Hej Jacob Sundberg!

I februari debuterar Jacob Sundberg med boken Vi hör av oss. I nio lättigenkännliga noveller får vi bekanta oss med en rad människor som alla befinner sig på en anställningsintervju. Vi ställde tre frågor till honom.

Du har skrivit en skruvad novellsamling om människor som befinner sig på anställningsintervjuer. Hur fick du idén?
Jag har länge fascinerats av hur vår identitet formas av vår karriär, eller brist på karriär. Vi har länge fått höra att vi kan bli precis vad vi vill, en hållning som tyvärr ofta krockar med verkligheten. Jag ville leka med det temat på ett kompakt och avgränsat sätt och insåg att anställningsintervjun på något sätt förkroppsligar alla dessa förhoppningar om vilka vi kan vara i en enda laddad situation. En anställningsintervju speglar så mycket av hur vi betraktar oss själva och andra.

Gemensamt för dina karaktärer är att de är väldigt gränslösa och humoristiska utan att vara medvetna om det. Hur var det att skriva fram dem?
Det var otroligt roligt att ohämmat släppa fram alla de där fula egenskaperna – alla neurotiska rädslor, fördomar, storhetsvansinne, fåfänga, sådant som ligger och lurar inom oss alla men som man kanske helst vill dölja.

Hur känns det att debutera?
Det känns stort att jag har fått den här chansen och jag är mycket tacksam. Jag fortsätter att skriva och min förhoppning är att det ska bli fler böcker.

Kategorier:
Aktuellt, Skönlitteratur