Grattis, Elinor Torp!

Elinor Torp är nominerad till grävpriset Guldspaden i bokklassen för Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen, som getts ut av Bokförlaget Atlas och Dagens Arbete. Boken är en berättelse om psykisk ohälsa på jobbet, om ett samhälle som saknar verktyg att hjälpa den som blir sjuk och blev en väckarklocka när det gäller diskussionen om mobbning i arbetslivet.

Elinor Torp kommenterar motiveringen:

– Självmord är ett ämne som det skrivits alldeles för lite om, det handlar om ett av få tabun vi har kvar i samhället. Men jag är av åsikten att vi måste kunna skriva om det. Vi måste berätta. För boken handlar om ett självmord som hade kunnat förebyggas. Socialsekreteraren Lasse hade kunnat leva idag om den psykosociala arbetsmiljön tagits på allvar och kommunen lyssnat på kollegorna som slog larm istället för att göra sig av med en ”syndabock”, ett forcerat arbetsrättsligt agerande som tyvärr ses på allt fler arbetsplatser. Så jag är glad att juryn lyfter fram detta viktiga ämne.

Vinnarna av guldspadarna avslöjas på Grävseminariet i Göteborg den 9 april.

Guldspaden delas ut till ”de journalister, verksamma i svenska medier, som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen ska vara ett originalarbete, självständigt genomfört”.

Läs mer om Guldspaden här.

Foto: Jörgen Appelgren

Kategorier: