Sju böcker att lägga under julgranen



Nominerad till Stora Journalistpriset! I kategorin Årets avslöjande. Hemtjänstmaffian är den första stora granskningen av fusket i hemtjänsten. 

Så här skriver Aftonbladet i sin recension: ”Hemtjänstmaffian är lättläst, pedagogisk, intellektuellt hederlig och väcker frågor om hur välfärden styrs i dag.” 



”Kajsa Borgnäs nya bok har potential att bli 20-talets klimatbibel.” Så skriver Flamman i sin recension av Ingen tid för illusioner. Vi kan bara hålla med.

 



En dystopisk klassiker, för första gången på svenska sedan 1960-talet. I den satiriska romanen 2034 – meritokratins uppgång och fall myntade Michael Young begreppet meritokrati. Boken är viktig för diskussionen om hur vi egentligen når ett mer jämlikt samhälle.

 



Under en varm sommarvecka i norra England lajvar en grupp akademiker järnåldern. Sylvie och hennes kuvade mor tvingas delta av den chauvinistiska pappan – för dem blir leken snabbt allvar. I romanen Offermur skärskådar Sarah Moss patriarkalt våld och myter om identitet och tillhörighet i en brittisk samtid.

Offermur är en polerad pärla till bok, kärnfull och briljant, och med den klättrar Moss stjärna på författarhimlen”, skrev The Guardian.

 


Hur ska demokratin hantera ojämlikhet och teknologisk utveckling? Vad innebär sociala mediers övervakningskapitalism? I Hynek Pallas essäsamling Grönsakshandlaren visar han vilka av dagens frågor som är avgörande för hur vi som samhälle kan fortsätta att försvara rätten till rättigheter.

 

 

Ett skoningslöst och ömsint porträtt av en relation – en hyllning och dissekering av arvet som går från mor till dotter. Thuva Steens debut Modershymn är ett ode till en mor.

”Steens underbara bildspråk gör mig alldeles bergtagen”, tyckte Upsala Nya Tidning.

 


Ett år efter massprotesterna i Belarus 2020 samlar den här antologin röster från några av landets mest respekterade författare, poeter och översättare. De beskriver förtrycket och det folkliga upproret.

Denna antologi är drabbande, inte bara som vittnesmål eller Viktig Sak, utan som litteratur”, skrev Göteborgs-Posten.

 

Är fackförbund på väg mot en ny roll, där service och trygghet är viktigare än inflytande och påverkan? Eller kommer det en motreaktion?

I den nya boken Den svagaste länken försöker journalisten och tidigare fackföreningsledaren Jonas Nordling skildra vad som håller på att hända med den svenska modellen.

Boken är utgiven av Atlas systerförlag Premiss.

 

 

 

Kategorier:
Aktuellt