Möter dig i Larnaca
Köp boken i Atlasmontern, B06:19, eller på Atlaswebben.
Azar Mahloujian heter författaren till Möter dig i Larnaca, en dokumentär thriller i romanform. I dag samtalade hon med förlagschef Moa Elf Karlén om politiskt motstånd i Iran och kampen för frihet.
Romanen är en berättelse som pendlar mellan fantasi och verklighet. Historien är inspirerad av ett politiskt mord på en flykting 1989. En uppsatt person inom det iranska kommunistiska partiet blev mördad på öppen gata i Larnaca på Cypern. Azar Mahloujian kallar honom för Hamid. Han kämpade tillsammans med iranska motståndsmän för kurdernas frigörelse i Kurdistan innan exilen till Cypern.
Cypern är ett av de få länder som inte kräver visum från iranier. Innan flykten säger Hamid till sin mor:
Jag möter dig i Larnaca.
När mor och son återförenas har de inte träffats på 8 år. De lever turistliv i 3 dagar på Cypern. Sonen blir skjuten på öppen gata och dör framför ögonen på sin mamma. Kroppen kan inte begravas på Cypern, eftersom Hamid är turist där, och kroppen kan inte tas emot i Iran. Kroppen skickas till Sverige, och får äntligen asyl.
Berättelsen om Hamid påminner Azar Mahloujian om Dawit Isaak. Den svenska regeringen har inte agerat i hans fall. En svensk medborgare.
Azar Mahloujian avslutar samtalet med en fråga:
Hur kan en kropp transporteras till Sverige, begravas, utan att någon vet någonting om varför den är här eller var den kommer ifrån?