Hösten 2012!
Hösten är räddad. Nu avslöjas Atlas höstlista.
Först ut är serieskaparen Nina Hemmingssons nya bok Det var jag som kom hem till dig. Boken innehåller poetiska texter i en helt överraskande form.
– Det här är den perfekta matchningen. Nina har ett viktigt politiskt ärende. Atlas lyfter fram starka författarskap och jag är stolt över att ge Nina ett långsiktigt förtroende, säger förlagschef Moa Elf Karlén.
Det var jag som kom hem till dig
Först lite bakgrundsinformation: Likheterna mellan mig och en människa är förvånansvärt många
Nu till första frågan: Kan du nämna någon eller några av dessa likheter?
Nina Hemmingsson är en av Sveriges mest älskade serietecknare. I strid mot allt tillrättalagt och bekvämt har hennes svartsyn och galghumor tagit sig in under huden på läsare av såväl Aftonbladet som Bang. Nu ger Atlas ut hennes litterära debutbok. Det är en samling dikter som rör sig i en skruvad värld som hennes tidigare läsare kommer att känna igen, en vandring genom barndomens skogar och skolor och vuxenhetens förorter och fördomar. Genom ömsinta strofer om fräna dofter, absurda handlingar och ludna kroppsytor berättar hon om världen och människorna både exakt och egensinnigt.
Skitliv
Debattboken Skitliv (red. Victor Bernhardtz) blottlägger den nya arbetsmarknadens framväxt. Framför allt har det drabbat de unga, födda på 80- och 90-talen, i form av osäkra anställningar, att alltid vara utbytbar, att bli inringd på förmiddagen för att jobba en timme på lunchen, att inte ha råd att bli sjuk. Den som jobbar på den nya arbetsmarknaden har svårare att komma åt det välfärden erbjuder – bostadsbidrag, a-kassa, sjukförsäkring, föräldrapenning. Få vill skiva hyreskontrakt eller låna ut pengar och det blir svårare att engagera sig fackligt. Tio skribenter skildrar i den här boken konsekvenserna av en jobbpolitik som placerar människor utanför samhällets ramar.
Medverkar gör bland andra komikern Nour El Refai, poeten Daniel Boyacioglu och frilansjournalisten Agnes Arpi mfl.
Victor Bernhardtz är journalist och tidigare redaktör på Dagens Arena.
USA vid ett vägskäl
USA står inför sina största utmaningar på generationer. Den ekonomiska krisen efter kollapsen år 2008 har skapat ett budgetunderskott på 1000 miljarder dollar och en statsskuld som är 100% av BNP. Kan USA lösa sina svårigheter utan att det går ut över nödvändiga investeringar i utbildning, infrastruktur och forskning för att inte hota landets konkurrenskraft? Och hur ska USA kunna ta tag i miljöfrågorna, när en stor del av ledamöterna i kongressen hävdar att klimatförändringen är en bluff?
Ekonomijournalisten Mikael Törnwall har varit Dagens Industris korrespondent i USA mellan 2007 och 2011, och följde valen 2008 och 2010 på plats.
I det tysta
För oss i Sverige är rätten till abort en självklarhet. Men i flera andra Europeiska länder råder abortförbud som leder till illegala och osäkra aborter där kvinnor utsätts för fara. 2008 gjorde världens kvinnor mer än 21 miljoner osäkra aborter, de allra flesta av dom var illegala. De ledde till 47000 dödsfall.
Anna Dahlqvist är frilansjournalist med särskilt intresse för sexualpolitik. Hon har bland annat hörts i Sveriges Radios Studio Ett, Ekot och P1 Morgon.
Ilska, hopp och solidaritet: Med feministiskt konst in i framtiden
2000-talets första årtionde har varit decenniet då den feministiska scenkonsten exploderade i Sverige. Feministiska aktioner, festivaler, teater, shower och performance har synts mer än någonsin förr, en ny generation av genusmedvetna konstnärer har flyttat in på landets scener. Tiina Rosenberg har skrivit den första översiktshistoriken över den samtida svenska feministiska scenkonsten, en rörelse som är unik i internationell jämförelse.
Tiina Rosenberg är en av Sveriges främsta genusvetare. Hon är professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet, och har tidigare bland annat skrivit böckerna Queerfeministisk agenda (2006), L-ordet (2007) och Bögarnas Zarah (2009).
Rekviem för en vanskapt
Hon kallades Storstina. Enligt samtida källor var hon ett monster, en samisk kvinna av gigantiska proportioner. I början av 1800-talet visades hon upp som ett ”freak” på marknader och teatrar i Sverige och på kontinenten. I Mattias Hagbergs roman möter vi Storstina när hon ligger för döden i kallbrand. Men döden är bara en hållplats på Storstinas resa. Rekviem för en vanskapt är lika mycket en skräckroman som en idéroman om normalitetens makt och en historisk roman om vetenskapens intresse för det avvikande. Döden fördelar ordet, och de nyss avlidna lever tätt inpå de levande.
Mattias Hagberg fick stor uppmärksamhet för sin senaste bok Herredjuret (2010), en personlig essä om människans förhållande till vilddjuret. Rekviem för en vanskapt är hans första roman.
Det skulle bli så bra: euron och hoten mot demokratin
Det skulle bli så bra. I den svenska folkomröstningen om Euron 2003 framförde ja-sidan argument om att en gemensam valuta skulle ge ökad tillväxt, att svaga ekonomier skulle komma ikapp starka, att välståndet skulle öka och att sammanhållningen i Europa skulle stärkas. Istället befinner sig just nu Grekland, Portugal och Irland i djup ekonomisk kris. Gigantiska nedskärningar och lågkonjunktur väntar. EU famlar mellan nationellt självbestämmande och påtvingad överstatlighet. Inget av dessa alternativ har något folkligt stöd. Björn Elmbrants bok är en livfull och konturskarp skildring av en kris vi alla måste ta ställning till.
Björn Elmbrant är journalist och författare med förflutet på Rapport och Studio Ett på Sveriges Radio. År 2000 tilldelades han Stora journalistpriset.
Ladda ner hela listan med höstens böcker här