Hisnande personlig resa genom Sverige och järnridåns Europa

I boken Och det var på den tid då järnridån fanns och fjällkor och truckar bjöd upp till dans berättar Peter Mosskin om Europa, landsbygden och fabriken som varit hans universitet.

– Peter Mosskins berättelse är en hisnande personlig resa genom Europas och Sveriges moderna historia. Ett tidsdokument som jag är väldigt glad att vi kan ge ut, säger Jesper Bengtsson, förlagschef på Atlas.

Boken är Peters tjugonionde bok, och i den berättar han om ett Europa, en landsbygd och fabriken som varit hans universitet. Om ett Europa med diktatur i Spanien, Grekland och Portugal. En landsbygd i Dalarna där en bonde kunde försörja sig på fem kor och skogsarbete på vintern. När Volvos verkstadsklubb var landets största. När man kunde campa sig runt hela europeiska Sovjetunionen och dansa sardana på torget i Perpignan.

– Boken nästan skrev sig själv eftersom Europa, landsbygden och fabriken varit mina universitet, säger Peter Mosskin.

Peter Mosskin debuterade 1968 med Ett par jeans i Medelhavet och har sedan dess skrivit många böcker i olika genrer: romaner och debattböcker, böcker om musik och om Jämtland. Han har också spelat in flera LP-skivor. Trilogin Skänk åt den fege en hingst, Glöm inte bort att jag finns och Där stäppen tar slut har gett honom flera litterära utmärkelser, bland annat Tidningen VI:s litteraturpris och Fackföreningarnas Ivar Lo-pris. 2017 gav Atlas ut boken Systrarna och hösten 2022 släpptes hans senaste bok nummer 28 i ordningen Det arabiska ljuset från Spanien.

 

Kategorier:
Aktuellt