"En briljant uppgradering av kulturtanten"

Pressröster om boken:

“Inom Boel Märgåker finns, liksom hos de flesta människor, även det som är ont, perverst och otänkbart. När Montelius öppnar upp för detta, med sin halsbrytande stilistiska jargong, blir prosan både vansinnigt underhållande och helt icke-ironiskt existentiell. De stunderna är fantastiska.”

“Med «Oscar Levertins vänner» och ”Främlingsleguanen” som kom 2013, har Martina Montelius visat att hon är en säregen romanförfattare.” 
– Anna Hallgren, Dagens Nyheter»

“Ja, det är inte lätt att sammanfatta denna egendomliga och vidunderliga roman. Dråpligheterna på färjan avlöser varandra och är framskrivna med en makalös språklig uppfinningsrikedom.
– Magnus Persson, Svenska Dagbladet»

“Nu förblir hon (Boel) en litterär hjälte. Som kunde vara hämtad direkt ur en av serietecknaren Nina Hemmingssons enrutingar. Lika hänsynslöst genial. Man stirrar på henne, och fnittrar till, och känner ett hugg i hjärtat.” 
– Kajsa Öberg Lindsten, Göteborgs-Posten»

“Och visst ligger Montelius storhet just där: i förmågan att knyta samman oron och skrattet, det burleska med det subtila: personligen älskar jag berättelser av den här typen, där såren ligger öppna, där gapflabbet blir ett försvar mot den ångest som riskerar att plötsligt välla fram över boksidorna. Och Martina Montelius, ja hon är drottningen av skrattet-i-halsen.”
– Marie Pettersson, Helsingborgs Dagblad»

“Hon skapar en hyllning till den medelålders kvinnan med en hjärna mycket skarpare än samhället någonsin kommer att erkänna, med en förmåga till djup som bespottas som tramsigt kulturtantigt istället för att prisas och värnas.”
– Jenny Aschenbrenner, Kulturnytt»

“«Oscar Levertins vänner» är en underbar “skit i konventionerna”-berättelse för alla som någon gång funderat på vad som skulle hända om man för en liten stund vågade släppa den putsade fasaden och visa fram det mörka källarhål som döljer sig därinne.”
– Elin Lucassi, Litteraturmagazinet»

“Martina Montelius har både ett bultande hjärta och en tankeförmåga som gör att hon är en av våra mer originella författare.”
– Ulf LundénDalademokraten»

“Jag vill bara läsa mer och mer av Martina Montelius. Energin som är nedsprängd i den här romanen är mer än de flesta författare skulle orka uppbåda under en livstid.”
– Rebecka Åhlund, Borås Tidning»

Kolla även när Martina Montelius pratar om Boel Märgåker och boken «Oscar Levertins vänner» i Efter tio med Malou» och i  Gomorron Sverige»

Beställ «Oscar Levertins vänner»:

[buy product_id=”3255″]
montelius_OscarLevertin2
Du kan också mejla din beställning till atlas@arenagruppen.se

 

 

Kategorier:
Skönlitteratur