"Plågsamt och evigt aktuellt"

Anna Bikonts reportage Vi från Jedwabne är en berättelse om vår tid, och om vad som händer när ett samhälle som inte gjort upp med historien konfronteras med sin hemlighet.

Anna Bikont

Anna Bikont.

Den polska journalisten Anna Bikont ägnade fyra år åt brotten i Jedwabne; hundratals timmar på bibliotek och arkiv, resor i nordöstra Polen, till USA och Israel. Hon har talat med judar som befann sig på torget men lyckades överleva, med otaliga vittnen och med dömda mördare som ännu förnekar sin inblandning. Men hon har också träffat nästa generation, de som tvingats leva i tystnad: barnen till både offren och förövarna.

Beställ boken:

[buy product_id=”3207″]

Så hyllas Vi från Jedwabne:

”Att konkretionen i Anna Bikonts bok är så fasansfull gör inte dess ämne mindre universellt. Det som hände i Jedwabne hände också i Rwanda och i forna Jugoslavien. Det händer i dag i Syrien och Irak.” Det skriver Dagens Nyheters kulturchef Björn WimanLäs mer »

””En bok som handlar om vår tid och om ett samhälle som inte gjort upp med historien.” Negar Josephi recenserar i Sveriges Radio/KulturnyttLäs mer »

“En emotionellt och intellektuellt lika omvälvande som plågsam måsteläsning.” Kaj Schueler recenserar i Svenska DagbladetLäs mer »

”En rekonstruktion av ett historiskt brott som en samtida bild av ett land fullt av öppna gravar. Bikonts stämma är klar när hon med imponerande systematik söker reda ut vad som faktiskt hände, och hur, och varför.” Upsala Nya Tidnings kulturchef Kristina LindquistLäs mer »

“Bikont är en av alla dessa fenomenala polska reportrar som gör journalistiken till avancerad konstart. Resultatet av hennes idoga arbete är både plågsamt och evigt aktuellt.” Per Svensson recenserar i Sydsvenskan. Läs mer »

“Man har en skyldighet att läsa den här boken”. Yukiko Duke ger Vi från Jedwabne en “klar femma” i Gomorron Sverige »

“Det vore fel att hävda att Bikont bara vill åt sanningen, för hennes verk är större än så. Genom imponerande journalistiskt fotarbete återskapar hon själva minnet av de mördade i Jedwabne, väcker dem till liv igen. Det är faktiskt något oerhört.” Natalia Kazmierska recenserar i Aftonbladet. Läs mer »

“Vi från Jedwabne” handlar om oss alla.” Peter Fröberg Idling recenserar i Expressen. Läs mer »

vifranJedwabne420pxl

Kategorier: