Presenttips till studenten

Har du en student hemma eller känner du någon som ska ta examen? Är du på jakt efter en allmänbildande och tankeväckande studentpresent? Nu behöver du inte leta mer. Vi listar här tre böcker som passar unga människor på väg ut i livet.

Den andra musiken
Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

2

Klassisk musik är en tusenårig skattkammare – var börjar man?

Musikjournalisten Nicholas Ringskog Ferrada-Noli har skrivit en guidebok för den ovane till nya musikaliska världar. Han presenterar sina egna favoriter och ger ingångar till hur vi kan ta till oss musiken. Framför allt vill han avdramatisera bilden av den klassiska musiken som någonting upphöjt och svårtillgängligt – för att njuta och beröras behövs inga expertkunskaper.
Den andra musiken är ingen historielektion, i stället presenteras verk och tonsättare från olika tider genre för genre: med början i solomusiken för piano, vidare till kammarmusiken och fram till de stora symfonierna. Det är lusten och lyssningsupplevelsen som är i centrum: hur musiken kan få oss att känna.
All musik som Nicholas Ringskog Ferrada-Noli tipsar om i boken finns på Spotify-listor.

”En underbar liten guide genom musikhistorien, från tidig gregoriansk sång till dagens konstmusik.”
Dagens Nyheter

”Kunnigt och personligt leder Nicholas Ringskog Ferrada-Noli läsaren in i den klassiska musiken.”
Svenska Dagbladet

Köp boken här >>>

Trojkan 
Niklas Elmér

5

Han är student på en prestigeutbildning vid ett svenskt universitet. Tentamen närmar sig, men hans tankar kretsar kring Trojkan – en sluten grupp studenter med, enligt ryktet, gränslöst inflytande. För att accepteras av Trojkan krävs vissa uppoffringar. Gradvis låter han sitt gamla jag försvinna och ett nytt växa fram. Men hur långt är han beredd att gå?

Trojkan är en psykologisk roman om unga människor på väg ut i världen och uppåt i näringskedjan; om hur vi låter oss formas av vår strävan efter makt och inflytande, och vad som händer när makten utmanas.

”En väl genomförd romandebut om en social klättrare i universitetsmiljö”
Svenska Dagbladet

”Smart debut”
Dagens Nyheter

Köp boken här >>>

Bildning – då, nu sen

21

Vad är bildning? Vad borde det vara? Vem är det som ska bildas, och vem är det som ska bilda? Har synen på bildning förändrats? Och hur ser vi på bildning i framtiden?

Nio författare vänder och vrider på bildningsbegreppet i var sin personligt hållen text. Här diskuteras det historiska perspektivet, men blicken är riktad mot samtiden och inte minst mot framtiden. Bildning – då, nu, sen vill väcka liv i frågan om vad bildning kan betyda för individen och för samhället i Sverige.

Medverkande: Martin Aagård, Susanna Alakoski, Magnus Bremmer, Judith Kiros, Ola Larsmo, Qaisar Mahmood, Calle Nathanson, Kristina Sandberg, Ebba Witt-Brattström.

Köp boken här >>>

 

Kategorier: