Möt Tore Renberg

Med ett berättande som påminner om tempot i tv-serier som streamas på nätet tilltalar Tore Renberg läsare i alla åldrar. I den nya kritikerrosade romanen Vi ses i morgon suddas gränslandet mellan generationerna ut. Möt en ödmjuk succéförfattare. 

Beställ Vi ses i morgon

[buy product_id=”3209″]

Visesimorgon-200x289

När Tore Renberg glider in, iklädd en glänsande grå skjorta, avbryts kakafonin på mässgolvet.
– Det är kaos – vi är ju på bokmässan i Göteborg!

Det var 10 år sedan hans senaste bok, Mannen som älskade Yngve, släpptes i Sverige. Att komma till ett nytt land med en ny bok känns som en god start, säger Tore Renberg.

Handlingen utspelar sig i Norge och belyser konsekvenser i den rika nationens skuggsidor. Läsaren möter karaktärer som har allt men vill fylla sina plånböcker och hjärtan med kärlek.

Vi ses i morgon rosas av kritikerkåren och har exempelvis kallats för “ett mästerverk”.

Män och kvinnor i alla åldrar tilltalas av Renbergs författarskap. Sökandet efter sig själva och efter något nytt utmärker de typiska Tore Renberg-läsarna, enligt honom själv.
– Vi har 24-åringen som är ett superfan av Hbo-serier och som ständigt är på jakt efter ny litteratur med många karaktärer som motsvarar den samtida kulturen, säger Tore Renberg.

Det finns en klar kommunikation mellan Renbergs litteratur och tempot i tv-serier som streamas på nätet. Filmiskt berättande.

Andra fans är kvinnor i 65-årsåldern. Med starka känslor hittar de sig själva, sina män och sina barn i romanerna.

I Vi ses i morgon suddas gränslandet mellan generationerna ut.
– I läsarreaktioner har jag märkt att föräldrar kan läsa om sig själva och om sina barns hemligheter, säger Tore Renberg.

Om något är fundamentalt skadat i barndomen, kan det fixas i din värld?
– Alla karaktärerna är fundamentalt skadade. Utan att bli för personlig så har karaktärerna präglats av en hård uppväxt. Min hållning är positiv och mitt tonläge sträcker sig mot ljuset. Det kommer från mörkret.

Tore Renberg beskriver litteraturens kraft som att hålla ut och stärka sig mot kärleken, även om det finns tillfällen då skadan är för stor.

Är titeln Vi ses i morgon ett löfte?
– Dragningen med titeln Vi ses i morgon är så bra! Låt oss krama varandra så kommer allt bli så bra!

Han vänder på det. Tänk om det fanns med ett icke där.
– Vi ses icke i morgon, det vore ju jävla tråkigt.

I Vi ses i morgon fungerar musiken som ett litterärt grepp.

När han berättar om sina karaktärsbeskrivningar talar Tore Renberg om sig själv i tredje person. Hur ska Tore Renberg göra sina karaktärer kända?

Han gjorde spellistor för varenda karaktär. Boken tog sex år att skriva och det krävdes god research. Han skriver om karaktärer som är långt ifrån honom själv, exempelvis om tonårstjejer.
– Här finns hårdrock-fans, country-fans, jag gjorde spellistor för att komma närmare karaktärerna. Om man har hållit på med något under lång tid är det bra att byta metod. Det kändes friskt.

Hur korresponderar musiken med dina karaktärer?
– Det handlar om identiteten. Hur markerar en tonårstjej född tidigt på 2000-talet sin identitet? Vilken var den stora emo-sången då? Förtjänsten med god litteratur är att man kan möta det man tror är pinsamt.

Renberg går all in.
– Evanescence! Sorry all god smak, men det blev My immortal. Jag hatar ju den sången. Sen börjar man älska melodin och den extremt patetiska närheten. Då betyder smak ingenting längre, bara min identifikation med den flickan. Den blir totalt oironisk, då är författaren på gång. Om den är ironisk och distanserad blir det ingen bra roman, säger Tore Renberg.

– Ska det bli en berättelse om en flicka som älskar detta så får det bli Evanescence! Yes! Haha!

Är Tore Renberg en emo-flicka?
– Javisst, absolut. Jag har otroligt god kontakt med min inre emo-flicka.

Tore Renbergs kommande bok Med angrepp från alla kanter finns redan ute i Norge. Där får läsaren återse en del av karaktärerna från Vi ses i morgon. Boken utkommer på Atlas nästa år.

– Det finns ett återkommande nav av de kriminella. Jan Inge, Rudi och Cecilia kommer gå in och ut ur detta system. Kanske vill någon försvinna och komma tillbaka i bok tre.

Det borde vara möjligt att skaffa ett premium-abonnemang på Tore Renbergs romaner. För att streama igen och igen, och igen.

Signerade exemplar i hårdrocksstil

Lägg vantarna på ett signerat exemplar av Vi ses i morgon! Kom till monter B06:19.

Skärmavbild 2014-09-26 kl. 18.48.55 Skärmavbild 2014-09-26 kl. 18.49.05

Kategorier: