Kristian Lundberg har gått bort

Kristian Lundberg var en sällsam författare som behärskade konsten att skriva om allt: från poesi och skönlitteratur till reportageböcker och kriminalromaner. Igår kom beskedet att han gått bort, 56 år gammal.
Atlas har gett ut två av hans böcker, varav den ena är den oerhört hyllade genombrottsromanen Yarden. 2015 gav vi ut den i en nyutgåva.
Yarden är en modern självbiografisk arbetarskildring om livet i Malmö hamn. Den utkom första gången 2009 och togs emot som startskottet för en ny svensk arbetarlitteratur. Året därpå tilldelades Yarden Ivar Lo-Johanssons personliga pris och den framstår allt mer som en av de verkligt viktiga berättelserna om vår samtid. Yarden har både dramatiserats och filmatiserats.
Den andra bok som Atlas gett ut med Kristian Lundberg är den litterära reportageboken Det här är inte mitt land. I den tog Lundberg ett samlat, ideologiskt grepp på de mänskliga konsekvenserna av ett samhälle som vänt de svagaste ryggen, med ambition att förändra.
Våra tankar är med Kristians familj.
Köp Yarden via Adlibris eller Bokus.
Köp Det här är inte mitt land (pocket) via Adlibris eller Bokus.

Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT. Författaren Kristian Lundberg fotograferad 2016 då han gav ut självbiografiska boken “Dagar bland skuggor, träd och vatten”. 

Kategorier:
Aktuellt