Stat och marknad – bilagor 2-4

Bilaga 2. Effekterna av finanskrisen

För att översiktligt belysa effekterna av finanskrisen ska vi här studera utvecklingen i utvalda länder under tre perioder – uppmarschen 2001–2008, krisen och återhämtningen 2009–2015 och återgången till det normala före pandemin 2016–2019.

Vi ska lämna Kina därhän. Det får räcka med att konstatera att ekonomin i Mittens rike ökade oerhört snabbt under hela perioden med en tydlig avmattning mot slutet. Perioden 2001–2008 växte BNP med gott och väl 10 procent per år, med 9 procent under efterföljande period och med ca 6 procent från 2016. Under den akuta krisen 2009–2011 låg tillväxttakten kvar på 10 procent.

Tillväxten inom eurozonen låg på ca 2 procent under uppmarschen. Detta berodde huvudsakligen på svag tillväxt i de stora länderna Frankrike, Italien och Tyskland – framför allt Italien vars årliga produktionsökning stannade på 0,5 procent. För hela unionen växte BNP också med omkring 2 procent per år.

Japans BNP ökade 2001–2008 med drygt 1 procent per år.

Förenta staternas BNP ökade under denna period med nära 3 procent per år, Kanadas och Sveriges med 2,5 procent och Storbritanniens med 2 procent. Av jämförbara länder klarade sig Australien bäst med en årlig tillväxttakt på 3,5 procent.

Det är värt att hålla i minnet att Kanada är starkt beroende av utvecklingen i Förenta staterna och Australien av möjligheter att exportera vete, kött, kol och malm till Kina.

Fyra medlemmar av Europeiska unionen nådde en mycket hög tillväxttakt under perioden 2001–2008: Rumänien 7 procent, Bulgarien 6 procent, Polen 4,5 procent och Ungern 4 procent.

Produktionen föll kraftigt i Tyskland och Italien 2009 – mindre i Frankrike och Nederländerna. Under hela kris- och återhämtningsperioden ökade BNP med ca 1 procent per år i Tyskland och Frankrike. I Nederländerna växte ekonomin inte alls medan den i Italien föll med nära 2 procent i årstakt. Återhämtningen var klart snabbare i Tyskland än i de tre andra här nämnda länderna.

Förenta staternas BNP minskade måttligt 2009 och återhämtningen var snabb. Över hela denna period ökade produktionen med 2 procent per år. Australiens ekonomi tycks inte alls ha berörts av finanskrisen, vilket måste ha berott på att exporten till Kina ökade i oförminskad takt. BNP ökade varje år 2009–2015 med 2–3 procent per år. Kanada utvecklades parallellt med Förenta staterna – en måttlig minskning av produktionen följt av en utomordentligt snabb återhämtning. Totalproduktionen ökade i samma takt som i Förenta staterna.

I Sverige föll BNP relativt mycket men förlorad mark återtogs extremt snabbt. Den årliga tillväxten blev ca 2 procent.

Japans BNP föll nära 6 procent 2009 och först i slutet av återhämtningsperioden nåddes förkrisnivån.

Bulgarien, Rumänien och Ungern drabbades hårt av finanskrisen och tillväxten stannade under återhämtningsperioden på 0,5–1,0 procent. Polen klarade sig lika bra som Australien och tillväxttakten 2009–2015 blev hela 3 procent. Dessa fyra länder hade den klart snabbaste produktionsökningen från 2016. BNP i Rumänien har ökat med gott och väl 5 procent per år. Polens ekonomi växte nästan lika snabbt och Ungerns med 4 procent. I Bulgarien låg tillväxttakten på dryga 3 procent

Bland övriga här aktuella länder är skillnaderna mindre men över tid inte utan betydelse. Tillväxttakten i Tyskland och Frankrike liksom genomsnittet för eurozonen låg under perioden 2016–2019 på knappt 2 procent – samma nivå nåddes av Storbritannien, Australien och Kanada. Förenta staterna, Nederländerna och Sverige växte någon halv procentenhet snabbare medan Italiens och Japans ekonomi endast ökade 1 procent per år.

All statistik i denna bilaga är hämtad ur OECD:s databas.

 

 

Bilaga 3 Redovisning av produkttester i Råd&Rön 2014 – 2023.

Kenneth Boulding sade att ”matematiken gav stringens till ekonomisk vetenskap, olyckligtvis medförde den också förlamning” (mathematics brought rigor to economics, unfortunately it also brought mortis). Han pekar på ett viktigt förhållande. Ibland är teorin så stark att man inte behöver testa om den håller. Jag frågade för några månader sedan en av Sveriges väl etablerade ekonomer om han kunde rekommendera böcker som empiriskt testat sambandet mellan pris och kvalitet på traditionella marknader för varor och tjänster. Han hade inga förslag men ville minnas att någon som hette Sutton hållit på med detta på 1980-talet. Jag påpekade att jag från och till intresserat mig för denna fråga sedan jag skrev min första bok Det andra samhället i slutet på 1960-talet och aldrig funnit ett robust och tydligt samband. Min sagesman invände då att ”teorin på detta område är mycket stark.” Den som tar del av denna bilaga kommer att se att denna starka teori sannolikt är fel av den enkla anledningen att konsumenter inte har den information som behövs för att agera rationellt. De förleds av pris-kvalitetsassociationen – de tror att ett högre pris innebär högre kvalitet.

Följande text baseras på alla produkttester som publicerats i Sveriges konsumenters tidskrift Råd & Rön från mitten av 2014.Tidskriften utkommer med 10 nummer per år och i vart och ett av dem återfinns tre–fem mer omfattande tester.

I en test av kameror i Råd & Rön 2014:6 är Nikons två modeller sämst med 58 resp. 56 poäng. En av dem är dessutom dyrast. För 10 projiceringsapparater är sambandet mellan pris och kvalitet negativt – för 10 centraldammsugare svagt positivt. Av nio tvättmedel i storpack är Via bäst med 53 poäng och näst billigast. Sunda är med 37poäng sämst och mycket klart dyrast. Sex spisar kostar i stort sett lika mycket men ettan från Bosch får 61 poäng medan jumbon från Gorenje får 32.

 

När det gäller gräsfrö har vi rätt att utgå från att ingen köpare vill ha något annat än bästa värde i form av en tålig, tät och grön gräsmatta (2014:7).  Ingen granne vet vad jag betalade och om det är ett välkänt varumärke. Det är därför överraskande att en av de dyraste förpackningarna visar sig vara direkt undermålig. Denna marknad karaktäriseras av att en normal konsument har svårt att bedöma resultatet både i butiken och i efterhand (det var kanske jag som vattnade för mycket) – och det tar lång tid innan kunskap sprids. I många fall väljer konsumenten den dyrare produkten i tron att det borgar för kvalitet. Det finns ingen samvariation mellan pris och kvalitet för torktumlare men Bosch och Samsung är bäst med 67 resp. 65 poäng och Indesit är sämst med 40 poäng. Av matberedare är KitchenAids produkt dyrast (3 600–4 000 kronor) och bäst men bara en poäng bättre än tvåan från OBH Nordica som kostar 800–1 350 kronor. På sista plats med anständiga poäng återfinns Menuett för 199 kronor. För skrivare med bläckstråle finns en rätt tydlig positiv korrelation mellan pris och kvalitet men detta är ointressant därför att kostnaden för att skriva ut avgörs av hur mycket bläcket kostar – och det är en av världens dyraste vätskor. Canon använder trefalt mer bläck än Brother.

Testet av tolv BB-krämer (blemish balm) i Råd & Rön 2014:8 visar att man ska köpa någon av de många billiga och undvika produkter fån Vichy, Clarins och, framför allt, Clinique och Biotherm. De två sist nämnda är dyrast och sämst. Vad gäller LED-lampor ska man välja Biltemas – en ynka poäng mindre än Osram på första plats och billigare än till och med IKEA. I testet av halogenlampor har IKEA återtagit sin naturliga plats – bäst med måttliga 54 poäng och ett sensationellt lågt pris på 12 kronor. För äpplejuice finns ingen samvariation mellan pris och kvalitet men för tio pannlampor är en positiv korrelation tydlig. Testet av tio tvättmaskiner är unikt – IKEA hamnar på sista plats och är inte ens billigast. Siemens tvättmaskin tar förstaplatsen med 68 poäng men bästa köp är nästan säkert Samsung på andra plats för 3 990 kronor. Sambandet mellan pris och kvalitet är negativt.

Det finns ingen samvariation av pris och kvalitet för 10 mobiltelefoner men genomgående höga betyg (2014:9). Tydlig positiv relation pris-kvalitet för alla köksfläktar – Mieles är bäst och dyrast och IKEA:s godkänd och billig. Samma sak gäller kylfrysar – Mieles dyrast och bäst men Samsungs med en poäng mindre är helt klart bästa köp. IKEA:s kylfrys finns poängmässigt mitt i fältet följt av tre billigare alternativ.

I Råd & Rön (2014:10) finns ett test av russin som vinns klart av Urtekram och Änglamark (83 resp. 82 poäng) med ett kilopris på 50–60 kronor. Mer än hälften av alla konkurrenter vill ha mer betalt. Sun Maid, Kung Markatta och BioFood kostar 100 kronor eller mer. Lågpriskedjan Liedls russin får ett enda poäng och kostar 70 kronor per kilo. Bland varma underställ klarar sig Devold med ett cirkapris på 600 kronor bäst (83 poäng). Några andra betingar ett högre pris men det sämsta alternativet (55 poäng) kostar lika mycket. Bland ljudlimporna klarar sig JBL SB 400 bäst (69 poäng). Priset ligger på samma nivå som flera konkurrenters produkter. Det finns sannolikt prisvärda alternativ men den klart dyraste produkten, Sonos, är sämst (30 poäng). Bland elvisparna vinner Bosch (78 poäng) som tydligen kan köpas för allt mellan 389 och 835 koronor. Betydligt dyrare är Kenwood (71 poäng) som betingar ett pris på 1 790 kronor. Andra mindre attraktiva och dyra alternativ är Kitchen Aid (69 poäng) och Dualit (65 poäng). Personligen skulle jag nog satsa på Andersson (59 poäng) eller Matsui (58 poäng) för mindre än hundralappen. Bland kaffemaskinerna är Delonghi i stort sett billigast och bäst (74 poäng) medan WMF är klart dyrast och sämst (60 poäng). I bilagan om ”hårda julklappar” är det värt att notera att Samsungs TV är dyrast och bäst. Bland surfplattorna vinner Samsung också kvalitetstävlingen trots att deras produkt är klart billigare än de tre följande konkurrenterna på listan.

Den vassaste kökskniven för 1 200 kronor är bäst enligt en undersökning som redovisas i Råd & Rön 2015:1 och kvalitetsmarginalen till tvåan, som bara kostar hälften så mycket, är klar. Som helhet finns en svag positiv korrelation mellan pris och kvalitet. Sämst är dock den dyra och välkända kniven Leon Sabatier. Den är helt enkelt slö och får i denna delgren bara en etta på en skala som sträcker sig till tio. En mer intressant uppgift är att OBH Nordicas kniv Oden inte deltar i testet eftersom den är på väg ut ur sortimentet. Detta är både synd och märkligt. Hade den deltagit skulle den ha fått nästan lika många poäng som segraren Mac trots att den bara kostar en tredjedel så mycket. Man måste fråga sig varför ett vinstmaximerande företag väljer att sluta sälja en produkt som utan gensägelse är marknadens bästa köp. Det enda rationella svaret är att OBH Nordica avser att byta namn och pris. Kvalitetsskillnaden är relativt måttlig för tretton s.k. aktivitetsmätare – den sträcker sig från 76 till 62 på den traditionella hundragradiga skalan. De två bästa mätarna, Fitbits Zip och Sonys Smartband, är billigast – de kostar ungefär en tredjedel av vad Nike, Garmin och Samsung vill ha betalt. Det negativa sambandet mellan pris och kvalitet är klart. Detta är ett av många exempel på att företag med starka varumärken tar ut ett högt pris på varor som inte alls är bättre än mer anonyma produkter. För många år sedan rapporterades att piratkopior av tenniströjor från Lacoste hade bättre kvalitet än originalet. För sex neutrala tesorter finns ingen samvariation mellan pris och kvalitet men för sex smaksatta téer är korrelationen tydligt negativ. Kvalitetsskillnader mellan tretton borrskruvdragare är stora – från 74 till 25 poäng – och Råd & Rön varnar för de två sämsta från Biltema och CoCraft. Det positiva sambandet mellan pris och kvalitet är tydligt. För tolv kameror finns däremot ingen samvariation. I detta nummer (2015:1) framhålls i en särskild artikel att endast slagborren från Bosch kan rekommenderas. Alla andra är mediokra, usla eller, i ett fall, direkt farlig.

De sex bästa däcken med dimension 205/55R16V men Bridgestone på trettonde plats i poängligan är klart dyrast (2015:2). Nankings Econex Eco-2 Green Sport på sista plats får en enda poäng. Detta är ett flagrant exempel på att sälja med ”gröna” argument. För däck med dimension 185/60R14H är prisnivån rätt standardiserad trots att spännvidden avseende kvalitet är vid – från 67 till 14 poäng. De åtta stavmixrar som ligger på den övre halvan poängmässigt är något dyrare än de på den nedre halvan. Brauns Multiquic med suveräna 92 poäng och ett pris på 612 – 869 kronor vinner över Electrolux på andra plats med 88 poäng till ungefär halva priset. Harmonin störs av att Andersons HDB 1.0 för 99 kronor finns på den övre halvan och Bamix´ Gastro 350, 2495–3999 kronor, på den nedre. De sex bästa surfplattorna kostar mer än de följande fyra – Microsoft Surface Pro 3 kostar dubbelt så mycket som övriga utan mätbara skäl. Bland 18 testade mikrovågsugnar dominerar Whirlpool på första, tredje och fjärde plats. Vinnaren får 76 poäng men varianten med 70 poäng är mycket dyrare. Samvariationen mellan pris och kvalitet är relativt tydlig.

Av tio motorgräsklippare kostar sex av de sju första ungefär lika mycket (2015:3). John Deere vill utan uppmätta skäl ha en tusenlapp mer. De tre sämsta med godkända betyg är 50–70 procent billigare. För tolv basmatiris är samvariationen mellan pris och kvalitet svagt negativ – fyra av de dyraste finns bland de klart sämsta. Janés barnvagn hamnar på andra plats i poängligan och kostar en tredjedel av vad Stokke vill ha för sin Xplory 4. Näst dyrast kommer sist. Rätt klar positiv samvariation för priser på elva mobiltelefoner. Mycket klar negativ relation mellan pris och kvalitet för åtta högtalare – de tre billigaste är klart bäst med 90–83 poäng. De i särklass dyraste hamnar på sista och tredje sista plats med låga betyg. Av åtta toppmatade tvättmaskiner är Mieles bäst men utan godtagbara skäl dubbelt så dyr som nästan lika bra maskiner.

I Råd & Rön 2015:4 får vi veta att de två klart sämsta myggmedlen Para´Kito och Odyllique (32 resp. 16 poäng) är dyrast. För cykelhållare, i samma nummer finns däremot en rätt klar positiv korrelation mellan pris och kvalitet. Priser för tretton diskmaskiner spretar mer än lovligt. Mieles på tredje plats kostar trefalt mer än genomsnittet, Samsungs högt prissatta hamnar mitt i fältet och Electrolux för 6 990–9 999 kronor och Husqvarna för 8 799–9 138 i bottenskiktet. De övriga kostar från 2 790 till 7 000 kronor och kvaliteten varierar från 74 poäng för Bosch på första plats till jumbon Whirlpool med 35 poäng. Av elva smörgåsgrillar kostar Ciabatta från C3 med goda 77 poäng lika mycket som Logiks produkt med 19 poäng. Anderssons grill för 99 kronor med 65 poäng är nog bästa köp. Toujours blöja med 70 poäng som kostar ca 1,55 kronor är utan tvivel bästa köp. Natys kostar mer än dubbelt så mycket och hamnar med 58 poäng på tredje sista plats.

Betygen – från 59 till 41 – för gps på cykel är genomgående låga (2015:5). Marknaden domineras av Garmin som är dyrast och bäst. Ingen tydlig samvariation pris-kvalitet för varken buffel- eller komazzarella. Inte heller för tolv vattentäta kameror eller nio bärbara högtalare, vilket beror på att Pili 2.0 från Beats by Dr.Dre är mycket klart sämst och dyrast. För batteridrivna häcksaxar är kvalitetsskillnaden dramatisk mellan Stihls (näst dyrast med 82 poäng) och Ai-Ko och Stiga med vardera 10 poäng. Stihl har också den bästa och i detta fall dyraste eldrivna häcksaxen. På denna marknad finns två saxar som gör skäl för sitt pris (med 66 resp. 63 poäng) i jämförelse med sju billigare med 44–11 poäng.

Katter kan lita på marknadskrafterna men ska akta sig för Best Friend Bilanx´ Active Complete Chicken som är dyr och sämst med usla 24 poäng (2015:6). De fyra fösta platserna intas av bra kattmat för 135–165 kronor per kilo – men Whiskas Adult med oxkött för 35 kronor är nästan lika bra. Positiv samvariation mellan pris och kvalitet för tio surfplattor men Microsoft är dyrast på sjätte plats och Asus på fjärde plats är bästa köp för ett modest pris. Electrolux toppar poängligan för femton dammsugare men kostar 2–3 gånger så mycket som nästan jämbördiga konkurrenter. Tar vi bort Electrolux ur testet så bortfaller en annars positiv korrelation mellan pris och kvalitet. Prisvariationen för de första tolv av sjutton tvättmedel och betygen är överraskande låga. Electrolux vill ha 23 500 för sin dyraste modell på första plats men IKEA nöjer sig med 5 995 för en nästan lika bra tvättmaskin. Sex av tio minihackare kostar 400–500 kronor. Tre andra kostar 900–950 kronor. Billigast och bäst är Philips med 77 poäng.

Nypressad juice kostar och smakar mer får vi lära oss i Råd & Rön 2015:7. Priserna för juicepressar varierar mellan 500 och 5000 kronor. Bäst är fyra pressar från Philips och Bosch till konkurrenskraftiga priser och 84–80 poäng. Bästa köp är Philips HR1855 för 639–999 kronor. Flera av de dyraste (KitchenAid, Hurom och Witt) finns på den nedre delen av poängskalan. Samvariationen är snarast negativ. Den dyraste av nio stövlar ligger mitt i fältet och kostar 1 100 kronor. Den billigaste för 300 kronor finns på tredje plats. Bland tio multiskrivare är Canon näst billigast och bäst och Epson dyrast och tredje sämst. Ingen samvariation för standardskrivare. Men dessa marknader räknas inte därför att kostnaden i längden bestäms av priset på toner och bläck. Marknader för storbildsteve domineras av Samsung och LG som genomgående får höga betyg. Av åtta 40–43-tumsteve finns en från LG och tre från Samsung i topp med 71–68 poäng. LG:s modell tillhör de billigaste. Ordningen är i stort sett densamma för 55-tumsteve. Ingen samvariation mellan pris och kvalitet för åtta tvättmaskiner.

Den uppmärksamme läsaren har möjligen redan observerat att det inte sällan är den dyraste produkten som är allra sämst eller, i alla fall, hamnar i bottenskiktet. Det är därför intressant att det finns tre exempel på detta fenomen i Råd & Rön 2015:8. Deodoranttestet vinns av Rexona (72 poäng) som kostar 35 kronor. De två som kommer sist, Vichy och Eucerin, med 52 resp. 50 poäng, är klart dyrast. Vichy kostar hela 120 kronor. Den bästa LED-lampan Neolux (81 poäng) är med ett enda undantag billigast. De två klart sämsta, båda av märket Osram, är mer än dubbelt så dyra. I ärlighetens namn ska sägas att det i mellanskiktet finns några lampor som kostar ännu mer. Alla dyrast är V-light från Clas Ohlson. SCA Bionorr är relativt dyra pellets men de är klart bäst (89 poäng). Dyrast och ohjälpligt sist på 34 poäng är pellets från XL Bygg. Mycket tydlig positiv samvariation för smarta klockor. Två klockor från Apple toppar med viss marginal listan och är klart dyrast. Samsungs och LG:s klockor kan fås för halva priset. Korrelationen mellan pris och kvalitet är snarast negativ för tio torktumlare trots att Candy är sämst och billigast.

Alla skidhandskar kostar 400–550 kronor trots att kvaliteten varierar mellan 79 och 52. Ingen samvariation mellan pris och kvalitet (2015:9). En marknad som uppenbarligen fungerar synnerligen illa gäller naturmediciner, som inte behöver godkännande från läkemedelsverket, och kosttillskott. I reklamen för olika typer av undergörande medel hänvisas vanligen till olika studier som visar att människor botats från olika åkommor. Inte sällan intygar namngivna personer att de blivit hjälpta efter många år av lidande. Det ska man glädjas åt men inte förundras över. Om många människor dricker ett halvt glas vatten varje morgon kommer en del av dem att botas från den åkomma de råkar ha. Resultatet är exakt detsamma som för de personer som dricker ett helt glas. Skälet är att sjukdomar för en viss andel av en grupp alltid går över av sig självt. Seriösa studier måste bygga på analys av vad som händer en slumpartat utvald grupp som helst ska jämföras med en kontrollgrupp som fått placebo. Problemet här är inte bara att många människor blir lurade utan att flera naturmedel har visat sig vara hälsofarliga. Både vitamin A och E har i riktiga studier visat sig öka risken för lungcancer resp. prostatacancer. Råd & Rön (2015:9) annonserar redan på omslaget att ”kosttillskott är dyra, onödiga och i värsta fall skadliga.”

Tack vare Apples två dyra på första och andra plats får vi ett positivt samband mellan pris och kvalitet för nio mobiler trots att kvalitetsintervallet bara sträcker sig från 80 till 72 (2015:9). Av nio köksfläktar med utblås är Mieles väldigt mycket dyrast för 14 700 kronor och 85 poäng och Frankes billigast för 1 990–2 605 kronor och 44 poäng. Bilden är i stort sett densamma för fläktar med återcirkulation. Av planslipar är Bosch PSS250AE bäst men bästa köp är företagets mycket billigare modell PSS200A som får en ynka poäng mindre. Hitachis planslip i den nedre halvan är dyrast. Svagt negativ pris-kvalitetskorrelation.

En av de billigare personvågarna är bäst med 63 poäng men samvariationen är positiv (2015:10). Betygen är genomgående låga. För 16 köksvågar är sambandet det omvända – alltså negativt – trots en väldig kvalitetsskillnad mellan Beurers KS51 för 300 kronor med 91 poäng och Salters ORD139 för 200 kronor och 27 poäng. Dualits DK52 är dyrast (600 kronor) och fyra från slutet. Svagt positiv korrelation mellan pris och kvalitet för nio frysar.

För de tio kabinväskor som testas i Råd & Rön 2016:1 finns ingen samvariation men Samsonite är klart dyrast med lågt betyg. För tio actionkameror är samvariationen snarast negativ – dyrast är med klar marginal sämst. Kvalitets- och prisskillnader är stora. Prisbilden för åtta surfplattor är spretig. Samsungs är klart bäst till ett modest pris. Korrelationen mellan pris och kvalitet är snarast negativ för fjorton LED-lampor som kostar allt mellan 30 kronor (Biltema) och 140 (Philips trea från slutet).

Av fem sardiner i olja kostar Ortiz 60 kronor med 69 poäng (2016:2). Fiesta med 63 poäng tar bara 12 kronor vilket är ungefär vad de andra tre också kostar. För sex sardiner i tomatsås är samvariationen mellan pris och kvalitet snarast negativ. I ett test av tretton skrivare blandas multi-med standardskrivare och färg med grålaserade vilket kan vara skälet till att ingen samvariation kan skönjas. De sju bästa däcken med dimension 185/65R15H kostar 650-750 kronor och får 69-63 poäng. Dyrast är Michelin på nionde plats. Korrelationen pris-kvalitet är svagt positiv. GT Radial vill ha 625 kronor för ett däck som får en enda poäng – livsfarligt på våta vägbanor. I testet för däck med dimensionen 225/45R17Y är Continental något dyrare och något bättre än övriga men det är svårt att se någon samvariation mellan pris och prestanda trots att spännvidden är stor mellan 72 och 35 poäng. Här har GT Radial spottat upp sig och har hyggligt grepp på våta vägar. För detta vill de ha näst högsta pris på näst sista plats.

För 16 löparappar anges inga priser trots att kvaliteten varierar mellan 72 och 26 poäng (2016:3). I testet av 18 system för internetsäkerhet finns fyra gratisalternativ. För de som kostar pengar är samvariationen svagt negativ. Gratissystemen finns alla på den nedre delen av poängskalan. Testet av teve domineras om vanligt av Samsung och LG – nio av tolv ”tävlande” kommer från dessa företag. Samsung tar de tre första platserna och den klart dyraste får goda 77 poäng men alla förnuftiga konsumenter väljer teven på andra plats för halva priset och bara fyra poäng mindre eller LG:s ännu billigare tv-apparat på fjärde plats och åtta poäng mindre. Om vi tar bort de två allra dyraste finns ingen korrelation mellan pris och prestanda. En intressant uppgift är att alla producenter sänkt priset sedan lansering med 33–50 procent. I ett test av 17 gräsklippare står valet mellan Boschs Rotok (för 5 500 kronor och 80 poäng) och Smart 32E från MTP (för 850 kronor med 52poäng). Stiga är dyrast (6 600 kronor och 73 poäng) tillsammans med Husqvarna (6 300 och 67 poäng). Positiv korrelation mellan pis och prestanda.

I ett test av åtta espressomaskiner vinner Juras modell Z6 med 77 poäng men normalt funtade konsumenter köper företagets modell E6 på andra plats med 76 poäng till långt mindre än halva priset (2016:4). Om vi bortser från Juras överprissatta produkt finns ingen samvariation pris-kvalitet. Inte heller för elva diskmaskiner finns någon korrelation trots att poängskalan sträcker sig från 71 till 36. Samvariationen är positiv för fjorton barnvagnar och möjligen också för kylfrysar.

Meindls vandringskängor, som kostar 3 200 kronor, tar första platsen med 80 poäng (2016:5). Två poäng skiljer till tvåan Salomon som nöjer sig med 1 600 kronor och dessutom är skönast. Korrelationen pris-kvalitet är positiv. En test av babystolar fördelar sig på sju bärbara (med positiv samvariation) och tre traditionella (utan samvariation). I detta nummer får vi lära oss att Apotea.se håller lägre priser på apoteksvaror eftersom de inte har lokalkostnader.

Det finns en tydlig negativ pris-kvalitetskorrelation för tamponger som kostar 1–3 kronor per styck med undantag för Ellen som vill ha 7 kronor trots att produkten kommer fyra från slutet av poängligan (2016:6). Poängen sträcker sig från 81 till 41. Prisskillnader för 17 olika fabrikat av hundmat är hisnande – från 7 till 132 kronor per kilo och poängen från 40 till 86. De dyraste finns i topp och botten. Något normalpris kan inte skönjas men samvariationen är positiv. Det som framför allt skiljer agnar från vete är färre mineraler och spårämnen. Korrelation mellan pris och kvalitet är rätt tydligt negativ för tretton tvättmedel. Trots att poängen går från 74 för Miele till 58 för Philips och Siemens finns ingen samvariation. Inte heller för sju spisar trots att poängskillnaden är stor – från 71 för Siemens till 57 för Electrolux.

