Sverige, Norden och folkhemstanken
I Homo affectus utforskar Bengt Lindroth folkhemstanken och dess relevans i dagens svenska debatt. Boken belyser samtidigt hur de nordiska länderna hanterar liknande utmaningar.
Håller Sverigedemokraterna på att stjäla Per Albin Hanssons folkhemstanke från Socialdemokraterna? Har den blivit bortglömd eller föråldrad? Genom att titta närmare på folkhemstankens innebörd och historia framgår det att den är nordisk, inte bara svensk eller socialdemokratisk. Därför har vi mycket att lära av hur våra grannar tillämpar den.
Boken analyserar de känslor som polariserar svensk politik och gynnar populism och extremism. Lindroth presenterar två motmediciner för dem som tror på demokrati, jämlikhet och kulturella friheter. Här betonas vikten av att lära av historien och att betrakta de nordiska grannländernas samhällsbyggen som en del av samma tradition. Boken tar också upp centrala ämnen som utbildnings-, kultur- och invandringspolitik, regional utjämning och säkerhet i Europa.
Bengt Lindroth, f. 1942, har arbetat på Sveriges Radio och Expressen och gett ut flera böcker. Senast Väljarnas hämnd. Om nationalism och populism i Norden (2016) och Vi som inte var med i kriget (2021).
Läs mer om boken här.