Har du tröttnat på Klimakteriet?

Foto: Tove Leffler

Då kan du bara gissa vad de gjort som befinner sig mitt i det med vallningar, humörsvängningar och sömnproblem. Men klimakteriet är ju så mycket mer än fysiska besvär (som sannerligen alla inte har). Just detta handlar den nya boken Klimakteriet om. Tolv kända svenska kvinnor skriver personligt och närgånget om sina erfarenheter av denna fas i livet som 50 procent av jordens befolkning går igenom någon gång. Visst är det en del vallningar, men mycket mer handlar det om tankarna och funderingarna kring åldrande. Fler äldre kvinnor syns i offentligheten i dag, men är det också det som gjort att det aldrig har pratats så mycket om “skin-routines” och olika hudvårdsprodukter som innehåller collagen, aha-syror eller snigelsekret? Varför är det fortfarande vanligare att äldre män hittar en yngre kvinna efter att de fyllt 50 än tvärtom? Det handlar om de förväntningar som finns på den äldre kvinnan i dag – många fler än för bara 30 år sedan. Du ska ju inte bara vara en fortsatt snygg maka, du ska ta hand om dina barnbarn, jobba tills du är 70, förkovra dig kulturellt och helst hinna träna tre gånger i veckan. Man kan ju få svettnigar och humörsvängningar för mindre.

Åsa Beckman, biträdande kulturchef på Dagens Nyheter,  är en av de medverkande författarna.

– Vissa äldre kvinnor säger: herregud, klimakteriet har vi ju redan pratat om! Men jag tror att varje generation måste beskriva sitt klimakterium – eftersom den här livsfasen så starkt påverkas av samhällets föreställningar, som ständigt förändras. Det här är berättelse om 60-talisternas klimakterium.

Flera av bokens författare skriver om att inte känna sig som en äldre kvinna. Så här säger Sara Kadefors om sin text Vad var det nu igen man har att leva för:

– I min text gör jag ett spontant nedslag i det skede i livet som jag befinner mig i just nu. Jag försöker få ordning på mina motstridiga känslor kring att ha hamnat i en ålder som jag aldrig velat beröra. Hur ska man tackla sina egna fördomar och samhällets bild av vem en kvinna i klimakteriet är? Att skriva om sånt som känns tungt har en terapeutisk funktion men kan också ge andra en insikt om att alla inte måste vara ett hejigt föredöme.

 

Kategorier:
Aktuellt, Samhälle/debatt