En av de största har gått bort

Joan Didion har gått bort, och världen har förlorat en av de verkligt betydelsefulla skildrarna av USA och det amerikanska samhället. Didion var en av de ledande skribenterna inom New Journalism på 1960-talet, en genre som blandade reportage och faktatexter med skönlitterära, gestaltande stilgrepp.

Joan Didion föddes i Sacramento, Kalifornien 1934. Hon inledde sin journalistiska bana på Vogue. 1963 debuterade hon som författare med romanen Run River. Mest känd är hon för sina reportage och essäer. Under de senaste åren har hon regelbundet förekommit i diskussionerna om Nobelpriset.

– Didion av de allra främsta journalisterna och författarna. Hon har inspirerat generationer av nya skribenter, både i USA och i vår del av världen, och det är mycket sorgesamt att hennes röst nu har tystat, säger Jesper Bengtsson, förlagschef på Atlas.

Hennes mest uppmärksammade och hyllade verk var Ett år av magiskt tänkande, som kom ut i USA 2005 och gavs ut på svenska av Atlas 2006 i översättning av Ragnar Strömberg.

Bland hennes övriga utgivning på Atlas kan nämnas Blå Skymning, Bönbok för en vän, Kalifornien – min historia, Lagt kort och Att lära sig själv att leva.

 

Kategorier:
Aktuellt