Hösten på Atlas

Även om hösten 2020 kommer bli olik alla höstar vi varit med om tidigare, kommer böcker kanske att vara viktigare än någonsin. Bra berättelser som kan få dig att fly, glömma eller bara njuta en stund när allt annat verkar vara inställt.

Så höjer sig landet av Svante Bäckström

 Anders Andersson lever vid Västerbottens kustland under en tid av intensiv kolonisering. Han är drängen som blir hemmansägare utan att vara ämnad för det livet. I stället för att bruka jorden dras han ut i skogen där han kan ströva fritt. För Anders är varken plogen, sådden eller skörden eftersträvansvärd, för antingen växer människan eller så växer naturen. När han bildar familj tillsammans med Magdalena blir konflikten mellan motstridiga ideal alltmer påträngande. Anders slits mellan plikten att ge sin familj ett bättre liv och drömmen om att vandra ensam i det orörda.

Så höjer sig landet är en drömsk berättelse om ett drabbande livsöde och om att leva i otakt med tiden – vi möter en människa som resignerat bedriver en anti-kamp mot omgivningen och dess rådande normer med det västerbottniska jordbrukssamhället som fond.

Recensionsdag: 13 augusti

Korsordets ABC – en konstruktörs tankar och tricks av Lena Holmlund

Varför är guden Adonis så vanligt förekommande i korsord? Är det en bra idé att lösa med bläckpenna? Finns det förbjudna ord? Och vad kan en sängkamlighet vara månntro? 

Korsordslösande är något av en nationalhobby i vårt land, men konstruktörerna är fortfarande få till antalet. Lena Holmlund är en av dem som förser Sverige med kluriga och kvalitativa kryss. I Korsordets ABC avslöjar hon hantverkets hemligheter. Boken ger en unik inblick i skapandet av kryss – ett måste för alla språkintresserade och korsordsfantaster!

Recensionsdag: 17 september

Provokatörerna – ett reportage om standup av Filip Yifter-Svensson

Sommaren 2018 blev Anton ”Mr Cool” Magnusson Sveriges mest hatade komiker när hans tre år gamla låt ”Knulla barn” plötsligt uppmärksammades. Låten delade Sverige i två läger. I boken Provokatörerna får vi bland annat träffa honom. Men också många andra av Sveriges största och mest kända komiker. Det handlar om när standup kom till Sverige och hur den har utvecklats genom åren, med fokus på 10-talet och utvecklingen då. Vad får man skämta om? Vad fick man skämta om? En otroligt spännande genomgång av vad som upprört i olika tider och hur det ständigt förändras eftersom humor är en reflektion av samhället och aldrig fungerar utan ett sammanhang. Provokatörerna blir på det viset också en berättelse om Sverige. 

Medverkar gör bland annat Anton Magnusson, Simon Gärdenfors, Jonatan Unge, Kristoffer “K” Svensson, Petrina Solange och Henrik Schyffert.

Recensionsdag: 1 oktober

Badfluence? – makt, miljoner och halvsanningar i sociala medier av Julia Lundin och Yasmine Winberg

 Med rabattkoden på 25 procent kan du lägga dig under kniven med gott samvete. Och vad spelar det för roll om Lisa, 13, ser sin största idol bota corona med fiskolja? De finns överallt i dina sociala medier, oavsett om de heter Alexandra Nilsson, Isabella Löwengrip eller Joakim Lundell. Influencers är vår tids nya älsklingar, men också tidernas minst granskade makthavare. Med sin miljonpublik formar de en helt ny generation genom sina Instagram-flöden. Badfluence? är en bok som går bortom det ytliga och undersöker hur samhället påverkas av den miljardindustri som växt fram de senaste 15 åren. 

Med hjälp av forskare, experter och influencers själva avtecknar de prisbelönta journalisterna Julia Lundin och Yasmine Winberg en värld av halvsanningar, bluffsiffror och smygreklam.

Recensionsdag: 15 oktober

Kategorier:
Aktuellt