Landet som vaknade – berättelser från Ukraina

Den 24 februari, på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, ger vi ut boken “Landet som vaknade – berättelser från Ukraina”, skriven av prisbelönta författaren Kalle Kniivilä. Boken är en nära skildring av Ukrainas självständighet – från smällen i Tjernobyl till ryska anfallskriget.

– Varför är Ukraina inte Ryssland? Varför får ukrainarna välja sin president, men inte ryssarna? Det kanske är dumma frågor, men svaren är inte självklara. När Sovjetunionen tog slut för drygt trettio år sedan hade länderna på många sätt ganska lika utgångspunkter, men de har utvecklats i helt olika riktningar. Jag har talat med ukrainare med olika erfarenheter för att försöka förstå varför, säger Kalle Kniivilä, författare till boken. 

Landet som vaknade börjar och slutar på Arena Lviv – den massiva arenan i västra Ukraina som byggdes för fotbolls-EM för elva år sedan, men som nu fungerar som boende för internflyktingar från krigsdrabbade områden. En symbolisk plats på många sätt, och också platsen där Kalle Kniivilä träffat och intervjuat många personer till boken. 

– Jag hade tänkt skriva den här boken redan tidigare, men först kom pandemin emellan, sedan kriget. Jag hade tänkt att jag skulle åka när kriget tog slut, men det tog inte slut, så jag åkte ändå. I september och oktober 2022 gjorde jag ett tjugotal intervjuer med ukrainare som berättade om hur de drabbats av kriget, men också hur deras liv hade sett ut före kriget, hur de såg på Ukrainas förändring under självständighetsåren – och hur de såg på Ryssland.

I boken berättar Kalle om det självständiga Ukrainas tillblivelse, från den stora smällen i Tjernobyl 1986 via den orangea revolutionen 2004, Majdanrevolutionen 2014 och slutligen kriget 2022.

– I december 2018 blev jag utvisad från Ryssland. Det är anledningen till att denna bok finns. Jag var pressråd på Sveriges ambassad i Moskva, och när ryssarna inte ville ha mig kvar där fick jag möjlighet att fortsätta mitt arbete på ambassaden i Kiev. Det gav mig möjlighet att se det ukrainska samhället inifrån, börja lära mig språket och förstå vilket fritt och spännande land Ukraina var i jämförelse med Putins Ryssland.

Boken finns i bokhandeln från den 24 februari 2023.

Köp den här

Kategorier:
Aktuellt