Hur dyrt får det bli egentligen?
Högaktuella boken Dyrtider gör upp med bakgrunden, anledningen och lösningen på ett av våra största problem just nu: inflationen. Och lösningen handlar inte om att göra boendet dyrare. Tvärtom.
Hur dyrt får det bli egentligen? Inflationen i Sverige är den högsta på över tre decennier. Som enda svar har Riksbanken höjt räntorna i historiskt hög takt. Tanken är att om vi får mindre pengar att spendera, så ska det hålla tillbaka prisökningarna.
Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen?
Nej, menar Elinor Odeberg, särskilt inte när storföretagen gör rekordvinster. Inflationen är en historia om marknadsekonomins misslyckanden, och det är dags att rikta strålkastaren mot politiken bakom prisökningarna. En bok om dyrtider och varför inflation inte ska bekämpas på bekostnad av vanligt folk – och måsteläsning för alla som vill förstå sig på vad det är som egentligen händer i ekonomin just nu.
Elinor Odeberg är ekonomhistoriker och chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé. Elinor har arbetat som politiskt sakkunnig på Finansdepartementet med särskilt ansvar för internationell ekonomisk politik samt som utredare på fackförbundet Kommunal.
Dyrtider finns i butik från och med den 25 september.