Nobelpriset till Jon Fosse

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse har tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Bokförlaget Atlas har förra året gett ut två samlingar av Fosses prosatexter med titlarna ”Prosa 1” och ”Prosa 2”, i svensk översättning av Ragnar Strömberg.

– Jon Fosse är en värdig mottagare av priset, han är en fantastisk stilist med ett unikt språk. Hans berättelser är vardagliga, men ändå magiska, säger Jesper Bengtsson, förlagschef för Bokförlaget Atlas. 

Svenska Akademiens valde Fosse som pristagare ”för hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.

”Prosa 1” och ”Prosa 2” samlar verk som Fosse skrivit under olika perioder av sitt liv: som student på 80-talet och som firad dramatiker på 2010-talet. 

– Båda samlingarna är bra ingångar i hans skrivande, de är lättillgängliga och är ett bra sätt att nosa på hans stil och berättarförmåga. De är lätta att ta till sig. Jag håller honom för en lika säker prosaist som dramatiker, säger Jesper Bengtsson.

Jon Fosse, född 1959, är en av Norges främsta författare i dag och har tilldelats ett flertal priser för sitt författarskap, bland annat Nordiska rådets litteraturpris och Bragepriset. Han har gett ut ett fyrtiotal böcker och är efter Ibsen den mest spelade norske dramatikern i Europa. Hans pjäser har satts upp flera gånger i Sverige.

Jon Fosse föddes i Haugesund och växte upp i Strandebarm utanför Bergen. Norska Vestlandets natur återkommer ständigt i hans texter: hav, fjordar, fjäll. Naturen återfinns också i Fosses sätt att skriva på; hans omtagningar och upprepningar följer vågornas böljande.

Böckerna är översatta till svenska av Ragnar Strömberg.

Kategorier:
Aktuellt, Nobelpriset, Prosa