Pascalidou sätter kniven i krisen

På torsdagen, Bokmässans första dag, intog Alexandra Pascalidou och Johan Hilton en av bokmässans större scener för ett samtal om den nya boken Kaos.

Kaos handlar om hur den ekonomiska krisen har drabbat Grekland, men det är ingen nationalekonomisk sifferexercis. I boken berättar Alexandra Pascalidou om människorna bakom krisen.

“Gyllene Grynings och rasismens framfart i Grekland är en direkt konsekvens av den ekonomiska krisen”. 

Det är inte bara euron som är problemet. Grunden för korruptionen lades, enligt Alexandra Pascalidou, redan under ottomanska riket när Grekland var förslavat under 400 år.

Grekland må vara demokratins födelseort, men en av de yngsta demokratierna. År 1974 upphörde diktaturen och Grekland blev en demokrati.

Historiska faktorer har gjort Grekland till en djungel som präglas av en kamp för överlevnad. Något som landet har gemensamt med flera länder som vadar i Europas stålbad: Spanien, Portugal, Irland, bland andra.

På frågan om vi i Sverige har fattat hur illa ställt det är i Grekland svarade Alexandra så här:

”Det har kommit en våg av tusentals högutbildade greker till Sverige. Deras största rikedom är ett EU-pass. Jag har aldrig åkt tunnelbana och tidigare träffat lika många nyanlända greker som nu.” 

Allt fler lämnar bort sina barn i Grekland, för att de inte har råd att behålla dem.

”Hela den här sociala resan jag har gjort gör att jag känner en enorm samhörighet och identifikation med många människor. Kanske allra närmast känner jag mig dom som har det allra svårast. För jag vet att jag kunde ha varit en av dom.” 

I Kaos vrids ljuset mot platser som är mörklagda. Det är en ögonöppnande bok som ger krisen kött och blod.

Beställ boken här:

[buy product_id=”2548″]

Klicka på köp » Varukorgen ploppar upp till höger, se den rosa pilen.

Du kan också mejla beställningen till atlas@arenagruppen.se

KAOS_420pxl

Kategorier: