Högspänning – en bok om elöverkänslighet

I dagarna släpps Henrik Bromanders nya bok Högspänning. Det blir hans fjärde roman. Den här gången har han lämnat den destruktiva manlighetens värld och beger sig i stället in på annan minerade mark, nämligen de elöverkänsligas. Högspänning handlar om gymnasieläraren Lotta som trivs relativt bra med sitt liv och sitt jobb. Så börjar det hända saker på jobbet, hon får kritik från både sina elever och sina kollegor. Gradvis börjar hon utveckla diverse symtom: huvudvärk, rodnad, yrsel och illamående. Efter lite efterforskningar landar Lotta i att hon måste ha drabbat av elöverkänslighet. Detta blir en resa in i en sjukdom och en tillvaro som driver henne längre och längre bort från sitt jobb, sina vänner och slutligen samhället.

 

Henrik, varför ville du skriva om elöverkänslighet?
– Det är ett fenomen som intresserat mig länge, idén till den här boken fick jag för nästan tio år sedan, men det var först nu det kändes rätt att skriva den. Ovanliga åkommor och stigmatiserade tillstånd är något som intresserar mig generellt, och just elöverkänslighet är spännande för att det var något som togs på stort allvar i media på nittiotalet men som idag är nästan bortglömt eller åtminstone förlöjligat.
Hur skulle du beskriva huvudpersonen Lotta i din bok?
– Som en väldigt bra och fin människa, vilket har varit kul att skriva om efter att ha levt flera år med de destruktiva männen i min maskulinitetstrilogi. Samtidigt är hon lite besvärlig och jobbig, hon har nog svårt att fungera i kollektiv och är en utpräglad individualist, samtidigt som hon har mycket empati och bryr sig om sin omgivning. Jag känner igen mycket av mig själv i henne.
Hur gick du till väga för att lära dig om elöverkänslighet?
– Jag lägger alltid mycket tid på research inför mina böcker, det handlar om allt från att läsa in sig på ämnet till att träffa folk och prata med dem, allt för att skapa mig en så både bred och djup bild som möjligt. Sedan gäller det att sålla fram och kondensera ur allt materialet, det är det svåra.

Högspänning har fått fina recensioner i GP, Expressen och Svt:s Kulturnyheterna.

Kategorier:
Aktuellt