Ryssland inifrån

Vad finns det för mekanismer bakom Rysslands president Vladimir Putins popularitet? Journalisten Kalle Kniivilä har skildrat skeendet inifrån.

I våras släpptes den uppmärksammade reportageboken Putins folk.

Beställ Putins folk

[buy product_id=”2919″]

putinsfolk420pxl

Journalisten Kalle Kniivilä har rest runt i Ryssland för att berätta varför många ryssar stöder Vladimir Putin.
– Många ryssar har fått det bättre under Putins tid vid makten. Priset på olja har gjort att ekonomin blivit bättre, trots att ekonomin inte har utvecklats lika starkt under de senaste åren. Putin har omfamnat en stormaktsretorik som kontrasterar mot det kaos och elände som rådde under 90-talet.

Under ett samtal på Bok- och biblioteksmässan på lördagen berättade Kalle Kniivilä om Rysslands nationella förnedring.
– Putin vill återupprätta det nationella självförtroendet och återskapa stormaktsrollen.

Problemet med den ryska oppositionen är marginaliseringen. Det är svårt att påverka samhället. 
Trots att nästan alla opinionssiffror visar att Putins popularitet är stark efter händelserna i Ukraina är människor som är kritiska mot Putin mer försiktiga med vad de säger.

Nyligen besökte Kalle Kniivilä Krimhalvön, som numera officiellt styrs av Ryssland. Han vill berätta om vad som händer på Krim nu, och hur det kan tolkas.
– Min tanke var att prata med vanliga människor om hur de ser på vad som har hänt sedan Ryssland tog över. Jag ville ta reda på om de som är kritiska har tystnat. Många har tvingats lämna och vågar inte uttala sig öppet, det finns risk att utsattas för repressioner.

En del ville i stället tala om den ryska stormaktsrollen.
– Många människor har inte en bestämd uppfattning. Vardagslivet har inte påverkats så väldigt mycket. Vissa saker har förändrats, det mesta pågår som vanligt.

– Det mest intressanta jag fick veta är att en del människor, som tidigare stöttade den ukrainska regeringens politik, efter en viss tids funderingar blivit entusiastiska Rysslandsanhängare. Det var den förklaringen jag fick. Om man är osäker själv försöker man även övertyga andra om att man har rätt.

Kalle Kniivilä beskriver Putins så kallade kapprustning som en fördröjd följd av Sovjets sönderfall, som då i huvudsak var fredlig.

Vad pågår i Ukraina som vi i väst har missat?
– Västliga massmedier kan inte säga något som vi inte kan belägga. Det är svårt att beskriva det som händer eftersom det förnekas av Ryssland.

Vad händer nu?
– Krim kommer aldrig att återlämnas till Ukraina. Inte så länge nuvarande makthavare sitter kvar. På Krim har vardagslivet alltid fungerat på ryska.

 

Kategorier: