Hej Maggie Strömberg
Du har precis gett ut en bok om miljöpartiet. Vad tänker du kring turbulensen i partiet senaste veckan?
Krisen blottar väldigt många problem i partiet på samma gång. Min bok handlar om partiets hela historia och tittar man bakåt finns det bara två tillfällen som kan mäta sig med det här krismässigt. Den ena var när miljöpartiet åkte ur riksdagen 1991, efter att ha kämpat länge för att komma in och sedan bara hunnit sitta en mandatperiod. Den andra var 2002, när språkrören avgick bara några månader före valet och miljöpartiet höll på att åka ur riksdagen för andra gången. Men de klarade sig. Nu är det svår ledningskris igen och partiet börjar åter sjunka ner mot riksdagsspärren i opinionsmätningarna.
Vilka konsekvenser tror du att krisen kommer att ha för partiet?
Miljöpartiet har offrat mycket sakpolitik sedan man kom in i regeringen för att kunna visa att man är regeringsduglig och på så sätt bli ett attraktivt parti för fler väljare. Nu rämnar även den lilla regeringsduglighet man har byggt upp. För partiet tror jag detta kommer leda till att man omprövar mycket när det gäller organisation och hur själva partiet fungerar. Men risken är att man fastnar i det och ett eventuellt språkrörsbyte och att sakpolitiken hamnar ännu mer ur fokus.
Vad skulle krävas för att partiet ska klara krisen?
Många miljöpartister pratar nu om att ha ett tydligare fokus på just miljöpolitik och inte fortsätta med den breddning på till exempel skolområdet som man hållit på med de senaste åren. Att backa tillbaka till kärnfrågor och kärnväljare och befinna sig lite mer i en trygghetszon. Men risken är ändå att det blir så mycket kompromisser i regeringen att det blir svårt för partiet att svara för sin miljöpolitik.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Maggie Strömberg har bevakat svensk politik för tidningar som Fokus, Sydsvenskan och Svenska Dagbladet sedan 2007. ”Vi blev som dom andra: Miljöpartiets väg till makten” är hennes första bok. Den 16 maj tillträder hon en ny tjänst på Ekot.