Hej Elin Grelsson Almestad!

 

Hur känns det nu när boken är ute?
Det är jätteskönt, kanske framförallt för att jag fått lite fritid tillbaka. Och för att jag äntligen kan prata med människor om de här fiktiva personerna som befolkat mitt huvud i nästan fyra års tid och som andra nu också får lära känna.

Bästa responsen på boken?
Jag blev oerhört glad av recensionen i Västerbottens-Kuriren, som hade en så fin ton och var insiktsfull. Men bästa responsen är nog min över 90 år gamla mormor, bördig från en socialdemokratisk släkt i Ångermanland. Hon läste hela boken genom ett förstoringsglas, eftersom hon tappat det mesta av synen, sa att det var det bästa hon läst och började sedan genast läsa om den.

Vem vill du helst ska läsa boken?
Jag blir glad när så kallat ”vanligt folk”, utanför kulturbubblan, läser och diskuterar den, så jag hoppas att den kommer fortsätta nå ut till folkbibliotek, glesbygdskommuner och församlingar runt om i landet.

Skriver du på något nytt?
Nej, jag tyckte att Aris Fioretos uttryckte det bra i DN för ett tag sedan: att genast kasta sig in i nästa skrivarbete är som serieäktenskap – du riskerar att upprepa samma misstag som i den tidigare relationen. Jag ska börja på något nytt i höst, men ägna våren åt att lämna den här bakom mig.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Elin Grelsson Almestad (f. 1983) är författare, kulturskribent och arbetar med kommunikation. Hundarna på huvudgatan är hennes andra roman.

Foto: Matilda Rahm

Kategorier: