder. En bok för alla tvillingföräldrar, alla tvillingar, alla syskon, alla vänner – ja, alla som på något vis känner en eller flera tvillingar. Det föds 3000 tvillingar varje år i Sverige, så det är rätt många. Boken innehåller intevjuer med bland annat Morgan Alling och tvillingarna Lagergren. 

Recensionsdag: 10 april 2020

I själ & hjärta av Åsa Sandell

Få sporter rör upp så mycket känslor som boxning. Och få sporter är så mytomspunna.  I essäsamlingen I själ & hjärta undersöker den före detta proffsboxaren Åsa Sandell vad det är som är så lockande med boxning. Vad är boxningens själ? Och vad är boxningen hjärta. Räddar boxningen liv? Tar den liv? Varför finns det så många filmer om boxning? Varför har Joyce Carol Oates skrivit en hel bok om sporten? Och varför har Dylan skrivit så många låtar om den? Även för en person som aldrig närmat sig en ring, blir boxningen magisk och fascinerande när Åsa på ett personligt  och ärligt sätt borrar ner sig i sitt livs stora kärlek och hat.

Recensionsdag: 29 april 2020

Kategorier:
Aktuellt