Källskydd på liv och död

Staffan Lindberg berättar om aktivisters verklighet i Blod är ett billigt pris för frihet.

Utrikesreportern Staffan Lindberg har på plats i Egypten och Syrien följt den arabiska vårens spridning från land till land. I Blod är ett billigt pris för frihet får vi äntligen träffa de som möjliggjorde revolutionerna: aktivisterna, medborgarna, gräsrötterna.

– En kväll trotsade vi utegångsförbudet och var ute på Tahrir-torget. Vi en man med en lapp där det stod ”blod är ett billigt pris för frihet”, berättar Staffan Lindberg för Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, under ett samtal på Bokmässan.

 

Beställ Blod är ett billigt pris för frihet här:

Klicka på köp » Varukorgen ploppar upp till höger, se den rosa pilen.

Du kan också mejla beställningen till atlas@arenagruppen.se

[buy product_id=”2550″]

cover_lindberg130425_orange

När Staffan Lindberg jobbade i USA inträffade terrorattackerna i USA. Han blev drabbad och ville instinktivt bli journalist för att rapportera.

Att släppa pennan och enbart vara en medmänniska på en reportageresa svarar han att yrkesidentiteten som journalist är ett skydd vid konflikter.

”När vi kom till Haiti fanns det ingen hjälp. Maktlösheten infinner sig. När människor dör framför en är det helt värdelöst att vara journalist.”

När diktatorn Hosni Mubarak föll i Egypten var Staffan Lindberg på plats. Utanför presidentpalatset spreds en tryckvåg av frihet, berättar Staffan Lindberg.

I Syrien var det fredliga demonstrationer i nästan ett år där demonstranterna besköts av regimen, innan det blev ett inbördeskrig.

Staffan Lindberg har besökt Syrien två gånger och har vid flera tillfällen fått tydliga instruktioner om hur han som journalist bör bete sig i mötet med en källa för att skydda personen som han pratar med.

– Det handlar om källskydd på liv och död. Det är ett oerhört stort ansvar att vara journalist. Viljan att berätta är stark hos de som gör motstånd.

”Bashar al-Assad ser ut som en tjänsteman på Försäkringskassan. Det han gör och regimen han leder är en klassisk brutal diktatur trots att han ser harmlös ut.”

Får man som journalist ta tydlig ställning för demonstranterna? Mot förtryckarna? Frågar Åsa Linderborg.

– Jag berättar om demonstranternas verklighet, så nära det bara går. Konflikten i Syrien handlar mycket om det storpolitiska spelet, därför är det viktigt att människorna bakom siffrorna inte glöms bort.

Efter en revolution vill människor även ha social rättvisa och ifrågasätta ägandets strukturer, så var det i Egypten och i Ukraina exempelvis, enligt Staffan Lindberg.

I Egypten ägs en stor del av samhället av militärjuntan.

– Vapen har tagit till kapitalet, säger Staffan Lindberg.

Kategorier: