Popmusik rimmar på politik kan få Augustpriset

Anna Charlotta Gunnarsons Popmusik rimmar på politik är nominerad till årets Augustpris.

På måndagseftermiddagen avslöjades årets nomineringar till Augustpriset. Anna Charlotta Gunnarsons Popmusik rimmar på politik är nominerad i kategorin Årets svenska fackbok. Att bli nominerad till Augustpriset kan beskrivas som en hedersbetydelse. 51 förlag skickade in 161 böcker i denna kategori, rekordmånga böcker för i år.

Ur juryns motivering:

”Mängder av konkreta exempel från hela världen där många musiker lever under utsatta förhållanden. En musikalisk odyssé med mer eller mindre kända låtar. Alla med politisk udd. Det är lärt, omskakande och riktigt, riktigt roligt.”

Atlas skickar varma gratulationer till Anna-Charlotta Gunnarson. Vi fick en kort pratstund med Anna Charlotta Gunnarson i samband med presskonferensen.

Grattis Anna Charlotta! Hur känns det att vara nominerad till Augustpriset?
– Makalöst! Fruktansvärt roligt att en musikbok tar plats i sammanhanget. Att juryn ser värdet med den här sortens litteratur. Det är vanligt att musikjournalistik uppfattas som ytligt. Jag är så jävla glad, säger Anna Charlotta Gunnarson och hälsar till sina läsare.

Om Popmusik rimmar på politik

Hur kan Izabella Scorupcos största hitlåt kopplas till apartheid? Var The Miami Showband irländska terrorister? Hur förvandlades soulstjärnan Fontella Bass till branschens bråkstake?

I 37 korta kapitel förklarar Anna Charlotta Gunnarson både lätt och lättsamt varför popmusiken är en pålitlig barometer över det politiska klimatet och det kan lika gärna handla om Ebba Gröns ”Die Mauer” som om aktivism i Eurovision Song Contest.

Temat är kamp och protester, taket är högt och ämnena spänner från Lilla Namos syn på miljonprogrammet till låten som stämplade Martha Reeves som landsförrädare.

Vem hade du själv varit utan de låtar du hört? Ett är säkert: efter att ha läst denna bok kommer du att lyssna på popmusik med helt nya öron.

Beställ boken

[buy product_id=”2797″]

Popmusik

 

Kategorier: