Kan städerna rädda Sverige?

Den 22 maj släpps Samhällsomställningen – en insiktsfull och engagerande essäsamling av stadsutvecklaren och professorn Carl-Johan Engström. Boken placerar staden i centrum för den omställning Sverige står inför, och visar hur urban transformation är nyckeln till ett hållbart samhälle.

Trots att majoriteten av Sveriges befolkning lever i städer har urbaniseringens roll länge varit förbisedd i samhällsdebatten. Samtidigt är det i våra städer – från småorter till storstäder – som omställningen måste börja. Städer förbrukar oproportionerligt mycket resurser, breder ut sig över värdefull jordbruksmark och är särskilt sårbara för klimatförändringar. Men det är också här potentialen för förändring är som störst.

– Vi behöver tänka om från grunden kring hur våra städer fungerar – hur vi använder mark, förflyttar oss, fördelar resurser och bygger social sammanhållning. Omställningen börjar där människor lever sina liv – i staden, säger Carl-Johan Engström.

I Samhällsomställningen visar Engström, med sex decenniers erfarenhet inom stadsplanering, hur systematisk stadsomvandling kan vara ett kraftfullt verktyg för att forma ett mer jämlikt, hållbart och resilient samhälle. Det är en bok för beslutsfattare, stadsplanerare, aktivister – och alla som vill förstå stadens verkliga roll i framtidens Sverige.

Carl-Johan Engström är professor emeritus i stadsutveckling vid KTH, tidigare chef inom Boverket, och har varit rådgivare i ett stort antal svenska kommuner. Han har dessutom varit ordförande för Arkitektförbundet och Föreningen för samhällsplanering samt redaktör för tidskriften PLAN.

Boken ges ut av Bokförlaget Atlas och finns i handeln från den 22 maj 2025.