Ett osäkert jobb ger ett osäkert liv

“När man inte har en tilsvidareanställning på heltid märker man att man inte är en del av systemet.”

Något håller på att hända. Avstånden växer. Nya anlitandeformer växer fram och skapar en ny arbetsmarknad och nya livsvillkor för unga.

Men vad beror det på att vi har en hög andel av otrygga anlitandeformer?

På Socialistiskt Forum 2012 diskuterades ungas arbetsvillkor på en förändrad arbetsmarknad. Medverkande på seminariet var Victor Bernhardtz, redaktör för antologin Skitliv, Kent Werne, författare och debattör, Gesa Markusson, ombudsman Fastighets och Torun Carrfors, sjuksköterska och debattör.

– Har man ett vikariat som bara räcker i 5 månader börjar man söka ett nytt jobb i samma sekund som man börjar jobb på stället som man är. Man är alltid på väg, utan att känna sig trygg, berättade Torun Carrfors.

De otrygga anlitandeformerna har alltså inte inte bara blivit fler, utan även kvalitativt sämre, enligt Victor Bernhardtz. Arbetsgivarna i dag kan anställa människor på jättekorta kontrakt – under betydligt kortare perioder.

Arbetsdagen kan börja med en orolig koll på mobiltelefonen, efter det där sms:et som talar om ifall det blir något jobb i dag eller inte. I så fall när, och var man ska befinna sig.

– Ju osäkrare min chef är inför min framtid, desto osäkrare blir jag, berättade sjuksköterskan Torun Carrfors.

Vissa morgnar är det tomt i inkorgen. Då är det bara att vänta. Det kanske kommer något under dagen. Somliga kallar detta för flexibilitet. För den som jobbar är det oftare en ofrihet.

Lönen går inte att förutsäga, en egen lägenhet förblir en dröm, att bilda familj framstår som våghalsigt. Journalisten Kent Werne förklarade:

– Det finns ingen logik i att minska arbetslösheten genom att sänka lönerna.

Några anledningar till att andelen otrygga anlitandeformer ökar är att människor sägs upp på grund av arbetsbrist. Upphandlingarna inom offentlig sektor är många. En annan tendens är att människor inte vågar protestera mot missförhållanden i rädsla att förlora jobbet, enligt Gesa Markusson, ombudsman Fastighets.

Skitliv är en bok om den nya arbetsmarknaden i Sverige, sedd genom unga människors ögon. En ny generation fostras in i en arbetskultur som
skapar stress, smärtor och rotlöshet. En kultur som kräver total anpassningsvilja, men som inte ger tillbaka i form av en plats i samhället. Är det här hur vi alla kommer att få det i framtiden?

Ett osäkert jobb ger ett osäkert liv.

Vad kan man förändra?

– Vi måste börja prata om vad den flexibla arbetsmarknaden kostar för samhället. Flera generationer drabbas av de osäkra anställningarna. Priset är för samhället är alldeles för högt. Fasta anställningar borde bli norm, enligt Torun Carrfors.

– Jag vill starta ett ungdomsuppror, säger Gesa Markusson bestämt.

Köp Skitliv [buy product_id=”2020″]

Ladda ner rapporten här

6F – fackförbund i samverkan, har gett ett produktionsstöd till antologin Skitliv för att främja att diskussionen om ungas villkor på arbetsmarknaden. Detta görs inom ramen för kampanjen ”Vilket samhälle vill du ha?” 

Läs mer om den här: http://www.vilketsamhalle.se/

Kategorier: