Ny bok uppmärksammar föreningsfriheten

Den 28 februari 2024 är det femtio år sedan föreningsfriheten utfärdades i regeringsformen, och därmed kom att skrivas in i den svenska grundlagen. På självaste årsdagen släpps boken Sygruppen Hjälpsamhet: och tio andra föreningar du inte visste existerat av Jonas Nordling på Bokförlaget Atlas. En underhållande och folkbildande hyllning till föreningslivet, som också tar upp vikten av föreningsfrihet i en fungerande demokrati. 

– Jag har tillbringat mycket tid på Arbetarrörelsens arkiv och har genom åren gjort en lista över många av de udda föreningsnamn som finns i deras gömmor. Till slut ville jag ta reda på mer om vilka dessa konstiga sammanslutningar var, säger Jonas Nordling.

Resultatet är elva roande berättelser om bortglömda och intressanta sammanslutningar som till exempel Sveriges sjöfarande kvinnors förening, Körkunniga arbetares stödförening och Arbetarbarnens förbund. Men här finns också ett försök att väcka intresset för föreningsfriheten, vilken betydelse denna rättighet har haft för svensk demokrati och varför den ännu behövs.

– Alla som någon gång verkat inom en förening kommer nog att känna igen sig i min bok och roas av den. Men jag vill också så några tankefrön hos läsaren kring hur föreningsfriheten har konstruerats, hur den har begränsats på sistone utan en större debatt och varför det kan bli ett problem i framtiden, fortsätter Jonas Nordling.

Jonas Nordling är journalist och författare. Han har bland annat arbetat på Vår bostad och SVT, varit chefredaktör för Dagens Arena, samt ordförande för Journalistförbundet. Han har tidigare skrivit boken Den svagaste länken (Premiss förlag, 2021).

Sygruppen Hjälpsamhet finns i bokhandeln från och med den 28 februari.

Kategorier:
Aktuellt