Pascalidou tilldelas S:t Eriksmedaljen

Vi gratulerar författaren, journalisten och programledaren Alexandra Pascalidou som tilldelas S:t Eriksmedaljen 2018 med motiveringen:

”Alexandra Pascalidou engagerar sig i frågor som rör mångfald, demokrati och rättvisa. Hon har representerat antirasismkampanjer, arbetat med utsatta kvinnor och barn med mera. År 2015 utsågs hon till årets europé av Svenska Europarörelsen.”

Pascalidou kommenterar utmärkelsen:

”Min första medalj tar jag emot med en enorm ödmjukhet och stolthet. I kväll när jag kliver in i Blå hallen i Stadshuset kommer jag att minnas den långa vägen från betongen till salongen. Medaljen delar jag med alla de människor som lever, verkar och älskar vår huvudstad. Att min pappa, som inte ens hittar till Stadshuset trots att han har städat hela Stockholm i 40 år, får följa med i kväll gör utmärkelsen ännu betydelsefullare.”

Pascalidou kommer att vara aktuell med en ny reportagebok i augusti, Mammorna – en berättelse om Sverige. Hon har tidigare givit ut de hyllade böckerna Bortom mammas gata, Kaos och Taxi på Atlas.

Stockholms stads kommunstyrelse delar sedan 1938 ut S:t Eriksmedaljen. Medaljen delas ut till stockholmare som genom sin verksamhet eller sina insatser gjort sig förtjänta av denna utmärkelse från staden.

Kategorier:
Aktuellt