Bokmässan <3 popmusik

”Det bästa jag vet är att lära mig saker på ett roligt sätt. Att med infotainment skapa roliga ingångar.” På söndagen, bokmässans fjärde dag, samtalade Anna Charlotta Gunnarson med Johan Hilton om boken Popmusik rimmar på politik.

Popmusik rimmar på politik är ett syskon till programserien Pop och politik som har sänts i UR och i Sveriges radio.

– I boken kunde jag fördjupa det jag ville berätta om och få med mer än i radioprogrammen. Manus i radio blir ofta så kort.

Anna Charlotta Gunnarson har alltid varit intresserad av låttexter och menar att det pratas för lite om text när fokus hamnar på artisterna.

– Vissa musiker som Joni Mitchell och Neil Young blir däremot direkt kopplade till sina texter.

Hela boken är fylld av genrer som har undervärderats. Schlager, dansband, pop och disko. Vissa genrer kanske bara tittar på en sak. Det handlar om vilka som har skrivit historien, menar Anna-Charlotta Gunnarson.
– Det är ofta snubbar som har en viss hudfärg, heterosexuella, som skriver historien. I disko-musiken finns det arbetarskildringar som inte noterades i Sverige.

I boken använder du begreppet politik i en vid bemärkelse. Vad i popmusiken gör att det greppet fungerar?
– En sångröst kan uppfattas som extra sann. Ofta avkrävs artister mer ansvar än författare.

Boken har fått många fina recensioner och du har omnämnts som en folkbildare. Hur viktigt är det för dig att vara en folkbildare?
– Det bästa jag vet är att lära mig saker på ett roligt sätt. Att med infotainment skapa roliga ingångar. Det är ett roligt sätt att lära sig historia på. Ett sätt att lyfta de som inte har haft musikböcker, och som inte har identifierat sig med de som har skrivit böckerna.

Beställ Popmusik rimmar på politik

Popmusik420pxl-200x277

Kategorier: