Slutstation Brooklyn

Slutstation Brooklyn gjorde stor skandal när den kom ut 1964. Med tiden har den kommit att anses som en av den amerikanska 1900-talslitteraturens obestridliga klassiker. Här i en glänsande nyöversättning av Caroline Åberg.

Beställ

[buy product_id=”2794″]

Du kan också mejla din beställning: atlas@arenagruppen.se

Den prostituerade Tralala lever på att plocka upp sjömän på barer och sno deras plånböcker. Men nu tycks hon ha gått och blivit kär. Finns det ett lyckligt slut för henne, trots allt? På det nattöppna sunkhaket håller ett gäng unga ligister ögonen på en soldat på permission. Soldaten sätter på fel låt i jukeboxen och en lugn kväll förbyts plötsligt till våldsamt kaos.

Harry är kassör för fackklubben på fabriken. När en vild strejk bryter ut får han plötsligt en helt ny betydelse i fabrikshierarkin. Om han bara kunde hålla tassarna borta från strejkkassan …

Ackompanjerade av tjattret, bråken och fyllorna i ett sjavigt bostadsområde i 60-talets Brooklyn slåss Hubert Selby Jr:s figurer envist för sitt människovärde i ett samhälle som håller dem på mattan.

Det är en rå, förutseende och mörkt humoristisk roman, med en envist bultande humanism i botten.

Pressröster

”Den är sann i meningen renodlad i sin vision av livet, och har en avsevärd stilistisk kraft i sitt beatinfluerade talspråkliga flöde där svordomarna osar och könsorden ryker, meningarna går in i varandra och räkneord representeras av siffror (”en militärpolis dök upp tillsammans med de 2 militärerna som sprungit”). Caroline Åberg har gjort en snygg insats i den svåra konsten att översätta slang: få saker åldras ju så snabbt.” Recension | DN Kultur

omslagBrooklyn.indd

 

Kategorier: