Skildrar en av USAs största kriser
I den nya reportageboken En amerikansk epidemi skriver journalisten Jonas Cullberg om opioidkrisen i USA. Något som det rapporterats oerhört mycket om på andra sidan Atlanten, men i svenska medier har det oftast blivit små notiser. Ändå handlar det om en av de värsta kriserna i amerikansk modern tid, där tusentals människor dör i överdoser varje månad. Dessutom slår drogerna brett, där allt från välbärgade villaförorter till utsatta områden drabbats oerhört hårt.
Varför ville du skriva om opioidkrisen?
– Opioidepidemin är en av de absolut största samtidsfrågorna i USA just nu, och är väldigt närvarande för de flesta som bor i landet, så den kändes viktig att dokumentera. Jag hade skrivit ett par reportage om krisen för olika tidningar och tyckte att det fanns mycket mer att berätta. Den rymmer väldigt många intressanta och ofta häpnadsväckande berättelser, både personliga livsöden och stora samhällsskeenden. Och det går att berätta mycket om USA genom att skildra opiodkrisen.
Vilka opioider handlar det om?
– Opioidkrisen började på 1990-talet med smärtstillande läkemedel. Läkemedelsföretaget Purdue Pharma lanserade i mitten av 1990-talet ett starkt opioidläkemedel, Oxycontin, med falsk marknadsföring och dåligt underbyggd forskning som gav en bild att risken för beroende var låg. Synen på opioider förändrades i läkarkåren, som började skriva ut Oxycontin och liknande läkemedel i stora mängder. Pillren fanns snart i var amerikans badrumsskåp och flödade ut på svarta marknaden. Runt 2010 blev pillren svårare att få tag i och många som börjat missbruka dem gick över till heroin, en annan opioid med en liknande effekt men till ett betydligt lägre pris. De senaste åren har en syntetisk opioid dykt upp på drogmarknaden, Fentanyl, som ofta tillverkas i kinesiska laboratorier och kan vara upp till 50 gånger starkare än heroin. Det är lättsmugglat och praktiskt för drogkarteller och langare, men livsfarligt som gatudrog. Nu dör 130 amerikaner om dagen i överdoser av opioider.
Vad händer i USA just nu?
– Det pågår flera stora rättsprocesser mot Purdue Pharma och andra företag som varit inblandade i opioidkrisen. I stort sett alla amerikanska delstater är inblandade. Det kom nya siffror tidigare i somras som visar att dödligheten i överdoser har minskat något, men det kan vara en tillfällig minskning och dödstalen är fortfarande väldigt höga. Det har gjorts satsningar i några delstater som verkar ha haft effekt, som utökad tillgång till medicinsk behandling mot opioidmissbruk och naloxon, ett motgift mot opioidöverdoser.
Finns detta i Sverige?
– Vi har aldrig haft samma överförskrivning av receptbelagda opioider i vården som i USA. Allt är hårdare reglerat. Däremot finns problem med fentanyl och opioidmissbruk här också, men då handlar det om att folk beställer på nätet eller köper på gatan. Dödstalen i överdoser är höga jämfört med resten av EU men låga jämfört med USA.