Hej Niklas Elmér

Trojkan handlar om maktspel på ett svenskt universitet. Hur kommer det sig att du ville skriva om den här miljön?
Klassresan börjar i skolan, brukar det heta. Men till vilket pris? Jag ville skriva en roman med utgångspunkt i den frågan. Skolan, och då kanske i synnerhet universitetet, är en idealisk skådeplats för dramatiskt berättande. Inte minst om man vill undersöka ämnen som makt och social rörlighet.

Hur pass nära verkligheten ligger boken?
Både väldigt nära och inte alls nära. Ingenting i boken har hänt på riktigt. Samtidigt är det såklart min förhoppning att innehållet är sant, i bemärkelsen att de förhållanden som skildras i någon mening är verklighetstrogna. Människorna och händelserna är påhittade, men det betyder ju inte att de inte finns eller har ägt rum. Jag tror, som Mark Twain, att fiktionen ofta är mer trovärdig än verkligheten.

Vad inspirerar dig?
Människor med civilkurage. Människor som står upp för människor som ingen står upp för. Människor som vågar tänka fritt och själva, som inte går i ledband eller anpassar sig till partilinjer. Egenskaper som blir allt viktigare i takt med att de blir alltmer sällsynta.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Niklas Elmér (född 1983) är journalist. Trojkan är hans debutroman.

Kategorier: