Geijer bakom skandalerna

Statsvetaren Ulf Bjerelds nya bok ”Och jag är fri. Lennart Geijer och hans tid” skildrar den tidigare justitieministern Lennart Geijers liv och politiska gärning, samtidigt som hans idéer sätts i ett idéhistoriskt sammanhang. Boken är även en berättelse om den svenska socialdemokratin och det politiska 1900-talet.

 

Beställ boken här 

[buy product_id=”3379″]


Ulf Bjereld
 har haft tillgång till Lennart Geijers tidigare okända dagboksanteckningar, som spänner från tonåren och fram till det att Geijer lämnar regeringen 1976.

Här finns färgstarka ögonvittnesskildringar av Olof Palme och Tage Erlander, av 1960-och 1970-talets turbulenta politiska liv samt dramatiska händelser som kapningsdramat på Bulltofta, IB-affären och gisslandramat på Norrmalmstorg.

Pressröster

”En kombination av idépolitisk utvärdering och personlig biografi. Fängslande och intressant.”  Jan Eklund recenserar i Dagens Nyheter, 14 januari 2015 (ej på nätet).

”Boken om Lennart Geijer blir på så vis ett korrektiv till de snaskiga och ryktesbaserade böcker som sen tidigare behandlar (ett begränsat urval av) hans göranden. Bjerelds framställning tyder på att Geijer faktiskt förtjänar att bli nyanserad.” Kalle Lind i Sydsvenskan, 14 januari 2015.

”Vi kan aldrig få hela sanningen om en människas liv, så är det förstås, men i fallet Geijer gör Ulf Bjereld ett hedervärt försök.” Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet, 17 december 2014.

 

Kategorier: