Nya böcker

Kommande pärlor från Bokförlaget Atlas sätter eurokrisens konsekvenser och den feministiska scenkonsten på tapeten, samt en uppdaterad version av LO:s jubileumsskrift.

front_detskulleblisabra

Det skulle bli så bra

Hur kunde så många ha så fel om euron? Trots att valutaunionen var så uppenbart felkonstruerad kunde den genomdrivas av ideologiska önsketänkare, politiska vindflöjlar och rena chanstagare. I stället för tillväxt ser vi nu ekonomisk stagnation i Europa.

I sin stora genomgång av europrojektet förklarar Björn Elmbrant hur det blev så här. Medryckande och pedagogiskt förklarar han de politiska och ekonomiska samband som ledde till kris i flera europeiska länder. När EU nu försöker rädda euron är risken stor att demokratiska värden måste offras.

För att förstå eurokrisen och dess vidare konsekvenser finns ingen bättre guide.

Beställ boken här [buy product_id=”1774″]

 

Tiina Rosenberg_Ilska hopp och solidaritet-s

Ilska, hopp och solidaritet

Tiina Rosenberg har skrivit den första översiktshistoriken över den samtida svenska feministiska scenkonsten, en rörelse som är unik i internationell jämförelse.

2000-talets första årtionde var decenniet då den feministiska scenkonsten exploderade i Sverige. En ny generation genusmedvetna konstnärer har granskat, kritiserat och velat ersätta sexistiska, rasistiska, hbt-fobiska och klassbaserade normer, och ställt frågan: hur har den vantrivsel som sprider sig i de kapitalistiska samhällena kunnat bli godtagbar?

Beställ boken här [buy product_id=”1773″]

 

lo

LO – 1900-talet och ett nytt millennium

Till LO:s hundraårsjubileum 1998 utkom en jubileumsskrift av det ovanligare slaget; öppenhjärtlig och analyserande. Anders L Johansson och Lars Magnusson har 14 år senare arbetat om den gamla texten och skrivit till flera nya kapitel.

Med »Saltsjöbadspolitiken« och »den svenska modellen« som politisk och facklig inramning blottlägger författarna LO:s kamp i de fackliga hjärtefrågorna; den solidariska lönepolitiken, det fackliga samhällsinflytandet, arbetsmiljön och striderna kring löntagarfonderna. Det turbulenta 1980-talet och den djupa 1990-talskrisen följdes av ett nytt millennium då EMU, Vaxholmskonflikten och alliansens politik har bidragit till att förändra villkoren för fackligt arbete.

Då Wanja Lundby-Wedin lämnar över som ordförande till Karl-Petter Thorwaldsson är det en ny verklighet som LO sedan en tid går till mötes. Hur ska det fackliga löftet till medlemmarna förstås och tolkas, går det att ställa om den en gång så framgångsrika svenska modellen till den nya tiden? Anders L Johansson och Lars Magnusson fortsätter i denna bok det ekonomisk-historiska forskningsarbetet som påbörjades med LO andra halvseklet.

Beställ boken här [buy product_id=”2032″]

 

Kategorier: