Så här ser en rosad debutant ut

Boss of all bosses, dramatikern och teaterchefen, Martina Montelius gör en lysande och kritikerrosad romandebut med Främlingsleguanen

Helsingborgs Dagblad 

Martina Montelius skriver kärvt och vasst, och jag ömsom skrattar och gråter i den här läsningen. Svart humor är bara förnamnet på tonen i den här romanen.

Aftonbladet

Ändå önskar jag att sidorna vore fler för jag vill helt enkelt inte skiljas från den särdeles intelligenta och lågintensivt underhållande femåring som befriad från sina självupptagna och galna ”upphovsmän” sköter sig själv och sin leguan. Jag vill inte lämna utan ha mer av hennes blick på världen, oförutsägbara språk och skarpa iakttagelser i kranskommunen.

Sydsvenskan

Främlingsleguanen är en minst sagt underhållande, absurdistisk roman om ett väldigt speciellt barn. Men den är i lika hög grad en roman om den ensamhet som uppstår hos alla barn som inte blir sedda, av vuxna som inte bryr sig, eller av vuxna som inte vågar acceptera att barn inte alltid känner eller beter sig som man förväntar sig.

Svenska Dagbladet

Främlingsleguanen är en förträfflig debutroman, hemsk och ljuvlig på samma gång – och ett konkret kvitto på hur många friheter som kan rymmas i ett språk och en historia, om man bara vågar ta sig dessa friheter. För inte vet jag om det är meningen att man ska skratta åt den lille namnlöse och den sjuklige leguanen och deras förfärliga öde, men skrattade gjorde jag, på nästan varje sida.

Expressen

I Främlingsleguanen finns också glimtar av lyrik, av en poetisk världsåskådning, som också de varje gång blir brutalt avbrutna av en sarkasm eller ytterligare en av alla dessa spets- och underfyndigheter som den lilla kamraten spottar ur sig i en blandning av lillgammalt högmod och solipsistiskt förakt.

Göteborgs-Posten

Montelius har skrivit en högst egensinnig och oförutsägbar berättelse, full av komiska, närmast dråpliga scener. En litterär skapelse som Martina Montelius har blåst full med liv.

Borås tidning

Det här är en bok för dem som är nyfikna på om man kan ta sig ut genom datorns transaktionsfönster, en bok för alla som inte vill behandlas som barn men som vill bevara barnet inom sig.

Arbetarbladet

En hyllning till fantasins kraft. Som en kärleksförklaring till alla, korta och långa, som känner sig som främlingsleguaner i världen.

UNT

Det är en smärtsamt underhållande bok om ett barns fruktansvärda ensamhet.

Beställ Främlingsleguanen här

Klicka på köp, varukorgen ”ploppar upp” till höger.

[buy product_id=”2553″]

framlingsleguanen-200x278

Du kan också beställa boken genom att mejla atlas@arenagruppen.se

Kategorier: