Folkbildning

Varför älskar ryssarna president Vladimir Putin? I reportaget “Putins folk” har Kalle Kniivilä rest i Ryssland för att möta Putins väljare, röster som sällan hörs i västliga medier.

Boken – som är högaktuell med tanke på utvecklingen i Ukraina – har mötts av en närmast unison entusiasm från kritikerna.

Ann Heberlein, DN: “en oavbrutet fascinerande bok, ett reportage som ökar förståelsen av Ryssland och ryssarna. /…/ Det är en storartad journalistisk prestation att lyckas med det som Kniivilä företar sig – att beskriva en komplex verklighet utan att döma eller värdera. Värderingen överlåts åt läsaren. Det tackar jag för.”

Martin Aagård, Aftonbladet: “Det är ett strålande reportage. Man lär ju sig oftast mer på att låna sitt öra åt de som inte bekräftar ens egen världsbild än vice versa. /…/ Det finns en oerhört allvarlig brist med Kalle Kniiviläs bok. Att det är hans första. Detta välskrivna och samvets­granna reportage får en att inse vilka tjänster han kunde ha gjort den svenska Rysslands­debatten om han publicerat sig lite oftare”.

David Isaksson, Helsingborgs dagblad: “‘Putins folk’ är den bästa svenska boken om Ryssland på många år”.

Stig Fredrikson, Sydsvenskan: “Kniivilä förmedlar viktig ny kunskap för vår förståelse av Ryssland”.

Fredrik Wadström, OBS i P1: “Den kanske allra största förtjänsten med boken är att han rör sig i Moskvaförorter där han själv har bott, småstäder i provinsen där han känner människor sen lång tid tillbaka. Det ger reportagen djup och färg.”

Kategorier: