Ljust mottagande av Elmbrants mörker

Boken, som är ett historiskt reportage om åren i 1930-talets början då både Tysklands och Sveriges framtid avgjordes, är en levande och oerhört välresearchad studie i demokratiskt självförsvar. Är vi verkligen beredda att lära av historien?

“Det är brutalt smärtsamt att läsa Elmbrant och samtidigt höra hur finansminister Magdalena Andersson avvisar varje möjlighet att satsa på en politik som biter huvudet av massarbetslösheten och genomföra någon större politisk reform som skulle kunna förmedla hopp om en bättre framtid”, skriver Daniel Suhonen i en uppskattande recension för Expressen.

Per Svensson konstaterar i Sydsvenskan att Innan mörkret faller är “spännande och detaljrik och lärorik och grundad på ett gediget inläsnings- och arkivarbete”.

I Dalarnas tidning skriver Kristian Ekenberg att ”en insikt som man påminns om av Elmbrants bok är hur fort det gick. Och kan gå igen. Hitler krattade visserligen manegen en längre tid, när han väl slog till gick det dock overkligt snabbt att nedmontera demokratin”. 

Aftonbladets Petter Larsson skriver att Innan mörkret faller är en “mycket välskriven och medryckande korsklippning mellan det lyckade svenska exemplet och det katastrofala tyska”.

Kategorier: