Madonna: rebellen

Samtidigt som Madonna landar i Stockholm för sin Celebration-turné, där hon firar 40 år som artist, ger bokförlaget Atlas ut en fullmatad biografi om superstjärnan. Boken Madonna: rebellen finns i bokhandeln från och med 24 oktober.

I Madonna: rebellen berättar den hyllade journalisten och författaren Mary Gabriel om ett dramatiskt och exceptionellt liv: från Madonnas katolska uppväxt i Michigan till hennes status som superstjärna. Vi får följa med bland motgångar och framgångar, såväl på som bakom scenen, under hennes 40 år som en av vår tids absolut största artister.

– Under arbetet med den här boken har jag blivit påmind otaliga gånger om vilken pionjär Madonna är. Både genom hennes musik, som när hon sjunger om abort på 80-talet, och som artist nu på 2000-talet. Madonna var alltså den första kvinna att toppa Forbes lista över bäst betalda artister 2005 … Hon har krattat manegen för superstjärnor som Lady Gaga, Beyoncé och Taylor Swift – som idag är en självklarhet, säger Jennie Monié, projektledare på bokförlaget Atlas.

Madonna har nått större framgångar än någon annan kvinnlig artist före henne. Hon har slagit rekord efter rekord, och har tänjt på gränserna för vad en artist kan och får vara. Redan när hon slog igenom år 1983 stod det klart att hon inte var någon vanlig popstjärna. Madonna var en rebell, och en symbol för några av samtidens viktigaste frågor: från feminism och antirasism till hbtqi-rättigheter. Under hela sitt liv och sin karriär har hon gått sin egen väg, provocerat och skapat debatt.

Detta, och mycket mer, beskriver Mary Gabriel i sitt närgångna porträtt av superstjärnan, som landar på över 900 sidor. Boken Madonna: rebellen kommer på svenska bara drygt två veckor efter att den gavs ut på engelska.

I översättning av Åsa Malm och Karin Wijk.

Omslag: Eva Wilsson

Recensionsdag 16 november

Kategorier:
Aktuellt