Längtan efter bildning

I sin nya bok Kvinnorna runt sjön Björken intervjuar Christina Jutterström åtta kvinnor som alla är medlemmar i hennes studiecirkel. Under nästan 40 års tid har det träffats och lärt sig om allt mellan himmel och jord.

Vad handlar Kvinnorna runt sjön Björken om?
– Om åtta starka kvinnor på landsbygden i Sörmland som möttes för snart fyrtio år sedan i en studiecirkel. Om deras längtan efter bildning i allt från astrofysik till tuskaftsstickning och Kina. Starka kvinnor med helt olika bakgrunder. Orvi som, efter en dramatisk färd över Östersjön, kom till Sverige 1944 som 4-åring är ett exempel medan Marita levt sitt liv inom  ett område på två mil. Boken handlar också om folkbildningshistoria och om de utmaningar folkbildningsförbunden kämpar med i den nya digitala världen.

Varför ville du skriva boken?
– Jag vill att dessa vanliga och samtidigt ovanliga kvinnor ska få ett evigt liv genom boken. Dessutom vill jag lyfta fram bildningsförbundens stora insatser under de senaste dryga 100 åren och samtidigt ställa frågan: Har de en framtid?

Du har intervjuat alla kvinnorna i Cirkeln, fick du reda på något du inte visste innan om dem?
– Mycket, kanske framför allt hur flera av dem kämpat för att ta sig vidare i livet. Allt från en barndom i krig till hur man själv orkar fortsätta leva när man mister ett barn. Flera av kvinnorna har tvingats uppleva detta.

Vad har Cirkeln betytt för dig?
– Framför allt viktiga, innehållsrika samtal, men också nya kunskaper. Och nya vänskapsband.

Hur ser du på bildningens roll i Sverige i dag och framöver?
– Om jag tänker på folkbildningsförbunden, så måste de vara, som någon av dess ledare säger i boken, både kreativa och mycket bra på att lyssna av vad människor har behov av när det gäller önskan att utvecklas och bildas. Kanske vårt dator-och mobilsamhälle snart leder till ett ökat behov av att faktiskt mötas öga mor öga eller IRL, som en del uttrycker det nuförtiden.

Kategorier:
Aktuellt, Reportageböcker