Sicos S250 mitt i fältet (med 59 poäng) är ungefär dubbelt så dyr som näst dyrast av tio vakuumförpackare – annars positiv relation pris-kvalitet (2016:7). Ingen samvariation för sex svamp- och frukttorkare. De två dyraste jobbryggsäckarna från Fjällräven och Sandqvist hamnar sist med låga poäng – ingen eller negativ pris-kvalitetskorrelation. Tevetestet domineras som vanligt av Samsung och LG men ”deltagarna” från Philips och Panasonic är fler än vanligt. Samsung tar de två första platserna med höga priser och höga poäng. Alla Philips apparater finns på den nedre halvan trots rätt höga priser. Av fjorton sticksågar är Dewalt och Mikata bäst (80–79 poäng). Bosch och Makitas andra såg på tredje och fjärde plats kostar mindre än hälften med 76 poäng. Biltema med 66 poäng och ett pris på 399 kronor är konkurrenskraftig och skulle utan tvekan vara bästa köp om de kunde undvika ”fula urslag.” Av tio strykjärn är Tefals bäst med 69 poäng och urbilliga (179 kronor) Tristar sist med 38 poäng.  Phlips och Electrolux är dyrast (900–1 000 kronor) mitti fältet. Båda lider brist på ånga. Biltemas kompostkvarn är klart billigast (1 899 kronor) och bäst med 68 poäng. Wolf-Garten vill ha 2 995 kronor trots 32 poäng. Dyrast är Bosch och Stiga mitt i fältet.

I Råd & Rön 2016:8 lär vi oss att Lidls buljong är bäst med 61 poäng och i särklass billigast – den kostar mindre än en fjärdedel av testets snittpris. Alla buljonger på den nedre halvan, utom Eldorado från Willys/Hemköp, kostar 2–3,32 kronor per tärning och deras poäng går från 47 till 33. Korrelationen mellan pris och kvalitet är rätt tydligt negativ. Dagkrämer är kanske   en produkt där priset inte spelar roll men det förefaller osannolikt att en upplyst konsument skulle köpa La Mer (The Moisturizing Gel Cream) för 4500 kronor eftersom den, till skillnad från alla andra testade krämer, inte klarar att återfukta huden.  Poängen 43 ger en mycket klar jumboplats. Det klart bästa alternativet är Cien från Lidl till ett pris av 80 kronor. Den kräm som för högst betyg (67 poäng), Garnier Skin Naturals, är näst billigast. Samsungs och Apples surfplattor är med bred marginal dyrast och bäst. Med tanke på prisspannet för Mieles, Electrolux och Bosch är variationen mellan pris och prestanda svår att bedöma för åtta torktumlare. Fläktar med utblås eller återcirkulation är uppenbarligen populära testobjekt. Av sju med utblås är Siemens bäst med 70 poäng och ett pris på 6 156 – 10 058 kronor. Om det finns en positiv eller negativ variation beror på vilket pris vi väljer för Thermex på sista plats som kan kosta allt från 8 793 till 17 095. Betygen för fläktar är överraskande särskilt för de som använder sig av återcirkulation med kolfilter – från 58 till34 poäng. Siemens för 12 000 är bäst och korrelationen mellan pris och kvalitet är tydligt positiv. Ett särskilt test av en handfull kylfrysar är intressant därför att Electrolux är billigare än IKEA.

Hestras moderat prissatta skidhandskar vinner klart med 88 poäng och är definitivt bästa köp (2016:10). Samvariationen är osäker. Brauns är av åtta testade IPL hårborttagare mycket klart bäst och näst dyrast med 77 poäng. Epsons två skrivare är med 75 poäng bäst och samtidigt sämst med 47 poäng. Priset för den bästa är 1 426–2 349 kronor och för den sämsta 2 777–4 100. Bästa köp är antingen HP (69 poäng för 899–999 kronor) eller Canon (67 poäng för 569–990) men vi vet inte vad bläcket kostar. Dock vet vi att Epsons skrivare är ”törstiga.” Av testade inbyggnadsugnar är Electrolux klart bäst med 71 poäng med ett prisspann från 2 490 till 6 680 kronor. Var i detta spann vi lägger oss avgör om samvariationen är positiv eller negativ.

I Råd & Rön 2016:10 finns också en märklig rapport om vegetarisk korv. Av tio testade produkter innehåller alla, utom en, mineraloljor. Och tillverkarnas förklaring är direkt oroande -”oljan hamnar i korven under tillverkningen.” Lyckligtvis är det den bästa och billigaste korven från Lidl som är fri från oönskade tillsatser. Den får 57 poäng att jämföra med 29–30 för de tre klart sämsta och dyrare varianterna. I samma nummer av tidskriften finns redovisningar av intressanta tester av vattenkokare och kaffebryggare. Priser på den förstnämnda produkten börjar omkring 300 kronor och slutar i något fall en bra bit över tusenlappen. Av elva testade produkter finns ett intressant undantag. Matsuis vattenkokare, som bara får en poäng mindre än Electrolux på första plats, kostar bara 99 kronor. I testet av sexton kaffebryggare får Melitta flest poäng men kostar fyrfalt mer än Electrolux som hamnar på andra plats med en poäng mindre. Moccamaster får också många poäng men kostar skyhögt mer än alla konkurrenter. Samvariationen är snarast negativ.  Det finns en klar positiv korrelation mellan pris och kvalitet för åtta ullstrumpor och för åtta mobiler – men Apple på andra plats vill ha dubbelt så mycket betalt för sin mobil i kraft av en poäng mer än trean LG.

Aktivitetsarmband kan kosta allt från 700 till 2 400 kronor (2017:1). Familjen Garmin har som vanligt missuppfattat vad saker ska kosta – det klart billigare är bättre än det något sämre. Här finns anledning att sticka in en observation. Råd & Röns betyg bygger på mängder av kriterier som viktas samman. För aktivitetsarmband är det ett femtontal. En konsument kan vara särskilt intresserad av kaloriförbrukning och ska i så fall undvika Garmins Vivosmart. Samvariationen för åtta armband är osäker. Apple tillverkar smartklockor i två serier – den billiga serien får fler poäng än den dyra. Översikten av kreditkort är bra men varken pris eller poäng sätts ut. I ett test av gojibär visar det sig att mindre än hälften är fria från bekämpningsmedel – fyra som överskrider EU: gränsvärden är billigare. Dyrast är (som vanligt?) Kung Markatta som är giftfri men det är också Coops Gojibär. Bäst av sex surfplattor är Lenovos relativt billiga men poängmarginalen till de 2 – 3-falt dyrare från Acer, Asus och Huawei är måttlig. Poängskalan för tretton borrskruvdragare går från 75–73 för AEG, Dewalt och Makita till 3 – 1 poäng för Falke och Clas Ohlson. De bästa är av goda skäl dyrast. Det gäller inte för tio kylfrysar – dyrast är Bosch på nedre halvan av poängskalan.

Whiteningtandkräm från Colgate och Blanx är för 733 resp. 933 kronor per liter är bäst men väldigtgt mycket dyrare än åtta andra (2017:2). Trean Denivit för 400 kronor och höga poäng är bästa köp. Blanx har klart lägst slitgeindex vilket verkar viktigt. Negativ relation pris-kvalitet för fem mobiler. För LED-lampor är Biltemas produkter nästan bäst och billigast. Quantum Max Super Charged från Finish är bästa maskindiskmedel med 82 poäng före Classic från samma företag på andra plats med 72 poäng. Priset per tablett är 1,67 resp. 1,10 kronor. Dyrast är Ecover och Yes Platinum som kostar en bra bit över 2 kronor trots låga poäng. Samvariationen svagt negativ.Priset på däck av dimension 195/65R15 är stort sett detsamma för femton testade däck men kvaliteten varierar från 70 för Pirelli till 31 för GT radial. Dyrast är Michelin på nedre halvan. Testet för däck av dimension 215/65R16 vinns av Goodyear (68 poäng som kostar 1 000 kronor). Näst sist kommer Michelin som vill ha 1 200 kronor trots svaga 33 poäng. Allra sist kommer Yokohama, som ”har mycket dåliga egenskaper på våta vägar,” och får en enda poäng men kostar i stort sett lika mycket som Goodyears.

Marknaden för högtryckstvättar domineras, att döma av Råd & Röns tester (2017:3), helt av Kärcher och Nilfisk. De levererar hög kvalitet och tar bra betalt för det. Priserna samvarierar positivt med tilldelade poäng. Äggkokarna är ett exempel på motsatsen – de sämre är dyrare än de bättre men kvalitetsskillnaderna är måttliga. För cykelhållare finns en klar skillnad mellan dyra och bra i jämförelse med billiga och dåliga. Skillnaderna är mycket stora både i fråga om pris och poäng. Prisreducering för teveapparater sedan lansering är ca 50 procent. Ingen omedelbart synbar samvariation mellan pris och prestanda. Här finns ett av många exempel på svårighet att granska pris-kvalitetssamband därför att det för flertalet produkter anges att ett prisspann av varierande storlek

För åtta sittvagnar är korrelationen mellan pris och kvalitet negativ (2017:4). Klart dyrast är Baby Jogger på delad sista plats med bara 32 poäng. Lidls batteri Aerocell är bäst och mycket billigare än nästan alla andra. Flera av de dyraste finns på nedre halvan vilket ger negativ samvariation. Delonghis Prima Donna Elite espressomaskin är dyrast och bäst tillsammans med Juras som är mycket billigare. På tredje plats med två poäng mindre finns Philips med ett pris som är en tredjedel eller fjärdedel av Delonghis. Kvaliteten är jämn och hög för alla sju maskiner. Av fem mossbekämpningsmedel är det klart dyraste från Bayer Garden sämst.

För åtta induktionshällar är prisskillnader osannolikt jämn och kvalitetsskillnaden måttlig (2017:5). Av sex babyskydd ärv den bästa näst billigast och pris-kvalitetsrelationen svagt negativ. Av två barnbilstolar är den aningen bättre något billigare. Kvalitetsskillnaden för fem sous vide cirkulation är ovanligt jämn men prisskillnader stora. Av fem sous vide vattenbad är OBH Nordicas modell mycket klart dyrast med 73 poäng. Med bara fem poäng mindre är Melissas produkt utan tvivel bästa köp.

I Råd & Rön 2017:6 får vi lära oss att det är enkelt att radera allt som Google vet om oss. Av tolv trådlösa hörlurar är Sonys modell MDR-ZX330 klart bäst med 75 poäng och ett modest pris på 731 – 1 199 kronor. Företagets andra modell, på näst sista plats, med svaga 38 poäng, är bara något billigare – 459 – 1 029 kronor. Beats by Dr.Dre finns på andra plats med 66 poäng säljs för 1 907 – 4 985. Robotdammsugare får överlag låga betyg. Samvariationen är svagt positiv.  Av nio kolsyremaskiner, varav fem kommer från Sodastream, är Kitchen Aids hutlöst dyrast (3 900 kronor) men bara fyra poäng bättre tvåan från Sodastream. Av företagets fem modeller är kostar den bästa (79 poäng) dubbelt så mycket som den näst sämsta. Samvariationen är positiv. Men detta är en marknad där konsumentens kostnad bestäms av hur mycket patronerna kostar och Sodastream kämpar för att tvinga konsumenten att köpa deras dyra patroner. Av 27 vittvättmedel är Formil med viss marginal bäst och billigast (vanligen mycket billigare) av det tjugotal som får anständiga betyg.

I Råd & Rön (2017:7) finns ett nytt test av fem medel för mossbekämpning och nu är Bayer Garden bäst och pris-kvalitetsvariationen nästan perfekt. I fråga om LED-lampor är IKEA: s billigast och bäst. Den näst bästa, Verbatim, kostar nästan fem gånger mer. Clas Ohlson, sist i poängligan, vill ha 129 kronor för V-light att jämföra med IKEA:s pris på 39 kronor. Mieles diskmaskin visar sig vara både dyrast och sämst. Det är oförmågan att diska kastruller som drar ner betyget. Av sex nätanslutna lövblåsare kostar hälften 399 kronor mitt i poängligan. De andra kostar 3–4 gånger mer trots små kvalitetsskillnader. För batteridrivna lövblåsare är både pris- och kvalitetsskillnader små.

Relationen mellan pris och kvalitet är osäker för tolv skivspelare – en anledning är att Pioneer på tredje plats i poängligan med 73 poäng antingen är relativt billig eller ursinnigt dyrast (2017:8). Den kan kosta allt från 2 802 till 11 295 kronor. Men kvaliteten är genomgående hög. Miele är som vanligt dyrast av sju testade tvättmaskiner men bara fyra poäng bättre än 50 procent billigare Husqvarna på andra plats. För sex testade torktumlare är samvariationen svagt negativ men prisskillnaderna små.

I en artikel i Råd & Rön 2017:9 visas att tillverkarnas premiummodeller av teve är omotiverat dyra i förhållande till de näst bästa (ofta från samma tillverkare). Inga tydliga prisskillnader för premiummodeller av mobiltelefoner och genomgående höga betyg. För budgetmobiler som kostar mindre än hälften så mycket är Samsung dyrast och bäst. Relationen mellan pris och kvalitet är ganska tydligt negativ för elva ugnar men Bosch och Siemens på första och andra plats kan kosta allt från 6 500 till 11 500 – 20 000 kronor. IKEA:s ugn med nästan samma poäng kostar 4 995 kronor och är utan tvivel bästa köp. Miele är näst sämst för 7 995 kronor. Rätt tydlig negativ pris-kvalitetssamband för åtta kylskåp men positiv för frysar. Av nio köksfläktar (utblås) är Gorenje bäst och näst billigast efter IKEA på sjunde plats. Vad gäller köksfläktar med cirkulation delar Gorenje första platsen och är billigast mua IKEA på åttonde och näst sista plats.

För chips (av potatis alltså) sträcker sig poängen från 65 till 35 och priset per 100 gram från 4 kronor (Lidl på fjärde plats med 60 poäng) till 12 kronor hos Coop (Änglamark) med 45 poäng på näst sista plats. Relationen mellan pris och kvalitet är negativ. Av elva rakapparater hamnar urdyra Philips på första plats med 80 poäng följd av tre dyra med 77 – 72 poäng. Resten, med 69 – 48 poäng, är klart billigare. Tydlig positiv relation mellan pris och kvalitet alltså. IKEA:s LED-lampa är klart billigast (20 kronor) men inte bäst. Osrams lampa kostar 80 kronor men samvariationen är snarast negativ. Tvättorkar är en tveksam kombo enligt Råd & Rön och betygen är låga för elva testade. Miele är dubbelt så dyr som likvärdiga AEG. Samvariationen snarast positiv.

Företag släpper ofta flera modeller med varierande priser och angiven prestanda. Det är då förvånande att billigare produkter får bättre resultat i tester än de dyrare. För Garmins produkter tycks detta, som visats ovan, vara mer regel än undantag. Men det gäller också för Apples smarta klockor. Den billigare Series 1 (3–4 500 kronor) bedöms vara något bättre än Series 2 som kan kosta 6 000 kronor (2017:11).

Lidls kamomillte är utan tvivel marknadens bästa köp. I särklass billigast på tredje plats med nästan lika många poäng som etan och tvåan (2018:1). Eventuell samvariation är svår att tyda. Poängen för 21 smoothieblenders går från 81 (Magic Bullet för 807–995 kronor) till 32 (Sandström som kostar 399 kronor). Clas Ohlsson med 65 poäng för 199 kronor verkar vara ett bra köp. Tydlig positiv relation mellan pris och kvalitet. Gäller också för åtta aktivitetsarmband. Av elva slagborrmaskiner hamnar en av de två dyraste, Hitachi, på näst sista plats med usla 41 poäng. Bosch finns på första, tredje (bästa köp), nionde och sista plats (till ungefär samma pris som ettan). För elva kylfrysar hittar vi ett vanligt mönster – svag positiv pris-kvalitetsrelation med några av de dyraste mitt i fältet – i detta fall allra dyrast Electrolux.

Poängen för tio bläckskrivare går från 73 poäng (Epson XP645 för 974 – 1529 kronor) till 51 (Canon TS3150 för 473 – 820 kronor). Av HP:s tre skrivare kostar den bästa minst och den sämsta mest. Rangordningen är densamma för Canons två modeller. I Epsons fall är ettan billigare än tvåan. Men, som sagts, kostnaden för att skiva ut bestäms av vad man betalar för bläcket. Av tolv multiroomhögtalare levererar Bang&Olufsen och Yamaha toppljud men japanen gör det till en tredjedel av vad B&O vill ha. Allra dyrast är Bose på näst sista plats. Av fjorton däck med dimension 175/65R14 kostar fem 600 kronor, sex 25–50 kronor mindre och tre 25–50 kronor mer – men betygen ligger mellan 65 och 36 poäng. Mönstret är detsamma för dimension femton däck av dimension 205/55R16 mua att Michelin vill ha 300–400 kronor mer för sina bättre, men bara något bättre däck. Betygen går från 70 till 46 poäng om man utesluter de två sista som får 20 poäng pga ett fallerat höghastighetstest. Samvariationen är positiv för nio LED-lampor vilket leder till observationen att resultat ändrar sig radikalt från en test till ett annat. Bland 22 testade handdiskmedel är W5 bäst och billigast mua av Eldorado på tjugonde plats och kostar mindre än hälften av tvåan och trean från Yes. Ingen relation mellan pris och kvalitet.

Kockens oregano är näst dyrast trots att man fuskat och blandat ut med andra blad. Första testet av åtta drönare vinns av de två dyraste med 83–80 poäng. Två andra dyra finns i bottenskiktet men relationen mellan pris och kvalitet är positiv. Märket DJI tar de fem första platserna och modellen Phantom 3 Standard med många poäng och lågt pris verkar vara bästa köp. Yuneec hamnar på de två sista platserna. I testet av åtta träningsklockor tar Garmin de fem första platserna – relationen mellan pris och prestanda är som vanligt förvirrad inom familjen. Om vi utesluter den sämsta så är spännvidden i poängskalan mycket smal och Polar på näst sista plats kan vara bästa köp. Återigen besked om att förra årets teve säljs för halva priset. I testet av tio kylfrysar hamnar Samsung på första plats med 71 poäng och ett skyhögt pris på 18 345–26 894 kronor. IKEA som på andra plats får 67 poäng nöjer sig med 8 999 kronor. Relationen mellan pris och prestanda är positiv. Robotgräsklipparen från Worx kostar 6 995 kronor på första plats med 69 poäng. Stiga hamnar ohjälpligt sist och vill trots skrala 22 poäng ha 7 900–9 900 kronor för sin klippare. Worx vinner i mina ögon mycket välförtjänt eftersom den klipper klart närmast kanten. Positiv samvariation för åtta tvättmaskiner trots att dyra Asko hamnar i bottenträsket.

Det finns en rätt klar negativ relation mellan pris och kvalitet för 15 sorters havregryn (2018:4). Fyra av de billigaste finns bland de sju bästa som inkluderar det allra bästa, Favorit, som får 75 poäng och kostar 11 kronor per kilo. För denna typ av matvaror är sambandet mellan pris och kvalitet ofta negativt. För tio t-shirts för män är sambandet pris-kvalitet positivt men bästa köp är nog de två billigaste. Mönstret är detsamma för t-shirts för kvinnor. Av sex lågprisade bluetoothhögtalare är Ultimate Ears bäst och klart dyrast – annars ingen variation. Tre kompaktkameror med negativ relation pris-prestanda. Fiskars handgräsklippare är dyrast och sämst men ingen samvariaton. Sex barnvagnar får överlag dåliga betyg mua av ettan, Babyzen, som får 73 poäng och kostar 3 399–4 600 kronor. De sämsta kostar mycket mindre men inga barn ska forslas i vagnar som får 18 resp. 17 poäng.

I Råd & Rön 2018:5 testas sex ryggsäckar som får relativt höga betyg (79–68 poäng) och ett måttligt prisintervall från 1 500 till 2 000 kronor. Osprey är klar vinnare för 1 800 kronor. Ingen relation mellan pris och kvalitet för sex menskoppar trots att poängskalan går från 80 för väldigt klara ettan Lunette till den dyrare Yuuki med 55 poäng. Det finns flera grästrimrar som är dyrare än Bosch på första plats men relationen pris-prestanda är positiv. Biltemas mycket billiga klart godkända modell kan vara bästa köp. Sju babyskydd får relativt höga betyg och samvariationen är positiv. Prisskillnader är små för fem bilbarnstolar trots stora kvalitetsskillnader. Omvänt mönster för fyra bältesstolar – nästan inga kvalitetsskillnader men den dyraste kostar lika mycket som den billigaste trots samma poäng.

Columbia är med 68 poäng och ett pris på 500 kronor utan tvivel bästa köp bland tio sportsandaler. Tvåan med en poäng mer kostar trefalt mer än Columbia. Ettan med sex poäng mer är bara mer än dubbelt så dyr. Fintvättmedel får överlag låga betyg – från 61 till 42 poäng. Den negativa relationen mellan pris och kvalitet är rätt tydlig. Poängettan, Marius Fabre, kostar per tvätt mer än fyra gånger mer än tvåan Änglamark trots att kvalitetsskillnaden bara är fem poäng. Dyrast är re:Claim som tillsammans med fyra andra mycket högt prissatta befinner sig på den nedre halvan av poängskalan. IKEA:s kökskniv får högt betyg på tredje plats och kostar en sjättedel av vad ettan Wüsthof vill ha för sin kniv. Av elva dammsugare lägger Electrolux beslag på platserna ett, tre och fyra. Vinnaren med 72 poäng kan kosta allt mellan 1 689 och 3 825 kronor. För dammsugare på fjärde plats är spannet något mindre – från 990 till 2 539 kronor. Var vi lägger oss i dessa intervall bestämmer om det finns en samvariation eller ej. Men de suveränt billigaste finns på tre av fyra bottenplatser. Osäker pris-prestandarelation för åtta frysboxar.

I Råd & Rön 2018:7 får vi veta att OLED-teknik ger bästa bildkvalitet och kostar mer. Robotdammsugare får fortfarande låga betyg – från 53 för Robots Roomba 896 till Kärchers RG3 med 33 poäng trots ungefär samma pris. Svagt positiv relation mellan pris och kvalitet. Inga priser eller poäng för hundmat men riklig information. Sju ugnar får låga betyg för dålig temperaturhållning – från Bauknechts 63 till Samsungs 36. IKEA och Logik kostar radikalt mycket mindre än Bauknecht trots att poängen är stort sett densamma (62 res. 61). Priskurvan blir därför u-formad.

Tio sorters proteinpasta får mellan 67 och 28 poäng – ingen samvariation (2018:8). I testet av fem ipl-apparater hamnar de fyra bästa i ett spann från 81 till 75 poäng – mellan dessa är priskurvan u-formad. BaByliss´ apparat är så usel med sina 47 poäng att den inte borde kunna säljas. För elva torktumlare är relationen mellan pis och prestanda klart positiv. För elva motorsågar finns en jämn utförslöpa från 73 till 48 poäng och en svagt positiv relation mellan pris och prestanda.

Coops knäckebröd är ett av de allra billigaste och mest fettsnåla. Finncrisp kostar sjufalt mer och ett av Leksands bröd tiofalt mer. Men det är något oklart vad det är man mäter. Tio mobiler får mycket höga betyg – från 82 till 74 poäng. Prisspannet för enskilda mobiler är så stort att det inte går att se en tydlig variation. Avgörande är var i spannet man lägger sig – dock sannolikt positiv. Än värre är det med tio teveapparater. De tre med lägsta betyg – en från Sony och två från Philips – har väldiga prisspann från 8–10 000 kronor till 18–25 000 kronor. Bästa köp är nästan säkert LG:s apparat på fjärde plats för 10 900 kronor. För fjorton ljudlimpor sträcker sig betygen från 78 till 48 poäng. Billigast och sämst är utan tvivel LG:s limpa. För de första nio är relationen mellan pris och kvalitet snarast negativ liksom för följande fyra på en lägre nivå. Detta mönster är inte ovanligt. Poängspannet för nio skaftdammsugare går från 60 till 20 poäng. Dyrast är bäst men bara en poäng bättre än tvåan. Black&Decker på sista plats är ett skämt. För sex LED-lampor är relationen pris och kvalitet rätt klart negativ. IKEA på andra plats är klart billigast. Andersson på sista plats lyser starkast. Av sex dimbara LED-lampor är IKEA näst billigast på delad första plats.

Jättedyra mörka chokladen från Valrhona är bäst med 72 poäng och ett kilopris på 706 kronor (2018:10). Den är en poäng bättre än Lindts choklad som kostar 290 kronor. Bästa köp är J.D. Gross från Lidl till ett pris på 136 kronor och 67 poäng. Marabou hamnar sist med 56 poäng och ett pris på 250 kronor. Poängspannet för 18 kaffebryggare är relativt måttligt – från Electrolux´82 poäng och ett pris på 499 – 1 655 kronor till Kenwood med 70 poäng och ett pris på 869 – 1 195 kronor. Priset går upp och ner oberoende av betyg. Först kommer fyra relativt billiga bryggare med 82 – 80 poäng; därefter tre betydligt dyrare med 80 – 79 poäng; sedan den billigaste (Bosch för 412 – 729 kronor och 78 poäng), därefter sex relativt dyra, två billiga och sist två relativt dyra (en av dem från KitchenAid). Relationen pris-prestanda är snarast negativ. Relationen mellan pris och betyg för elva mikrovågsugnar är likartad. Av tio olika hushållspapper är relationen pris-kvalitet negativ för de första med poäng från 71 (Lambdi för 6,50 kronor) till 47 (Serla som är dyrast av de sju). Därefter kommer Coop med 39 poäng för 4,50 kronor och två underkända (Floralys från Lidl och ICA Basic med 21 poäng). Det är litet oklart vad man mäter med pris per rulle. Priset för att torka upp 1 deciliter vatten vinns av Lidls andra Floralys Ultra absorbent. Ett av Råd & Röns älsklingsobjekt är helt klart köksfläktar. Av sex fläktar (utblås) hamnar de två rätt klart dyraste mitt i en poängskala från 51 till 32. För fläktar med cirkulation kostar ettan från AEG lika mycket som femman -23 000 kronor. På andra och tredje plats kommer Miele (28 000 kronor) och Siemens (32 000 kronor). Bästa köp är nog Franke för 15 000 kronor. Poängspannet för de fem första går från 47 till 41. Jumbon från Witt får bara 19 poäng men vill ändå ha mer betalt än Franke.

Femton testade pestofabrikat får överlag dåliga betyg – från 52 till 20 poäng (2019:1). Ganska jämna priser på övre halvan med positiv relation – men de två dyraste finns på nedre halvan (La bio Idea och, som vanligt, Kung Markatta).  Dock – snittpriset på övre halvan är högre än på nedre. Av sju testade aktivitetsarmband är Fitbit i särklass dyrast men bara två poäng bättre än Huawei för mindre än halva priset. Inom familjen Garmin är som vanlig det billigare armbandet bättre än det dyraste (som är dubbelt så dyrt). Bästa köp är något av Huaweis två armband. Ettan och tvåan (Bosch och IKEA med 66 resp. 58 poäng) bland tolv kylfrysar kostar ungefär lika mycket som jumbon från Cylinda. P.g.a. prisspannet för enskilda produkter så är det svårt att ange samvariationens riktning.

Bitdefender är fortfarande det bästa och nästan billigaste internetsäkerhetssystemet med 81 poäng och 450 kronor i årsavgift eller gratis med 79 poäng. Det går inte riktigt ihop men så står det (2019:2). Sju av 20 system är gratis. Ingen eller svag positiv samvariation. Prisspannet för 16 däck med dimension 185/65R15 går från 1000 till 550 kronor och poängen från 71 (Bridgestone för 900 kronor) till 42 (Hankook för 775 kronor) om vi utesluter Linglong på jumboplats för 550 kronor. Priset är stort sett detsamma för tvåan och däck från plats fyra till femton. Sommardäck med dimension 215/65 R16C får extremt låga betyg – från 56 till 1 poäng. Relationen mellan pris och kvalitet är positiv för de första nio däcken (från 56 till 17 poäng). Därefter kommer det dyraste – Michelin för 1 650 kronor och 11 poäng och Sava med nio poäng. Hankook och Kleber vill ha 1 300 för däck som får en enda poäng. Bland sju LED-lampor E27 Klara vinner IKEA med 71 poäng och ett superlågt pris på 20 kronor. Företagets andra lampa på fjärde plats kostar 50 kronor. De två i särklass sämsta maskindiskmedlen – Weba med 31 poäng och Faith in Nature med 29 poäng kostar överlägset mest – 2,80 resp. 2,46 kronor. Det finns flera mycket bättre som kostar 0,40 – 0,50 kronor. Men vinnarna Finish och Yes gör skäl för sitt högre pris på 2,00 resp 1,81 kronor och 82–81 poäng.

Priserna på robotgräsklippare varierar men AL-KO: s produkt är billigast trots att den får klart bästa betyg. Den sämsta och extremt dyra klipparen från Ambrogio säljs lyckligtvis inte ännu i Sverige (2019:3). I samma nummer finns en liten ljuspunkt. För tolv olika majs i burk finns en positiv korrelation mellan pris och kvalitet men Lidls produkt med godkänt betyg är i särklass billigast. Av åtta pulsklockor är den billigaste från Garmin bäst med 74 poäng. Bland klockorna finns tre modeller från Garmin med en klart negativ relation mellan pris och kvalitet. Den billigaste och bästa kostar ungefär en fjärdedel (1 077–2 411 kronor) av vad företaget vill ha för sin dyraste och sämsta variant 6 120–7 899 kronor). Fyra drönare kostar ungefär lika mycket trots att kvalitetsskillnaden är stor. Av åtta kylfrysar side-by-side kostar ettan från Samsung 11 190–13 995 kronor med 58 poäng ungefär lika mycket som Cylindas på jumboplats för 12 990 kronor. Rätt klar negativ relation mellan pris och prestanda.

Det är mycket vanligt att produkter från samma företag har en märklig inbördes rangordning i relation tillangivna priser och betyg – och det gäller inte bara Garmin. I Råd & Rön 2019:4 finns ett test av nio vandringsstavar där de första tre platserna beläggs av stavar från Black Diamond. Ettan med 83 poäng kostar 850 kronor; tvåan med 79 poäng har ett pris på 1 400 kronor och trean med 75 poäng betingar 1 700 kronor. Leki på femte plats kostar också 1 700 kronor med 75 poäng. Därefter halveras pris och betyg överlag för de tre sista. Priser för elva rödbetsjuice varierar från 85 kronor (på andra och sista plats) till 30 kronor per liter. Betygen går från 85 till 20 poäng. Samvariationen är snarast negativ och Kung Markatta är för en gångs skull inte dyrast. Beet It för trettio kronor är nog bästa köp. För ovanlighets skull är sambandet mellan pris och betyg positivt för elva kompaktkameror. Fujifilm är i särklass dyrast och 4 – 10 poäng bättre än billigare på andra till sjunde plats. Om inte den klart överprissatta sekatören på näst sista plats stört mönstret hade den positiva relationen mellan pris och prestanda varit nästan perfekt för nio ”tävlande” – pris från 690 till 80 kronor och betyg från 92 till 3 poäng. Ingen positiv samvariation för sju ugnar – Samsung bland de billigaste på första plats.

För sju flergångsrakhyvlar för kvinnor finns nog en positiv samvariation men Gillette Venus Divine Sensitive på femte plats är mycket bättre än den mycket dyrare Gillette Venus Comfort Glide Breeze på sjätte plats (2019:5). Av sju engångsrakhyvlar för kvinnor är Bics Soleil Bella i särklass bäst för 20 kronor med 80 poäng. Företagets andra produkter Miss Soleil Colour Collection hamnar på fjärde plats för tio kronor med 40 poäng; Twin Lady för 3 kronor med 31 poäng på näst sista och Sensitive på sista plats för 2 kronor och 29 poäng. Fjällrävens skaljacka är klart dyrast och bäst men Lundhags är lika bra till ett mycket lägre pris. Den allra sämsta jackan kostar nästen lika mycket som den bästa. Ingen samvariation. Testet av vandringsskor i samma nummer hänvisar den billigaste till andra plats med en ynka poäng. Keen på sista plats med 54 poäng – ”tar upp mest med vatten” – kostar 1 600 kronor – 100 kronor mer än North Faces sko på första plats med 76 poäng. Av sex barnbilstolar babyskydd får fem första höga betyg (81–75 poäng) utan samvariation – den sämsta får bara 14 poäng. Förvirrande priser och väldiga poängskillnader för fyra vanliga bilbarnstolar. För fyra bältesbarnstolar finns en positiv relation mellan pris och betyg.

För tolv typer av aioli finns en positiv relation mellan poäng och kilopris (2019:6). Men betygen är rätt modesta – från 66 till 31 poäng. För hörlurar att proppa in i öronen är prisbilden förvirrande men flera är klart överprissatta i förhållande till Apples Airpods på första plats med 78 poäng – och 13 poäng mer än tvåan till samma pris. JVC på jumboplats med 28 poäng ”låter bedrövligt.” Philips brödrost är med 84 poäng klart bäst men ändå billigare än de fem följande med betyg från 77 till 72 poäng. KitchenAid är som vanligt dyr utan goda skäl. Bra positiv relation pris-prestandaför sju ugnar men IKEA för 8 000 kronor är bästa köp. Ettan från Bosch kostar 27 000 och är bara nio poäng bättre. Av kulörtvättmedel är ICA:s bäst och näst billigast. Allra sämst och väldigt mycket dyrare är Mulleres. Relationen mellan pris och kvalitet är klart negativ.

Inga betyg utfärdas för 18 varianter av kattmat från 166 kronor per kilo för Hills Vet Essentials till 13 kronor för Coshida från Lidl. De flesta innehåller enligt Råd & Rön 2019:7 allt vad katten behöver men dessutom i vart tredje fall små mängder av mögelgifter. Nästan perfekt samvariation mellan pris och kvalitet för sju skaftdammsugare med betyg från 63 till 27 poäng men inte för fem kylfrysar som får låga betyg (57 till 44 poäng) – den sämsta kostar något mer än den bästa. Ingen bra samvariation pris-prestanda för femton vattenkokare. Med god marginal dyrast är KitchenAid för 1 987 – 3 148 kronor och 56 poäng – trea från slutet. Bästa köp är utan tvivel Philips för 343 – 778 kronor och 77 poäng på andra plats (en poäng mindre än den dubbelt så dyra ettan från Siemens.

Pappersnäsdukar kan tydligen kosta allt mellan 8 och 32 öre per styck. Dyrast och sämst är Apotekets produkt (2019:8). Bland de miniskrivare som testas visar sig FujiFilms version var klart sämst och överlägset dyrast. I samma nummer får vi veta att en tepåse kan kosta allt från 15 öre till 2 kronor. ICA:s Earl Grey är billigast och näst bäst – en poäng efter ettan som kostar 1,65 kronor. Ingen skönjbar relation pris-prestanda för fem kylskåp men svagt positiv för frysar.

Ingen synbar relation mellan pris och kvalitet för vare sig osötad eller sötad sojadryck men panelen tycker att den sämsta med låga 33 poäng är godast. Garant från Hemköp/Willys har oroväckande höga halter av nickel (2019:9). Apples iPhone 11 Pro Max blir bäst tack vare suveränt bra kamera (87 poäng) och kostar dubbelt eller tredubbelt så mycket som alla andra. Det finns ingen skönjbar samvariation mellan pris och prestanda för espressomaskiner men Delonghis apparat befinner sig mitt i fältet med höga 80 poäng (ettan kostar dubbelt så mycket med sex poäng mer). Den sämsta – Nivonas Café Romantica – är potentiellt dyrast med ett prisspann från 5 799 till 15 600 kronor. Möjligen negativt samband pris och kvalitet för tio LED-lampor kronljus E14.1453

I Råd & Rön 2019:10 redovisas två tester där det finns en nästan perfekt negativ korrelation mellan pris och kvalitet trots att skillnaderna är mycket eller extremt stora. Boschs och Siemens fläktar för återcirkulering av luft är klart billigare än konkurrenter (med ett möjligt undantag för IKEA) men får högst betyg. Skalan sträcker sig från 69 till 36 för Electrolux i andra ändan. För utblåsfläktar störs bedömningen av det väldiga prisspannet för Thermex – men sannolikt ingen samvariation. Det andra exemplet gäller honung. Högst betyg, 69 poäng, får Bellafonde och Maribel från lågpriskedjorna Netto och Lidl som också är billigast – 65 – 75 kronor per liter. Dyrast (150 kronor) och icke godkänd (10 poäng) är Törsleffs ekologiska honung som ”Smakar karamelliserat socker. Söt. Intetsägande. Smakar inte honung.” Black&Deckers ångtvätt är antingen dyrast eller näst dyrast av fem men framför sämst.

Sambandet mellan pris och kvalitet är negativt för 20 proteinbars (2020:1).  Priset faller från 49 till 14 kronor. Någon sammanräknad poäng anges inte och det är ofta inte bara snålt med protein – det inte sällan fel sorts protein. Ingen eller negativ samvariation för fyra kylfrysar. I en jämförelse av integritet i mobiler anges inga priser och utdelas inga betyg.

I Råd & Rön 2020:2 finns en av flera återkommande rapporter om krympflation. Varken pris eller poäng anges för 17 fullkornsbröd men fiberrikast är Hatting, Kung Markatta och Fazer. Av 10 däck med dimension 235/55R17 är Michelin och Bridgestone bäst och något dyrare än däck på fjärde till nionde plats. Klart billigast är Maxxis Premitra 5 på tredje plats med tre poäng mindre än Bridgestone. Direkt livsfarligt är Laufenns däck på sista plats med 10 poäng. Bortsett fån att Coopers däck Zeon CS-Sport som på näst sista plats är mycket klart dyrast så finns för däck av dimension 225/40R18 en svagt positiv relation mellan pris och kvalitet. Av tio LED-spots är IKEA:s billigast (tillsammans med Anslut) och mycket klart bäst. Avståndet till Clas Ohlsson på tredje plats är hela tolv poäng. Kostnaderna för att tvätta fönster varierar från Gunrys Window Bamboo/ Green Grass med 69 poäng  på trettonde plats för 88 kronor till 0,25–4,00 kronor för olika blandningar av rödsprit och ättika och tvättdukar. Något slags snittpris för köpta fönsterpusmedel är 20 – 50 kronor. Råd & Rön rekommenderar varmt rödsprit eller mikrofiberduk.

IKEA:s batteri är mycket billigare än konkurrenterna (med undantag för Biltema) och är nästan bäst (2020:3). Garmins träningsklocka Forerunner 45 får högst betyg och tillhör de allra billigaste. De andra fyra Garminklockorna i testet är sämre och dyrare. Den allra dyraste får 73 poäng och hamnar sist i Garminfamiljen. Det bör tillfogas att kvaliteten förefaller vara hög och relativt jämn och de som hamnar i den nedre delen av betygsskalan är som regel billigare. Panasonic får bästa betyg för sitt batteri Enelop Pro men det kostar 57,50 kronor per styck i jämförelse med IKEA: s på andra plats med två poäng mindre för 17,25 kronor.

Av 23 eltandborstar kommer elva från Oral-B varav fyra delar de fem första platserna med Philips Sonicare. Dessa fem får alla77 poäng; därefter kommer sju i spannet 76–73 poäng följda av tre med 72 poäng. Prisspannet för enskilda borstar är märkligt stort. Philips Sonicare på femte plats kostar sålunda 669–2530 kronor, den på sjätte plats 995 och den på åttonde 2 697–3299 kronor. Silk´n Sonic Smile på artonde plats har ett pris på 559–1 899 medan företagets Toothwave på en klar sista plats med 47 poäng kostar 2 995–5 055 kronor och är ojämförligt dyrast. Inga priser anges för stadscyklar, hybridcyklar och mountainbikes men betygen är höga och ligger på en jämn nivå. Samsung och LG dominerar totalt en marknad för teveapparater delad i en exklusiv och en för prisvärda. Svagt positiv relation mellan pris och kvalitet för elva motorgräsklippare där betygen faller från 77 till 53 poäng. Av 16 högtryckstvättar kommer Nilfisk på första, andra, nionde, elfte, fjortonde och sista plats. Kärcher belägger platserna tre till åtta. Kärcher är något dyrare. De låga betyg som delas ut beror nästa helt på dålig slitstyrka. Av tolv induktionshällar vinner Siemens med 68 poäng och ett pris på 4 159 – 10 718 kronor. Det betyder att den antingen är en av de billigaste eller en av de dyraste. Miele skämmer ut sig på åttonde plats med 57 poäng och ett pris på 14 995 – 16 599 kronor medan IKEA med något fler poäng tar 2 895 kronor.

Kvalitetsskillnader mellan elva testade aktivitetsarmband är rätt stora (2020:5). De tre högst värderade är dyrast och samvariationen är positiv. För elva program för videomöten redovisas inga priser men populära Zoom får överraskande lågt betyg. Det genomsnittliga ”standardpriset” för portabla luftkonditionerare tycks vara 6 000 kronor. Ingen samvariation pris-kvalitet trots att kvalitetsskillnaden är rätt stor mellan Whirlpool för 5 400–5 817 med 69 poäng och Delongi för 5 247–6 190 med 51 poäng. Bäst och sämst kostar nästan exakt lika mycket.

För elva testade glassmaskiner finns en bra positiv samvariation mellan pris och kvalitet (2020:6). För nio häcksaxar finns ingen samvariation men två klara bästa köp. Biltemas CHT36 och Cocrafts LXGHT18 kostar bara en femtedel av vad Makita, Stiga och Husqvarna vill ha för likvärdiga produkter. Av elva robotgräsklippare är Stihls RMI 632 och Hondas Miimo 310 dyrast (17 000–20 000 kronor) med 86 resp. 82 poäng. I övrigt finns ingen samvariation mellan pris och kvalitet. Bästa köp är sannolikt PowerG:s Easymow 6 med högt betyg för 5 500 kronor. Bland sju ugnar kommer IKEA på andra plats med 74 poäng och ett pris på 3 95 kronor. AEG med 76 poäng vill ha 6 279–9378 kronor för sin ugn.

I testet av cykelhjälmar (2020:7) vinner företaget B´Twin Decathalons två modeller klart. City 100 är billig och bäst. Allra billigast är modell 500 som också får högt betyg. Den kostar ungefär en fjärdedel av vad konkurrenter vill ha. I samma nummer blir en induktionshäll från AEG bäst i test. Med undantag för IKEA:s produkt är den också billigast. Den sämsta produkten från Witt är dyrast. IKEA vill ha 5 995 för sin häll medan Miele kränger sin sämre produkt för 12 999 – 14 999 kronor.

Av tio värmeljus är IKEA:s billigast och med viss marginal bäst (2020:8). Korrelationen mellan pris och kvalitet är tydligt negativ. PapStar, Coop och Liljeholmen, på den nedre halvan i poängligan, vill ha 3–4-falt mer betalt än IKEA. Sony toppar överlägset poängligan för hörlurar men det finns ingen samvariation för pris och kvalitet trots stora kvalitetsskillnader.

Rätt tydlig positiv samvariation av pris och kvalitet för sex testade symaskiner (2020:9). Det är svårt att jämföra LED-lampor eftersom ljusstyrkan (lumen) varierar. Men hur man än räknar så är IKEA med viss marginal bäst och i särklass billigast. Pris (från 400 till 2 900 kronor) och kvalitet (från 74 till 17 poäng) för luftfritöser varierar mer än lovligt men vinnaren av poängligan kommer från OBH Nordica. Den är relativt billig medan jumbon Princess med ynka 17 poäng är alldeles för dyr. Alla de allra billigaste – Menuett, Andersson och Biltema med 60 till 57 poäng – finns på den nedre halvan vilket etablerar en positiv pris-kvalitetsrelation. Alla testade robotdammsugare får genomgående låga betyg – från 58 till 42 poäng. Att relationen mellan pris och prestanda blir negativ beror hutlöst överprissatta produkter från Ecovacs och Roborock i bottenskiktet. Anderssons RVC 20 med 55 poäng för 1 490 kronor är det givna köpet.

För tolv sorters hummus är samvariationen negativ mellan pris och kvalitet (2020:10). Tester av platteve är numera en tvekamp mellan LG och Samsung med Philips och Sony som statister. Ingen korrelation mellan pris och kvalitet. För fläktar med utblås är den sämsta från Witt dyrast men tack vare IKEA:s superbilliga i nedre delen av poängligan blir samvariationen positiv. Resultat blir likartat för fläktar med återcirkulation av samma orsak.

Spirulina är ett kosttillskott som tydligen inmundigats av både azteker och astronauter men är enligt Råd & Rön (2021:1) både ”dyrt och onödigt.” Kilopriset för 20 testade produkter varierar mer än lovligt och sambandet mellan pris och kvalitet är svagt negativt. De två dyraste alternativen hamnar vad gäller kvalitet på sista och tredje sista plats. För pulsklockor är den negativa samvariationen mellan pris och kvalitet rätt tydlig men kvalitetsskillnaderna är små. Apples klocka, som är klart dyrast, kan tydligen kosta allt från 4650 till 9000 kronor trots att kvaliteten är medelmåttig. Denna marknad domineras i viss mån av Garmin som har fyra med i urvalet. Den dyraste av dessa är med viss marginal sämst i det egna sortimentet medan den billigaste, eller näst billigaste, är bäst. För toalettrengöringsmedel finns ingen samvariation pris-prestanda trots att kvalitetspoängen sträcker sig från 62 till 26. Medlet från HG, på andra plats, är trefalt dyrare (60 kronor) än genomsnittet. Bäst är Änglamark från Coop som kostar 21 kronor. För sex testade spisar finns ingen samvariation.

För nio våffeljärn finns en rätt tydlig positiv samvariation mellan pris och kvalitet men den klart billigaste produkten från Menuett är nästan lika bra som den klart dyraste från Åviken (2021:2). För gravlax finns ingen tydlig korrelation mellan pris och kvalitet men Korshags Eko är dyrast och sämst. Däcktester visar vanligen att alla tillverkare vill ha lika mycket betalt trots att det finns avgrunder mellan god och dålig kvalitet – ibland finns däck som Råd & Rön bedömer som direkt livsfarliga. För däckstyp 225/50R17 sträcker sig kvaliteten från hyggliga 69 till katastrofala 12 poäng. Firestones produkt – ”farlig i regn” – på sista plats är dyrast. För däckstyp 205/55R16 finns ett visst positivt samband mellan pris och kvalitet. Borrskruvdragaren Bosch Professional delar förstaplatsen i poängligan (74) med AEG:s produkt som kostar mindre än hälften så mycket. Näst dyrast är Makita med 32 poäng. Tack vare Black&Deckers två relativt billiga produkter på de sista platserna med 15 poäng etableras ett rätt tydligt positivt samband mellan pris och kvalitet.

I Råd & Rön 2021:3 får vi lära oss att det för kaffefilter finns två prisnivåer – en minst dubbelt så hög för Melittas produkter och en lägre för alla andra. Bästa köp är utan tvivel Eldorados filter från Willys/Hemköp. Om vi undantar Coops två produkter på sista plats i poängligan så är kvalitetsskillnader små. Om det alls finns någon samvariation mellan pris och prestanda för äggkokare så är den svagt negativ. WWF:s Stelio är dyrast och näst sämst. Det finns en positiv samvariation för sex testade burkar stenbitsrom men inte för fyra varianter av tångkaviar.

Av tio testade teven (2021:3) kommer sex från LG. De hamnar i poängligan på plats 1, 2, 3, 5, 8, 9. Dyrast är Sonys produkt på fjärde plats. Bästa köp är LG:s relativt billiga produkt på andra plats. Samvariationen är positiv. Kvalitetsskillnaden är stor mellan 18 testade diskmedel – från 72 till 29 poäng. Korrelationen mellan pris och kvalitet är svagt negativ och prisspannet sträcker sig från 10 till 31 kronor per enhet. Lidls produkt diskar bäst men betyget dras ned av att det innehåller ”oönskade ämnen.”

Priset på kylfrysar spretar mer än lovligt (Råd & Rön 2021:4). Den klart billigaste hamnar sist av testade produkter. De två dyraste från Bosch och Blomberg hamnar på femte och sjätte plats. För femton testade bakvågar är korrelationen svagt negativ men kvalitetsskillnader är måttliga om man undantar den klart sämsta och dyraste från Soehnle. Också för tryckkokare är kvaliteten rätt jämn för de tolv testade produkterna trots att de kostar allt från 700 till 3 500 kronor. Vinnaren av poängligan från Fissler är nästan dubbelt så dyr som den likvärdiga kokaren från Zwilling.

I Råd & Rön 2021:5 testas 15 cykelhjälmar. Priset varierar från ca 500 till 2 500 och kvaliteten från 83 till 55 poäng. Den klart bästa från Scott är relativt billig men generellt finns en positiv samvariation pris-kvalitet. Också för vandringskängor är sambandet, med enstaka avvikelser, positivt. De två dyraste är med viss marginal bäst. Av elva testade ryggsäckar är den klart billigaste klart sämst. För övriga tio är pris- och kvalitetsskillnader små. Av sju testade Chicken Tikka Masala är den klart billigaste mycket klart bäst men någon samvariation kan inte skönjas. Detsamma gäller för sju testade pasta bolognese trots att kvalitetspoängen sträcker sig från 69 till 26.

Femton testade grillkol kan kosta allt mellan 12 och 42 kronor per kilo och utdelade poäng sträcker sig från 71 till 29 (2021:6). Åtta förpackningar kostar 16 – 18 kronor. Big Green Egg är i särklass dyrast och hamnar kvalitetsmässigt bland de sämsta. I övrigt kostar den halva med högre poäng någon eller några kronor mer än grillkolen på den undre halvan. För fjorton testade förpackningar av bearnaisesås är samvariationen negativ. Den klart dyraste från Danyel Couet är med viss marginal sämst. Också för nio testade elvispar är pris-kvalitetskorrelationen negativ. Prisskillnaderna är osannolikt stora. Kitchen Aids produkt kostar 10 – 20-falt mer än produkter från Matsui och Biltema. Samvariationen mellan pris och kvalitet för 19 testade tvättmedel är rätt tydligt negativ. De klart dyraste från Mulleres och EcoCleanNordic hamnar på fjortonde resp. nittonde och sista plats.

I ett senare test av träningsklockor försvarar Garmin sin förstaplats både pris- och kvalitetsmässigt men återigen är pris-kvalitetssambandet omvänt ”inom familjen” (2021:7).

Bland lövblåsarna är den billigaste bara näst bäst – en poäng mindre än ettan (2021:7). I ett test av elva träningsklockor hamnar Garmins Venu Sq kvalitetsmässigt på första plats med näst lägsta pris. Företaget har tre andra klockor med i testet men pris-kvalitetssambandet är, som vanligt frestas man säga, omvänt ”inom familjen.” VMF:s svamptork klart dyrast och något bättre än konkurrenterna trots att den är ”dålig på vindruvor”. Om det inte var för lång torktid skulle Centurion vara billigast och bäst. I detta nummer får vi rådet att avstå från Lidls jordgubbssylt trots att den är billigast. För de elva burkar jordgruppssylt som får godkänt betyg finns ingen pris-kvalitetsvariation. En intressant observation är att lågpriskedjan Julas kedjesåg får mycket högt betyg i konkurrens med Biltemas.

Vattenkokare är ett extremt exempel. Av de sex testade produkterna (R&R 2021:8) är de tre bästa klart billigast och de tre klart sämsta mycket dyrare. I detta nummer ges också upplysning om att Dazzleys jordnötssmör är billigast och bäst. Den långt dyrare produkten från HealthyCo verkar vara direkt hälsovådlig och hamnar på 5 poäng. Korrelationen mellan pris och kvalitet är rätt klart negativ. Bland sju skaljackor delar Fjällräven första plats i poängligan med Klättermusen som kostar hälften så mycket. Det finns en viss positiv samvariation mellan pris och kvalitet. För sex vattenkokare är samvariationen mellan pris och prestanda klart och stabilt negativ. De tre bästa är klart billigare än de tre sämsta som kostar 3 – 4-falt mer. För elva sous vide (ett instrument för att tillaga kött och grönsaker i lägre temperatur) är sambandet mellan pris och kvalitet rätt tydligt men Clas Ohlssons produkt för 799 kronor är nästan lika bra som Anovas Precision Sous Vide Nano som kostar upp till 1700 kronor och är snäppet bättre än Anovas Precision Cooker för 2499. För 14 blendrar finns en tydlig positiv samvariation mellan pris och kvalitet. De två högst placerade i poängligan, Blendtec och Vitamix, kostar 4 700 till 7 500 kronor, och Sage på fjärde plats vill ha 5669 till 7 643 för sin produkt. Många skulle nog nöja sig med Rustas blender som poängmässigt ligger mitt i fältet och kostar 299 kronor. Electrolux vill ha tiofalt mer för en något sämre produkt.

Råd & Rön 2021:9 ägnas i stor utsträckning våra fyrfota vänner. Eftersom hundarna inte kunnat tillfrågas finns inga kvalitetsvärden för hundgodis. Vi får nöja oss med att konstatera att priser varierar mellan 39 och 158 kronor per kilo. För rullkoppel är kvalitetsskillnader stora mellan de tolv som tetats – från 80 till 53.Det i särklass billigaste hamnar sist. För de övriga elva är pris-kvalitetskorrelationen negativ. Kvalitetsskillnader mellan femton mobiler är minimala – från 83 till 77 poäng. Men prisskillnader är rätt stora och sambandet positivt. Av femton stekpannor är Tefals Easy Chef, med ett undantag, billigast och bäst och WMF:s Profi Resist dyrast och sämst. Kvalitetsskillnader är stora – från 81 till 54 poäng. Undantaget är IKEA:s Kavalkad för 39 kronor som kvalitetsmässigt ligger mitt i fältet. Sambandet mellan pris och kvalitet är negativ. För nio smörgåsgrillar är kvalitetsskillnader stora och samvariationen pris-prestanda klart positiv.

Fem testade LED-lampor kan fås för mellan 179 och 780 kronor (2021:10). Philips produkt är dyrast och bäst men IKEA:s nästan lika bra lampa kostar bara en tredjedel så mycket. För tio stavmixrar är prisbilden spretig och någon tydlig samvariation kan inte skönjas. De två billigaste hamnar i poängligan på tredje och första plats. Kvalitetsskillnaden är relativt måttlig för de sju bästa. Klart sämre och dyrast är Bamix´ produkt. För vegobullar är samvariationen negativ till en del beroende på IKEA:s produkt som kostar 70 kronor per kilo. Beyond Meat vill ha 300 kronor för en klart sämre produkt.

Harald Nyborgs yogamatta Kilberry nöts snabbt ner men det tar man nog med ro eftersom den bara kostar 70 kronor (Råd & Rön 2022:1). Lifeforme är klart bättre och bör så vara eftersom priset är 1295 – 1350 kronor. Om vi tar bort Mandukas två mattor i bottenskiktet så får vi en rätt bra samvariation mellan pris och kvalitet. Men framför allt är detta ett exempel på höga priser för en produkt som kostar en spottstyver att tillverka. Bakpulver är tydligen ett märkligt fenomen. De sex klart bästa produkterna kostar bara en bråkdel av vad de fem sämsta betingar. För de elva testade produkterna finns en nästan perfekt negativ korrelation mellan pris och kvalitet.  Urtekram kombinerar usel kvalitet med skyhögt pris – 400 kronor per kilo och 63 poäng i jämförelse med Fazers bakpulver med 84 poäng och ett kilopris på 75 kronor. Lidls pulver kostar 55 kronor och är nästan lika bra. I ett test av 21 system för internetsäkerhet tävlar en handfull gratisprodukter med system med årsavgifter som varierar mellan 200 och 600 kronor. Ett av Kasperys gratissystem står sig bra i konkurrensen. Bäst och billigast är Bitdefender (som skyddar den dator på vilket detta skrivs). Den mycket klart sämsta, Sophos HitMan Pro Alert kostar 340 kronor.

Prisskillnader för tomatpuré är måttliga och någon samvariation mellan pris och kvalitet finns inte (2022:2). Billigast är Eldorado från Willys/Hemköp och dyrast Markatta med relativt lågt betyg. För fjorton hällar med fläkt finns ett positivt samband mellan pris och prestanda. Med enstaka undantag finns för femton däck av typ 215/60R16 en bra samvariation mellan pris och kvalitet men inte i testet av däckstyp 185/65R15. Bland eltandborstar är Toothwave från Silkn´n dyrast och i särklass sämst med 40 poäng. Företaget har en avsevärt bättre produkt, SonicSmile, som kostar bara en tredjedel så mycket. Men ingen av dessa produkter är med i matchen i fråga om kvalitet. Priset för övriga femton tandborstar varierar mellan 200 och 3 799 samtidigt som kvalitetsskillnader är måttliga – från 78 till 67 poäng. Oral-B deltar med nio produkter för vilka det, med ett mindre undantag, finns ett perfekt positivt samband mellan pris och kvalitet. Bästa köp är sannolikt Jordan för 500 kronor med 76 kvalitetspoäng.

Dewalts borrskruvdragare som får flest poäng (75) kan tydligen kosta allt från 2 948 till 15 041 kronor (Råd & Rön 2022:3). Falkes produkt på andra plats får 71 poäng och kostar 1 199 kronor. Samvariationen mellan pris och kvalitet är positiv. Fyra ugnar får nästan samma betyg – 64 – 66 poäng. IKEA:s produkt är bäst och med viss marginal billigast. Betygen för nio brödrostar är genomgående låga – från 62 till 46 poäng. Den dyraste är bäst och det finns en positiv samvariation mellan pris och prestanda.

I Råd & Rön 2022:4 redovisas ett test av löparryggsäckar där den positiva samvariationen mellan pris och poäng är relativt tydlig. De två billigaste får klart lägre betyg än övriga. I testet av 17 läsplattor är Storytels E-Reader klart sämst och billigast. I övrigt återfinns de dyraste på den nedre delen av betygsskalan. Men om vi bortser från Storytels platta så är kvalitetsskillnaden mellan de övriga 16 minimal – från 67 till 76 poäng. Bland eltandborstar är Silkn´s Toothwave klart dyrast och lika klart sämst med 40 poäng (2022:2). Vad som är mest slående är emellertid den extrema, från kvalitet frikopplade, prisvariationen för de femton tandborstar som får 78 – 67 poäng. Flera kan köpas för 200 – 500 kronor medan Philips Sonicare Prestige 9000 betingar ett pris på 3 600 – 3 800 kronor. Halva ”startfältet” kommer från Oral-B med en spännvidd på 3 000 mellan den dyraste och den billigaste utan förankring i kvalitetsskillnader. För hällar med fläkt finns ett positivt samband mellan pris och kvalitet men för tomatpuré gäller snarast motsatsen.

Ett test av olika producenters svartpeppar visar att de högst värderade produkterna också är klart dyrast – 700 – 1210 kronor per kilo (2022:5) Eldorado från Willys/Hemköp, Kania från Lidl, Budget från Citygross och Coop X-tra kostar 215 – 300 kronor med godkända resultat. Kockens ekologiska produkt toppar poängligan medan deras vanliga svartpeppar hamnar i bottenskiktet. Som helhet finns en positiv korrelation mellan pris och poäng. Kvalitetsskillnaden mellan de åtta högst värderade vandringsbyxorna är minimala (77 till 86 poäng) men Everest från Stadium kostar en tredjedel av vad Fjällräven, Houdini, Patagonia, och Bergans vill ha för sina plagg. Lundhags vill ha mest för sina byxor som får näst minst poäng (70). IKEA:s kaffemugg är för 79 kronor billigast och bäst med sensationellt höga 91 poäng. Bodums mugg är sämst och en av de dyraste (298 – 450 kronor och 42 poäng).

För fjorton sojasåser finns ingen samvariation mellan pris och kvalitet. Coops japanska soja är superbillig (70 kronor per kilo) och bara snäppet sämre än de bästa för 190 – 215 kronor. Kung Markatta utmärker sig som vanligt med at utan mätbar anledning vara dyrast (2022:6). Betygen för tolv häcksaxar är överlag höga (87 till 76 poäng). Med god vilja kan man se ett positivt samband mellan pris och prestanda men Clas Ohlsons och Biltemas saxar står sig väl i konkurrensen med andra som kostar trefalt mer. I testet av tio termosar kommer näst billigast först (Clas Ohlson för 150 kronor) och allra billigast sist (Jula för 129 kronor). Kvalitetsskillnaden för de 6 – 7 främst placerade är minimal men flertalet kostar 400 – 750 kronor. För 21 testade tvättmedel är samvariationen negativ. Coops medel finns bland de billigaste (mindre än 1 krona per tvätt) och är bäst. De dyraste (2,85 – 3,57 per tvätt) finns alla i bottenskiktet.

För nio vinkylare finns en positiv korrelation mellan pris och kvalitet (2022:7). De två i särklass dyrast från Liebherr och Miele får högst betyg (67 resp. 66 poäng). De flesta skulle nog nöja sig med kylare från Temptech, Vestfrost och Caso med 59 – 56 poäng för långt mindre än halva priset. Det är faktiskt svårt att se motivet för de höga priserna med tanke på att de, särskilt Miele, drar så ursinnigt mycket mer ström – dubbelt så mycket som Caso. Bland fjorton kompostkvarnar vinner Biltemas modell S2501 på 75 poäng. För 2 399 kronor är den ett av de billigaste alternativen. Om det inte vore för de dyra och dåliga produkterna från Stihl och Wolf-Garten på tredje resp. sista plats så skulle det finnas ett positivt samband mellan pris och kvalitet. Allra billigast är Biltemas andra modell CS2500 mitt i fältet.

Råd & Rön 2022:8 är dyster läsning för den som hoppas att konsumenter ska kunna ställa saker till rätta. De två mycket klart dyraste soltorkade tomaterna är sämst – och mycket sämre än den mycket klart billigare och bästa. Bland kolsyremaskiner är den bästa (Sodastream Genesis) näst billigast och kostar mindre än en tredjedel av den näst bästa. Men detta exempel gills inte. Den marknad där företagen tjänar pengar handlar om gaspatroner. Sodastream har, som redan nämmnts, i både tings- och hovrätt kämpat för att tvinga den som köpt deras produkt att också köpa deras patroner i stället för andra som är hälften så dyra. Två relativt dyra pannlampor är med 80 poäng bäst med viss marginal. Det finns andra som kostar betydlig mer och den dyraste från Silva hamnar i bottenskiktet med 59 poäng. En viss positiv samvariation kan skönjas.

I Råd & Rön 2022:9 finns en intressant test av 12 robotdammsugare. De fyra bästa får alla 55 poäng vilket inte är mycket att skryta med. Bästa köp är Anderssons modell RVC 2.0 som kostar 799 kronor. Samsungs produkt säljs för 5 418 – 6 990 kronor. Miele vill för en klart sämre produkt ha 6 234 – 7 784 som ändå får många extrapoäng för att den är bra på djurhår. På en rationell marknad skulle ingen annan robotdammsugare än Anderssons kunna säljas. I detta nummer finns också information om fyra ångugnar. Bäst (med knapp marginal) är IKEA:s Finsmakare som kostar något mer än en tredjedel av priset för Askos produkt på andra plats. Saltö kvarns vetemjöl får med vis marginal högst betyg och är relativ dyrt men inte allra dyrast. För övriga 18 vetemjöl finns en negativ korrelation mellan pris och kvalitet. Coops vetemjöl på tredje plats i poängligan är billigast. KitchenAid tar alltid bra betalt för sina produkter. Deras köksmaskin hamnar på första plats i en test av 17 apparater. De allra dyraste från Smeg, Kenwood och Ankarsrum hamnar på nedre halvan. Bästa köp är utan tvivel Bosch på tredje plats i poängligan. Kvalitetsskillnaden mellan femton hårfönar är måttliga men prisskillnaderna är hisnande – från 300 till 5 400 kronor. Vinnaren från Dyson kostar 3 990 – 5 413 men är bara en ynka poäng bättre än OGH Nordicas hårfön på andra plats för 396 – 744 kronor.

Fjorton av sjutton testade kakformar får helt (8) eller delvis (6) underkänt eftersom de släpper ifrån sig oönskade kemikalier (Råd & Rön 2022:10). Saffran från Sonnentor är dyrast (160 kronor per gram) och bäst med 82 poäng men tvåan Ekosaffran (81) kostar bara 65 kronor per gram. Ica, Coop och Axfood har rimliga priser men är också ojämförligt sämst. Mundofrondoso förefaller var ett bra köp – 40 kronor per gram och 79 poäng. Poängen för tio testade mobiler går från 72 till 64 poäng men priset korrelerar inte med testad kvalitet. Febertermometern Terraillon är relativt sett klart bäst. Den kostar ungefär som genomsnittet för fjorton ”deltagare” och bara snäppet över den sämsta. I detta nummer får vi också veta att Arla slutar att klimatkompensera eftersom de inte får fortsätta med vilseledande marknadsföring.

Vad gäller kikärtor räcker det med att konstatera att det inte finns något samband mellan pris och kvalitet. Mascara bör nog inte bedömas eftersom det är en flärdprodukt. Det får räcka med att notera att Max Factor är i särklass sämst men inte dyrast (Råd & Rön 2023:1). Mer intressant är listan på produkter som säljs trots att de är helt kass. Om ni vill suga upp cornflakes från mattan kan ni använda skaftdammsugaren Roidmi R 20 – annars inte.

I Råd & Rön 2023:2 görs en jämförelse mellan testets billigaste ugn (IKEA:s Eftersmak) och Miele DCG 7460. Den först nämnda kostar 4 995 kronor medan den tyska ugnen kostar elva gånger mer – 56 290 kronor. IKEA:s produkt får hela 74 poäng i samlat betyg medan Mieleugnen stannar på 58. Jasminris kostar vanligen mellan 30 och 40 kronor per kilo. Garant eko som får högst betyg med viss marginal har ett pris på just 40 kronor. De tre klart billigast får tillsammans med det klart dyraste sämst betyg. Kärchers luftrenare är bäst och mycket dyrare (ca 10 000 kronor) än nästan alla 17 konkurrenter. Råd & Rön rekommenderar Blueair som är nästan lika bra för halva priset. För nästan alla produkter finns ett prisspann som är mycket stort. IKEA och Biltema har med relativt höga betyg bara ett pris – 1 495 resp. 999 kronor. Airtech, som med 13 poäng hamnar i botten, kostar alltid 6 640 kronor trots att dess UV-lampa skapar ozon, vilket är hälsovådligt. Vissa av luftrenarna har den besvärande egenskapen att de försämrar luften – vilket inte kan vara lätt. Praktiskt taget alla däck som testas i Råd & Rön 2023:2 går att få för en tusenlapp trots att betygen varierar mellan 71 och 8 poäng.

Om man delar 12 testade micropopcorn (Råd & Rön 2023:4) i två hälfter så är genomsnittspriset för sex bästa klart högre men den enskilt klart dyrast är näst sämst. Mobiler kan tydligen kosta vad som helst. För varje modell redovisas ett högsta och lägsta pris som skiljer sig osannolikt mycket. Googles modell lyckas med konststycket att vara både billigast (2990 kronor) och dyrast (8200 kronor). I Råd & Rön 2023:5 finns en ljuspunkt i mörkret. Av sju testade cykelväskor får de två klart billigast klart lägre betyg. I ett test av 18 eltandborstar är kvalitetsskillnaden mellan de 11 bästa minimal – från 73 till 70 poäng. Men priset varierar från 457 – 834 kronor för en av Philips modeller till 3384 – 4835 för Oral-B. Prisskillnaderna inom Philipsfamiljen har ingen relation till kvalitet.

Det finns ingen rationell samvariation mellan pris och kvalitet för 14 testade grillostar i Råd & Rön 2023:6 men den dyraste från Nablus mejeri är alldeles klart sämst och dyrast. Kvalitetsskillnaden mellan 14 testade robotgräsklippare är inte stor. Biltemas variant är den enda som har ett fast pris. Den tillhör de bästa och kostar mindre än en tredjedel av de dyraste. Sämst och bland de allra dyraste är Stihls produkt. Både vad gäller pris och kvalitet är skillnaden stor mellan tolv testade gaskök men det är svårt att hitta ett rationellt mönster. Av 14 testade högtalare är de två bästa dyrast och de två sämsta billigast. Skillnaderna är mycket stora.

I Råd & Rön 2023:7 får vi det sorgliga beskedet att inga frysta köttbullar på den svenska marknaden är särskilt bra. Om vi bortser från att de ekologiska produkterna är dyra och sämst så finns för de övriga en rätt klar positiv relation mellan pris och testresultat. Lika mediokra är tio redovisade ugnar med mikro men kvalitetsskillnader är nästan obefintliga trots att priser varierar från 8 190 till 21 716. Som i så många andra fall kan samma produkt kosta dubbelt så mycket beroende på inköpsställe. Av testade frysboxar är Whirlpools två varianter rätt klart sämst – den ena är klart dyrast, den andra näst billigast. Betygen för smarta klockor är jämförelsevis höga. Samsung lyckas med konststycket att saluföra de tre bästa och de två sämsta klockorna. Klockorna med högre betyg är klart billigare än de dyrare varianterna. Mitt i fältet placerar sig Apple Watch Ultra med ett sanslöst högt pris.

Kvalitetsskillnader är stora mellan testade ullunderställ – från 76 till 51 – men det finns ingen eller svagt positiv relation mellan pris och kvalitet (2023:8). Av femton testade fintvättmedel är Skonas ett av de billigaste för 1,75 kronor per tvätt och klart bäst. Fem producenter vill ha mer än 7 kronor per tvätt och fyra av dem återfinns på poängskalans nedre hälft vilket gör att samvariationen blir negativ. För femton smarta högtalare är relationen klart positiv. Billiga Amazon med 57 poäng för en dryg tusenlapp kan vara det bästa köpet men inte Devalets högtalare med tre poäng mer med ett pris på 8 986 – 9 990 kronor. Mua IKEA:s urbilliga jobbryggsäck på näst sista plats är Quechuas säck billigast på delad första plats. Relationen mellan pris och kvalitet är svagt positiv.

Av nio bakmaskiner i Råd & Rön 2023:9 har Gastrobacks 42823 på första plats med 64 poäng nästan exakt samma pris som Kenwoods BM450 med 44 poäng. Ingen samvariation heller för de övriga. Av 6 torrjästar är Belbake från Lidl mycket klart bäst och lika klart billigast. Malteserkors vill ha fem gånger mer för Torgaer trots låga 51 poäng. Av fyra mikrovågsugnar är Logik klart billigast och bäst. Negativ samvariation. ”Onödigt betala dyrt för dagkrämen” tycker Råd & Rön. För 17 testade är relationen mellan pris och kvalitet negativ. Neutrals Day Dream näst billigast (efter Lidls Cien) och bäst med 71 poäng. Av femton hörlurar att proppa in i öronen är Nothings relativt dyra Ear (2) men samvariation är antingen neutral eller negativt.

Det hade naturligtvis varit värdefullt att komplettera bilden med uppgifter om hur stor marknadsandel de testade produkterna har. Detta har inte varit möjligt och jag nöjer mig med några tentativa slutsatser. Vi kan aldrig utgå ifrån att ett högre pris borgar för bättre kvalitet. Det finns på vissa marknader en tendens till en positiv korrelation mellan pris och kvalitet men nästan lika ofta är sambandet det motsatta. Som regel går det inte att förklara prisskillnader med hänvisning till kvalitet. Det finns många exempel på att billigast är bäst och att dyrast är sämst. Om vi inte kräver att varan ska vara allra bäst eller allra billigast är det snarast regel att det bland de bästa produkterna finns sådana som kostar klart mycket mindre än andra. Det är också värt att konstatera att de gravt överprissatta produkterna ofta bär välkända varumärken. Viktigast är att vi inte kan förlita oss på att konsumentkollektivet ska ge vägledning om hur samhällets produktionsresurser ska allokeras.

I positiv anda bör noteras att IKEA och Biltema ofta får höga betyg samtidigt som de alltid finns bland produkter med de lägsta priserna. Lidl säljer också produkter som inte sällan hamnar i topp men det finns också dalar. Mieles produkter ska man hålla sig borta ifrån. Det finns nästan alltid en produkt som är nästan lika bra eller bättre och mycket billigare. KitchenAids och Kung Markattas produkter är alltid bland dyraste men sällan av uppmätta skäl.  Stiga har nästan alltid besynnerligt höga priser utan godtagbar anledning.

Det är också viktigt att titta på vilka egenskaper som höjt eller sänkt betyget. Bland bilbarnstolar för mycket små barn får sålunda Jane ett oroande lågt betyg – 14 poäng – trots ett relativt högt pris (Råd & Rön 2019:5). Skälet är emellertid förekomst av oönskade kemikalier. Max Factor (Råd & Rön 2023:1) hamnar i botten på grund av allergiframkallande ämnen, vilket ju är bra att veta när det gäller mascara.

Viktigt att visa att det på många marknader – inte bara hårfönar – inte finns ett ”standardpris” att förhålla sig till. Särskilt starka varumärken eller reklamstinna produkter vill ha jordränta.

Det skulle vara en märklig slump om föga konkurrenskraftiga produkter bara råkade ha ett högt eller allra högsta pris. Men faktum är att det snarast är regel att det i bottenskiktet i Råd & Röns tester finns produkter med orimligt högt pris i förhållande till kvalitet. Man undgår inte misstanken att vissa företag kompenserar låg kvalitet med ett högt pris som ska invagga konsumenten i tron att priset avspeglar idogt arbete för att höja kvaliteten.

Den fullständiga redovisningen slutar hösten 2023. I Råd & Rön 2024:3 finns emellertid ett test som är värt att lyfta fram som ett typexempel på en konsumentmarknad där kunden enbart är intresserad av att få bästa värde för pengarna. Flärd, prestige eller varumärke har alltså ringa eller ingen betydelse för vilken produkt som väljs. Sannolikt spelar inte ens design någon roll för kundens val. Med stor sannolikhet varierar produktionskostnaden inom snäva marginaler. Det handlar om ett test av 16 kontakthällar. Ingen produkt får särskilt högt betyg. Skalan går från 70 till 57 poäng vilket avviker från det arketypiska. Vanligen är spännvidden mellan bäst och sämst större. Den dyraste kontakthällen kostar 7 till 10 gånger mer än den billigaste för 649 kronor trots att poängskillnaden är liten. Det finns inget som helst samband mellan pris och uppmätt prestanda. Den bästa modellen Cuisinart kostar 1614–1899 kronor vilket är 2–3 gånger mer än vad man får betala för Champion på andra plats med 1 poäng mindre. Ett typiskt drag är att pris och poäng inte stämmer ens för produkter från samma tillverkare. En av de allra dyraste kontakthällarna kommer från OBH Nordica och kostar 2898–3599. Den hamnar på näst sista plats med 58 poäng följd av Severins produkt för 891 kronor och 57 poäng. Sannolikt väljer en informerad konsument OBH Nordicas andra kontakthäll som kostar 597–849 kronor på fjärde plats med 66 poäng.

 

 

Bilaga 4 Ett belysande skräckexempel

Privatiseringen av British Rail och moderniseringen av järnvägen mellan London och Glasgow – West Coast Main Line (WCML) – via Liverpool, Manchester och Birmingham är inte ett typiskt projekt i någon mening. Det är framför allt större och mer komplext och rymmer allt som kan gå fel – och i just detta fall gick fel. Just därför belyser det de fallgropar som bör och kan undvikas i samspelet mellan politiskt ansvariga och privata investerare.

Vad som nu kallas WCML är en av världens allra första järnvägar som förbinder stora städer. Den byggdes styckevis och delt under trettio år med början 1833. Delar av signalsystemet hade installerats på 1800-talet. Den enda viktiga modernisering som skett var elektrifieringen på 1960-talet. Sedan 1980-talet var underhållet kraftigt eftersatt.

John Majors konservativa regering var besluten att till varje pris privatisera det underhåll av järnvägen som dittills skötts eller misskötts av British Rail. Men det fanns inte möjlighet att sälja varan ”i befintligt skick.” Därför skapades 1994 Railtrack med uppgift att presentera den dokumentation som behövdes för att sälja projektet till folket och investerarna i the City.

En första beräkning angav att det skulle kosta 1.5 miljarder pund att modernisera WCML till en nivå som tillät tåghastigheter en bra bit över 200 km i timmen. Det stod dock snart klart att detta inte på långa vägar skulle räcka om det blev nödvändigt att bygga om hela signalsystemet. ”Lösningen” blev ett förslag om att införa ett nytt men helt oprövat system baserat på någon form av mobiltelefoni. Detta lät på 1990-talet inte särskilt revolutionerande. Men det fanns ett memento. Inte i något land hade ett signalsystem av detta slag prövats. Ett särskilt tecken i skyn var att det inte övervägts i de länder som hade ett nätverk av höghastighetståg – Japan, Frankrike och Spanien. Men konsulterna från Booz Allen Hamilton producerade i december 1994 en rapport som helt byggde på att ett nytt signalsystem skulle kunna utvecklas och tas i drift inom rimlig tid.

Vid denna tid fanns fortfarande British Rail med den dubbla uppgiften att hålla trafiken i gång och föra bolaget till slaktbänken. Dess styrelse motsatte sig högljutt det föreslagna signalsystemet. Denna protest snarast stärkte Railtrackschefen John Edmonds övertygelse att dessa järnvägsbyråkrater levde i det förgångna. Han visade vad han menade genom att avskeda merparten av den personal som sysslade med järnvägsunderhåll i övertygelse om att all modern kunskap fanns att tillgå på konsultmarknaden.

I mars 1995 offentliggjorde Railtrack med den konservativa regeringens goda minne att ett revolutionerande nytt signalsystem skulle bära projektet. Trots att väl insatta personer sagt att systemet kanske skulle kunna vara i drift om tio år valde Railtrack att lova att det skulle klaras på 3 – 4 år. ”Det mesta av den hårdvara som behövs finns redan…. den teknik som ska användas är relativt mogen (mature)” (Meek, s. 67). Detta kan bara bero på att man hänvisade till traditionell mobiltelefoni.

När Railtrack slutligen privatiserades sommaren 1996 hade bolaget nästan inga egna experter på den teknik som skulle användas och bristande kontroll på den myriad av konsulter som kom och gick i huset. Men löftet om en undergörande ny teknik var helt avgörande för att privatiseringen kunnat genomföras.

I detta läge valde Railtrack att teckna ett kontrakt med Virgin Trains som utlovade önskade hastigheter 2002 och 2005. Richard Branson hade beställt specialtåg från Italien för 600 miljoner pund och kunde inhösta saftiga ersättningar om rälsen inte var redo. Det är svårt att förklara detta frivilligt installerade Damoklessvärd. Sannolikt berodde det på att snabbtåg mellan de stora städerna var vad som tilltalade allmänheten.

En märkligt senkommen insikt var att Bransons tåg inte skulle kunna samsas på rälsen med hundratals lokaltåg och långsamma godståg. Dessa transporter skötes av fjorton olika privata operatörer som använde ett tjugotal olika lokomotiv. Alla hade kontraktsbundna utfästelser från Railtrack om framkomlighet. Först 1998 stod det klart att det inte fanns någon möjlighet att hålla givna löften till alla operatörer.  Till de mer bisarra inslagen i denna saga måste också räknas att konsulter från Booz Allen Hamilton deltog i att utvärdera hur projektet skötts.

Våren 1999 nådde Railtracks aktie en toppnivå på 17 pund. Men bolaget var konkursmässigt och de nya chefer som tillträtt behövde inte skämmas för att tala sanning. De visste att det bara fanns en mikroskopisk chans att det tänkta signalsystemet skulle fungera och finnas på plats i tid. Det hade faktiskt prövats under enklare förhållanden på tunnelbanans nya Jubilee Line – och inte fungerat. Med berömvärd öppenhet skrev Railtracks styrelse att ”inget system av denna typ har använts på någon huvudjärnväg med blandad trafik någonstans i världen – den hårdvara som behövs har aldrig använts i skarpt läge.” (Meek, s. 75–76). Det vore därför alltför riskabelt att göra ett försök på Storbritanniens viktigaste järnvägslinje.

Konkursen kom 2001 då ansvaret för projektet överlämnades till den statliga myndigheten Network Rail. För att föra det i hamn inkallades det stora amerikanska byggföretaget Bechtel för vad James Meek kallar ”det mest kostsamma icke-militära projekt som genomförts i Storbritannien.” (s. 55). En del av järnvägen stängdes av för trafik så att 600 arbetare kunde arbeta ostörda dygnet runt i fyra månader. Bechtels insats tillsammans med mer modesta krav på hastighet gjorde att kostnaden stannade på 9 miljarder pund. Om Railtracks alla löften till Branson skulle ha uppfyllts hade det enligt Strategic Rail Authority kunnat kosta 6 – 8 gånger mer.

En lärdom är att man inte ska göra något till varje pris. Skälet för att privatisera en verksamhet bör vara att den ska bli mer kostnadseffektiv – i detta fall inom ramen för godtagbar säkerhet. En förutsättningslös granskning av WCML i mitten på 1990-talet skulle ha visat på enorma investeringsbehov på grund av eftersatt underhåll. Det fanns alltså mycket pengar att spara om staten stod som garant för upplåning av det kapital som behövdes. Också bedömningen av hur modernisering och uppgradering för höghastighetståg skulle ske borde ha skett med öppen blick för olika möjligheter – och rimligen i samarbete med regeringen. Nu pressades Railtrack av ett politiskt beslut att ”uppfinna” en finansiellt tilltalande lösning för att privatiseringen skulle gå att genomföra. Vad som därefter följde är i stort sett kriminellt. Railtrack förskönade konsultrapporten och lämnade en falsk bild av projektets förutsättningar.

British Rail var sannolikt ett företag som kunde ha skötts bättre men det fanns trots allt en under många år förvärvad kompetens att bygga och underhålla järnvägar och planera utnyttjande av rälsen. John Edwards gjorde sig i ideologiskt nit av med personer vars enda brott var att de arbetat i ett statligt järnvägsbolag. De få personer med kunskap om signalsystem som fanns kvar rymdes i en taxi (Meek, s. 69). Att Railtrack saknade egen kompetens att genomföra projektet i egen regi var olyckligt – värre var att bolaget inte hade förmåga att upphandla och styra konsulter. Bechtels styrka var inte bara att de hade en imponerande egen muskelkraft; de hade en under många förvärvad erfarenhet att köpa kompletterande kompetens.

Att privatiseringen av British Rail var ett dyrt misslyckande råder inget tvivel om men det är svårt att peka ut vem som bär huvudansvaret. Beslutet togs av John Majors Toryregering men uppgiften att genomföra projektet lämnades omedelbart över till Railtrack. Tony Blairs Labour tog över regeringsansvaret i maj 1997 men fann ingen anledning att stoppa projektet eller ändra dess kurs. Underhusets (House of Commons) transportkommitté lämnade en starkt kritisk rapport som svar på Railtracks förljugna prospekt men den föranledde ingen känd åtgärd. Med tanke på projektets samhällsekonomiska konsekvenser, vare sig det lyckades eller inte, är detta politiska ointresse förvånande. Möjligen handlade det om att slippa ta ansvar.

En stor del av ansvaret faller på Railtracks ledning. Booz Allen Hamilton kan försvara sig med att de bara gjorde vad beställaren ville ha och fick bra betalt för det. Många menar att John Edmonds och hans ordförande Robert Horton (vars främsta merit var att han fått sparken från BP) faktiskt trodde på projektet och avskedade en stor del av personalen för att sänka kostnaderna. De kan emellertid inte frikännas från att ha producerat ett förskönat prospekt för att locka investerare.

Ett problem som tynger nästan alla stora projekt med många inblandade är att aktörer styrs av olika, ibland motsatta incitament. John Majors regering var ideologiskt övertygade om att en privatisering av British Rail var ett klokt beslut och att det borde ske snabbt. De behövde inte övertyga sig om att det också var ett klokt ekonomiskt beslut. Booz Allen Hamilton hade naturligtvis sitt goda namn och rykte (nåja) att försvara men de kunde också förhandla sig till goda villkor av en svag beställare i tidsnöd. När Railtrack offentliggjort sitt prospekt vara alla skepp brända – det fanns ingen återvändo. Kostnaderna skenade när allt fler konsulter måste anlitas för att hålla det sjunkande skeppet flytande. Med hjälp av diffust formulerade uppdrag kunde de göra sig oersättliga.

 

Kategorier: