”Putins folk årets viktigaste fackbok"

I Putins folk avslöjas hemligheten bakom Vladimir Putins popularitet. Nu blir journalisten och författaren Kalle Kniivilä årets Kanava-pristagare. Hurra![buy product_id=”2919″]

Putins folk är årets viktigaste fackbok. Den visar på ett avslöjande men sansat sätt vad den ryska presidenten Vladimir Putins popularitet grundar sig i”, argumenterar Ville Perna, Kanava-prisjuryns ordförande, för sitt beslut. Prissumman är 10 000 euro.

Bokens grund är intervjuer med vanliga ryssar som öppnar en vy till varför Putin kan agera som han gör och varför åtgärder som ur västlig synpunkt verkar irrationella ser helt annorlunda ut för ryska ögon.

Kniiviläs verk vidgar kunskapen om den för Finland extremt viktiga östliga grannen. Den berättar om Rysslands historia, kultur samhälle och politik, men framför allt berättar den om ryskt modernt tänkande på olika håll i det stora grannlandet.

“Dessutom är boken skriven med en erfaren Rysslandsjournalists prövade reportagepenna, så att stämningar och smaker rakt av frigör sig från pappret och når läsarens näsa”, summerar Pernaa bokens förtjänster.

“Det har skrivits massvis med böcker om Ryssland och Putin, men alla de utgår från politikens överbyggnad. Jag ville lyfta fram de vanliga ryssarnas perspektiv”, berättar Kalle Kniivilä om idén bakom boken.

“Ryssarna betraktas oftast utifrån, men de ska inte mystifieras. Jag ville ge dem möjlighet att tala själva”, summerar Kniivilä.

putinsfolk420pxl

Kanava-priset instiftades av tidskriften Kanava och Otavas litteraturstifelse.

Kategorier: