The Real Kim Kolliander

Vem är Kim Kolliander, författaren till Atlas hyllade roman Tivoli? För ett år sedan undrade hela Kultursverige. Nu berättar författaren Erik Wijk varför hen valde att leka med upphovsmannaskapet och vara anonym. Beställ Tivoli som pocket.

“Först var det ett litterärt infall. Att min roman, som i sina olika delar leker med identiteter och upphovsmannaskap, även som helhet skulle ha en anonym författare.

Så tillkom en lust att förtydliga könets betydelse och ibland obestämda natur – en könsneutral pseudonym fixade den saken!

Sen också en personlig dröm – att min scenskräck skulle slippa triggas av kameror och publik (och boken ändå nå ut till läsare!) – för vem kan spåra en påhittad person?

Det rimmade också bra med lusten och lättheten i romanen, liksom med tanken att skapa eftertanke: vad tusan är det som händer och fötter?

Hur gick det då? Tja, några förblev likgiltiga, andra gladdes, en del blev misstänksamma och vissa bara förvirrade. Ungefär som med livet självt.”

– Kim Kolliander

Beställ Tivoli som pocket

[buy product_id=”2207″] Så här skrev litteraturkritikerna om Tivoli när boken släpptes:

Språkbriljant och fascinerande … i böcker som Kollianders finns ett frö till romanens vidareutveckling och framtid.”

– Aase Berg, Expressen.

“Lyser med sin originalitet ganska ensam i vintermörkret.”

– Jens Liljestrand, Dagens Nyheter.

“Frejdigt och djupt humoristiskt.”

– Niklas Qvarnström, Sydsvenskan.

Om författaren

Författaren Erik Wijk journalist och författare med förflutet som tidningsredaktör och förläggare. Född i Göteborg och uppväxt i Stockholm. Erik Wijk har gett ut ett antal böcker sedan början av nittiotalet med en stark känsla för det personliga och det politiska bland annat två böcker om Göteborgskravallerna. Atlas har givit ut  Allt vi här drömma om och Tivoli.

Läs också

Mer om Erik Wijk.

Kategorier: