”Från hopp till helvete”

Utrikesreportern Staffan Lindberg har på plats i Egypten och Syrien följt den arabiska vårens spridning. I Blod är ett billigt pris för frihet får vi äntligen träffa de som möjliggjorde revolutionerna: aktivisterna, medborgarna, gräsrötterna. Atlas ställde tre snabba frågor till författaren Staffan Lindberg. 

Titeln på din bok är Blod är ett billigt pris för frihet. Är det så?
– De orden var fästa på en lapp utanpå tältet där vi sov den näst sista natten före Hosni Mubarak föll. Tahrirtorget var fullt av liknande budskap, det var som om hela Kairo kokade av slagord. Senare, när allt blev värre, skulle orden framstå som svart ironi. Kanske är det därför jag inte har kunnat släppa dem, säger Staffan Lindberg.

Vilka händelser i boken har berört dig mest?
– Att bevittna revolutionen i Egypten var den starkaste, mest hoppfulla upplevelse jag har varit med om som journalist. Att tjugo månader senare se människor dö i Aleppo var den värsta. Man kan säga att den här boken skildrar en resa från hopp till helvete, säger Staffan Lindberg.

Med tanke på de senaste veckornas utveckling i Syrien är din bok rykande aktuell. Vågar du sia om framtiden?
– Allt händer snabbt och är väldigt svårt att förutse. Egypten balanserar vid avgrunden. I Syrien flyttas våldets gränser hela tiden fram. Alla krig tar förr eller senare slut, men det är svårt att se hur något nytt ska kunna växa upp på ruinerna och hatet. Kanske, kanske går det att ana en ljusglimt i Iran, där en ny president försiktigt börjat tala om reformer, säger Staffan Lindberg.

 

Beställ boken så här

[buy product_id=”2550″]

Klicka på köp » Varukorgen ploppar upp till höger, se den rosa pilen.

cover_lindberg130425_orange
Kategorier: