Skildrar de som provocerar

Boken Provokatörerna handlar om svensk standup och hur paddorna öppnat portarna för en helt ny humorscen. Filip Yifter-Svensson har skrivit en bok som förhoppningsvis får dig att upptäcka nya humorpärlor.

Hur blev du själv intresserad av standup? 

– När jag flyttade till Malmö 2012 bodde jag ett stenkast från en liten kvarterskrog på Nobelvägen där en standupklubb höll till med jämna mellanrum. Till skillnad från Göteborg där jag hade bott tidigare var standupscenen i Malmö levande och kreativ och en naturlig del av stadens kulturliv. Detta berodde ju i mångt och mycket på att P3 i Malmö under många år gjorde en stor del av Sveriges Radios humorprogram, vilket skapade en intressant generation komiker. Sedan tycker jag att standupscenen är en intressant företeelse i vår ganska renhetsivrande tid: här får allt det skeva, mörka och opassande en plats.   

Varför ville du skriva en bok om dessa provokatörer? 

– Det enkla svaret är att jag tyckte att det saknades en kulturjournalistisk skildring av standup i Sverige. Det är ändå över 30 år sedan konstformen etablerade sig här, och under 2010-talet har scenen verkligen blomstrat, mycket tack vare poddmediet som många utlasade P3-komiker var snabba med att omfamna. Men boken handlar ju också om mer än standup. Jag skriver om humor i vidare bemärkelse, om komikerns roll i offentligheten, och om hur sociala medier påverkat humorn, på gott och ont. Som en röd tråd genom boken löper drevet mot Mr Cool sommaren 2018. Det var nog egentligen då jag insåg att jag ville skriva en bok om humor i vår tid. 

Vad har varit mest utmanande under arbetet? 

– Det har nog varit att knyta ihop alla de här trådarna – standupens etablering och utveckling i Sverige, humorns väsen, 2010-talets kulturstrider och dess påverkan på humorn – till en sammanhållande berättelse. Och att få Anton Magnusson (komikern bakom Mr Cool) att ställa upp på intervju.  

Vad hoppas du att folk ska ta med sig efter att de har läst boken? 

– Jag hoppas att den kan ge något både till humornörden och till den allmänt kulturintresserade som vill förstå vår samtid. Efter läsning tror och hoppas jag att man har fått med sig något som gör att man kan reflektera vidare över det här med humor och skämt. 

Vad skrattar du själv åt? 

– Jag tycker att malmöitisk grinighet kan vara väldigt underhållande. 

Kategorier:
Aktuellt, Reportageböcker