Fem böcker om Ryssland

Putin, folken och krigen. Här är fem reportageböcker av Kalle Kniivilä.

Författaren Kalle Kniivilä har hyllats för sina nyanserade skildringar av Ryssland. Han är journalist på Sydsvenskan, född i Norra Karelen och bosatt i Lund. Tidigare Moskvakorrespondent. 

 

Putins värsta fiende – Aleksej Navalnyj och hans anhängare

”Man vänder sidorna som i en andlös agentthriller”, skrev Dagens Nyheter. Mordförsöket på aktivisten Aleksej Navalnyj är verkligen ett true crime som alla borde läsa mer om för att lära känna ett Ryssland som dödar civilsamhället.

 

Tanjas gata

Har du redan läst den? Då har du garanterat rekommenderat den till andra. I boken får vi möta verkliga människor i ett reportage som sträcker sig från 1917 års världskrig och två revolutioner, fram till förstamajfirandet 2017. Tanjas gata är oförglömlig och ett sätt att möta ett vardagligt Ryssland bortom Putins propaganda. 

 

Sovjets barnbarn

Vart längtar Baltikums rysktalande när de längtar hem? En miljon rysktalande bor i Estland, Lettland och Litauen. Kalle Kniivilä har rest genom Baltikum och träffat såväl ryska nationalister som reformister, äldre människor som minns Sovjettiden med värme och en ung generation som längtar till Europa.

 

Krim tillhör oss

Annekteringen har rivit upp gamla sår och dragit nya konfliktlinjer mellan Krimborna. Är Ryssland ett hot eller en möjlighet? Kniivilä möter människor i bägge lägren.

”I Krim tillhör oss gör Kalle Kniivilä upp med alla de myterna en efter en. Och även om det är bra att reda ut det här för en svensk publik så vore det ännu mer fantastiskt om boken hade kunnat översättas till ryska och få stor spridning bland alla som bara har statskontrollerad rysk tv som informationskälla.” Så sa SR Kulturnytt i P1 i sin recension.

 

Putins folk

En oavbrutet fascinerande bok, ett reportage som ökar förståelsen av Ryssland och ryssarna”, skrev Dagens Nyheter i sin recension av detta reportage om Putins väljare.

 

Kategorier:
Aktuellt