Det kommer en vår

Atlasvåren 2016 kännetecknas av de stora samtidsfrågorna: rasismen och stöveltrampen, den politiska uppgivenheten, men också försöken till lösningar.

I Hynek Pallas debut tecknas den tjeckiska romska befolkningens historia, en berättelse som både kan läsas som en parabel över europeisk totalitarism och en skakande skildring av normaliserad rasism. I Henrik Bromanders uppföljare till romanen Riv alla tempel, Vän av ordning, möter vi nättrollaren Joel som långsamt låter sig sugas upp av internets högerextrema undervegetation och i Elin Grelsson Almestads andra roman, Hundarna på huvudgatan, en ung kvinnas desperata försök att tro på att solidaritet fortfarande är möjlig.

Efter succéerna Putins folk och Krim tillhör oss avrundar Kalle Kniivilä sin rafflande reportagetrilogi om dagens Ryssland med boken Sovjets barnbarn, en mångfacetterad berättelse om de ryskspråkiga i den baltiska förskingringen. Är de en säkerhetsrisk, är de Putins femtekolonn?

Våren på Atlas bjuder dock i sedvanlig ordning även på böcker om de eviga frågorna av de stora författarna. I Utsikten från Castle Rock skriver Nobelpristagaren Alice Munro om sin egen släkthistoria, från berättelsen om hur familjen reser med båt från Skottland till Amerika i början av 1800-talet till hennes eget vuxenblivande på 1950-talet.

Och i Går det åt helvete ska jag ändå dö knyter Agneta Klingspor ihop sitt författarskap med en skildring av ålderdomen, tillståndet en människa befinner sig i innan hon slutgiltigt tippar över.

Välkommen att betvinga det politiska mörkret och frambesvärja vårljuset med böckerna från Atlas!

Se hela utgivningen här.

Kategorier: