Sanningen skall göra oss fria – eller?

Vilket svängrum har underrättelse- och säkerhetstjänsten när det handlar om att skydda samhället mot verkliga eller inbillade faror? Och var går egentligen gränsen mellan spionage och grävande journalistik? Den 5 mars utkommer Alexandra Franzéns Sanningen skall göra er fria på Bokförlaget Atlas; en bok som djupdyker i några av historiens mest spektakulära spionskandaler – från 1971 fram till idag.

Pentagonrapporten, Watergate, svenska IB-affären, Snowdenavslöjandena: några av det senaste halvseklets viktigaste politiska händelser i västvärlden har varit spionskandaler. Men vad händer när visselblåsare avslöjar säkerhets- och underrättelsetjänstens hemligheter för massmedier? Och vad handlade ovan nämnda spionskandaler egentligen om?

Dessa och många andra frågor får sina svar i den här boken. Alexandra Franzén har besökt arkiven, intervjuat nyckelaktörer och undersökt domarna från de många rättegångarna som följt i skandalernas fotspår. Hon ställer den för vår samtid så akuta frågan: Hur kan man i demokratier egentligen kontrollera säkerhets- och underrättelsetjänsten?

– Alexandra Franzén har lyckats skapa en spännande bok av sin forskning om ett brinnande aktuellt och viktigt ämne för vår tid. Boken väcker bl.a. frågor om visselblåsarens roll och yttrandefrihetens gränser i ett demokratiskt samhälle, säger Jenny Andreasson, förläggare på Atlas.

Alexandra Franzén är underrättelseanalytiker och sociolog verksam vid Sociologiska institutionen vid Lunds universitet. Hon bedriver forskning om säkerhetstjänster, underrättelsetjänster och spioneri.

Vecka 11 besöker Alexandra Stockholm för två samtal.

Tisdag 11 mars klockan 18–19
Armémuseum, 140 kr
Läs mer och boka plats här 

Onsdag 12 mars klockan 18-19
Tranströmerbiblioteket, fri entré mot platsbokning
Läs mer och boka plats här

Boken finns i bokhandeln från och med den 5 mars.

Kategorier:
Aktuellt