Digitalt samtal: Fördomar och rasism – i skolan och i samhället

Måndag den 13 juni med start klockan 15.30 bjuder bokförlaget Atlas på ett livesänt samtal med anledning av nysläppta boken “Skifta skinn”. Klicka här för att komma till eventet.

Om samtalet

Fördomar och rasism – i skolan och samhället
Ett samtal utifrån boken “Skifta skinn” om främlingskap, kultur och rasism.
Under samtalet diskuterar författaren Thomas Petersson tillsammans med Patrick Konde, sakkunnig på antimobbingorganisationen Friends och Vesna Prekopic, journalist, bland annat följande frågeställningar:
  • Finns det rasism i skolor i dag, och har den ökat? Vad kan man göra åt det?
  • Vad är egentligen rasism och hur skiljer det sig från fördomar? Går rasismen att utrota?
  • Vad kan man göra åt den ökande polariseringen i samhället? Hur kan vi öka förståelsen och acceptansen för olikhet?

Medverkande:

Thomas Petersson är författare och frilansjournalist samt verksam som lektor vid Mälardalens universitet. Han har studerat antropologi och har tidigare skrivit tre böcker om Västpapua samt en doktorsavhandling i journalistik.
Patrick Konde arbetar som sakkunnig på barnrätts- och antimobbningsorganisationen Friends och specialiserar sig på rasism bland barn och unga. I sitt arbete ägnar han sig främst åt att ge vuxna verktyg för att se till att barn kan växa upp i en värld fri från våld och förtryck. Han har en masterexamen i kulturell antropologi vid Uppsala universitet.
Vesna Prekopic är frilansjournalist för bland annat DN Kultur och förläggare på Lil’Lit Förlag. Mellan 2014 och 2020 var hon ledarskribent på Dagens Arena.

Om boken

Skifta skinn: en essä om främlingskap, kultur och rasism.

I oktober 2009 blir författaren Thomas Petersson pappa till två adopterade pojkar från Madagaskar. Ett ödets ironi är att någons olycka kan skänka en annan människa den största lyckan. Barn, adoptivbarn.

Samtidigt tilltar hatretoriken i främlingsfientlighetens Sverige. Ingen kommer undan.

– Pickupthecotton, säger David i vårsolen.

Långsamt börjar det gå upp för hans föräldrar vad deras son menar, vad David har varit utsatt för på en av Sveriges mest välrenommerade skolor.

Skifta skinn väcker frågor om identitet och främlingskap: I vilken utsträckning kan vi identifiera oss med och förstå en annan människa, en annan kultur?

Hur fördomsfria kan vi bli?

Utgivningsdag: 10 juni.

Köp boken här.

Kategorier:
Aktuellt, Samtal